2 Yaş için Azı Dişi Ne Zaman Çıkar?

azi-disi-ne-zaman-cikar

Azı dişi ne zaman çıkar? Bebeklerin diş çıkarmaları merakla beklenen bir süreçtir. Anne ve babalar bu süreç için ne kadar meraklı olsalar da bazen oldukça zorlu bir süreç olduğunu kabul etmek gerekir. Öyle ki bazı bebekler bu süreci kolay atlatabilirken bazı bebeklerde biraz zorlanabiliyorlar. Fakat unutulmamalıdır ki her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır.

Bebeklerde Patlayan Diş Kaç Günde Çıkar? Azı Dişi Ne Zaman Çıkar?

azi-disi-ne-zaman-cikar Bazı bebekler dünyaya dişleri çıkmış bir şekilde gelebilirler. Bazı bebekler ise bir yaşına kadar dişlerini çıkarmamış olabilirler. Ebeveynler böyle bir durumla karşılaştığında endişe etseler de aslında bu tip durumların doğal bir süreç olduğu ve her bebeğin gelişiminin birbirinden farklı olduğunu unutmamaları gerekir. Peki, azı dişi ne zaman çıkar?

Bebeklerde ilk dişler genellikle 6. ay gibi çıkmaya başlar. Fakat ilk bir yıl içinde herhangi bir dönemde de dişler çıkabilir. Bu durum herhangi bir gelişim bozukluğu anlamına gelmez. Her bebeğin gelişim dönemi birbirinden farklıdır. Bu nedenle endişeye mahal vermemek önemlidir.

Gelişimini tamamlayarak büyüyen çocuklar 3 yaşına geldiğinde ise tüm süt dişleri yani 20 adet diş çıkmış olur. Tüm bu dişler yavaş yavaş çıkmaya başlarken patlayan dişlerde ortalama 8 günde ağız içerisinde yerini alır. Peki, azı dişi ne zaman çıkar?

Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Bebeklerde azı dişi ne zaman çıkar? Aslında bu sorunun cevabını kesin olarak vermek mümkün değildir. Her ne kadar bebeklerin önemli kısmında ilk dişler 4. ve 7. aylar arasında çıksa da ilk dişleri farklı zamanlarda çıkan bebekler de vardır. Öyle ki, ilk dişini 3 aylıkken veya 1 yaşına girdiğinde çıkaran bebeklerin olduğu dahi bilinmektedir.

Ebeveynlerin bu süreçte bireysel farklılıklar olduğunu bilmesi gerekir. Dişlerin erken çıkması veya geç çıkması durumlarında endişelenilmemeli ve pedodontistten görüş alınmalıdır. Görüş alınırken azı dişi ne zaman çıkar sorusu da sorulabilir.

Azı Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Azı dişi ne zaman çıkar? Azı dişi çıkarma belirtileri nelerdir Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olsa da genellikle diş çıkarma döneminde ortak belirtiler göstermektedirler. Peki, bu belirtiler nelerdir?

  • Diş etlerinin kaşınması
  • Uyku düzeninin bozulması
  • Geceleri nedensiz sık ağlama isteği
  • Tükürük salgısında yoğun artış
  • Ağız kenarında tahriş
  • İshal ve ateş durumları
  • İştahsızlık

Diş çıkarma belirtileri, bebeklerin yeni dişlerinin geldiğinin en önemli habercisidir. Belirtiler, tüm bebeklerde aynı şiddette görülmez ve bazıları dışarıdan fark edilmeyebilir.

azi-disi-ne-zaman-cikar Bu süreçteki en önemli belirti, diş etlerinin kaşınması ve bu bölgenin kabarmasıdır. Bebeklerde diş çıkarma görüntüsü, diş etlerinde oluşur. Ebeveynler, özellikle ön dişler çıkmadan önce buradaki kabarmaları ve şişmeleri fark ederek, dişlerin çıkacağını anlar. Kabarmalar ve şişlikler, aynı zamanda erken diş çıkarma belirtileri olarak da kabul edilir.

Diş etleri kaşınan ve şişen bebekler, kaşıntıyı gidermek için eline geçen her nesneyi ağzına götürür ve dişleri ile ısırarak, kaşıntıyı gidermek ister. Bu durum, bebeklerin dış etkenlere açık hale gelmesine neden olur. Dolayısıyla ebeveynlerin söz konusu süreçte son derece dikkatli olması gerekir.

Bir diğer önemli belirti ise ağızdaki tükürük salgısının artmasıdır. Tükürük salgısının artması ile salgılanan tükürüklerin bir kısmı ağızdan dışarı çıkar ve bebeklerin boyun bölgesine kadar olan bölümün ıslanmasına yol açabilir. Diş çıkarma belirtileri arasındaki tükürük salgısı, bazı bebeklerde çok yoğundur.

Diş çıkarma belirtileri ile birlikte diş etlerinde meydana gelen kaşıntı ve tükürük salgısının artması, beslenme isteğini olumsuz olarak etkiler. Bebekler, diş çıkardıkları dönemlerde beslenmeyi reddedebilir. İlgili durum son derece normaldir. Beslenmenin reddedilmesi, 4 aylık bebek diş çıkarma belirtileri arasında dahi olabilir.

Diş çıkaran bebeğin damak görüntüsü de belirti olarak kabul edilmesine karşın, bu belirtinin dışarıdan fark edilmesi çok kolay değildir. Ancak diş hekimleri damak görüntüsünü değerlendirerek diş çıkması ile ilişkili olup olmadığına karar verebilir.

Dr. Sevil Borbay, diş çıkarma belirtileri konusundaki deneyimi ile bu belirtilerin sağlıklı şekilde nasıl hafifletileceğini ebeveynlere bildirmektedir. Azı dişi ne zaman çıkar sorusunun yanıtı ve konuya ilişkin diğer detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diş Çıkarma Belirtileri Nasıl Hafifletilir?

Diş çıkarma belirtileri, bebekler açısından zorlayıcı olabilmektedir. Böyle dönemlerin daha rahat bir şekilde atlatılması için belirtilerin hafifletilmesi ve bebeklerin rahatlatılması gerekir.

Bu süreçte bebeklerin rahatlatılması için yapılacakların mutlaka pedodontistlerin tavsiyelerine göre şekillenmesi gerekir. Diş hekimlerinin tavsiye etmediği ve onaylamadığı yöntemler kullanılmamalıdır. Diş hekiminin onayını alarak bu süreçte yapılacaklardan bazıları şunlardır:

  • azi-disi-ne-zaman-cikar
    Azı Dişi Ne Zaman Çıkar?

    Diş etlerine masaj yapmak, bu süreçteki en etkili hafifletici yöntemlerden biridir. Steril hale getirilen diş kaşıyıcılar veya benzeri ürünler kullanılarak diş etlerine hafif şekilde masaj yapılabilir.

  • Diş etlerindeki kabarmalar ve şişlikler için en etkili yöntem, bu bölgeye soğuk uygulamaktır. Diş kaşıyıcıları buzdolabında biraz soğutulduktan sonra ilgili bölgeye uygulanabilir.
  • Havuç, elma ve kereviz kökü ve sapı gibi meyve ve sebzeleri kemirmesine izin vermek, diş etlerinin rahatlamasını sağlar.

Bebeklerde Azı Dişi Kaç Günde Çıkar?

Bebeklerde birinci azı dişi ne zaman çıkar noktasında 12-16. Ay arasında ve ikinci azı dişleri ise 20 – 30. Ay arasında çıkar. Tabi ki bu süreler her bebekte farklı olacağından çocuğunuz açısından herhangi bir endişeye kapılmamak gerektiğini hatırlatmak gerekir. Peki, azı dişi ne zaman çıkar?

Diş çıkarma belirtisi gösterdikten birkaç gün sonra yavaş yavaş çıkmaya başlar. Bu süreç birkaç gün sürebileceği gibi birkaç haftada alabilir. Bu nedenle eğer bebeğiniz diş çıkarma döneminde ciddi sorun yaşıyor ise klinik doktorlarımızdan Sevil Borbay ile iletişime geçerek süreç hakkında bilgi edinebilirsiniz.

2 Yaş Azı Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Diş çıkarma belirtileri genellikle tüm çocuklarda aynı seyreder. Elbette ki bu dönemi sorunsuz geçiren bebekler olabileceği gibi sıkıntılı geçiren bebeklerde bulunmaktadır. Peki, azı dişi ne zaman çıkar 2 yaşında bir çocuğun azı dişi çıkarma belirtileri diğer tüm dişlerde olduğu gibi aynıdır. Ateş, ishal, uykusuzluk, iştahsızlık ve ağız içi salyanın artması en çok görülen belirtilerdendir.

1.Büyük Azı Dişi Ne Zaman Çıkar?

Çocuklar altı yaşından itibaren karışık dişlenme dönemine girerler. Bu nedenle de kalıcı 1. büyük azı dişi genellikle altı yaş civarında çıkmaktadır.

5 Yaş Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Azı dişi ne zaman çıkar 5 – 6 yaşında azı dişi çıkarma belirtileri, kalıcı dişlerin geldiğinin habercisidir. Normal şartlarda bebekler diş çıkarma döneminde girdiklerinde bazı belirtiler gösterirler. Bu beklenen bir durumdur. Söz konusu kalıcı dişler olduğunda durum biraz daha farklıdır. İşte belirtiler

  • Süt dişlerinde meydana gelen sallanma
  • Süt dişlerinin düşmesi
  • Diş etinde meydana gelen hassasiyet
  • Diş etinin beyazlaması
  • Ağız içinde ağrı ve sızı

En Zor Çıkan Dişler Hangileridir?

azi-disi-ne-zaman-cikar Gelişen ve büyüyen çocukların elbette ki diş çıkarması zordur. Fakat bazı dişler vardır ki bunların çıkması diğerlerine göre biraz daha sancılı olmaktadır. Özellikle azı dişleri en zor çıkan dişler arasında gösterilebilir. Peki, hangi diş ne zaman çıkar? Azı dişi ne zaman çıkar?

Dişler Dişlerin Çıktığı Dönem Dişlerin Döküldüğü Dönem
Üst Ön Dişler 6-8 Ay 6-7 Yaş
Üst Yan Dişler 9-11 Ay 7-8 Yaş
Üst Köpek Dişleri 16-20 Ay 10-12 Yaş
Üst Küçük Azılar 12-16 Ay 9-11 Yaş
Üst Büyük Azılar 20-30 Ay 10-12 Yaş
Alt Ön Dişler 5-7 Ay 6-7 Yaş
Alt Yan Dişler 10-12 Ay 7-8 Yaş
Alt Köpek Dişleri 16-20 Ay 9-12 Yaş
Alt Küçük Azılar 12-16 Ay 9-11 Yaş
Alt Büyük Azılar 20-30 Ay 10-12 Yaş

Azı dişi ne zaman çıkar sorusunun yanıtı, buradaki tablodan da verilebilir. Tekrardan dikkat çekmek gerekirse bireysel farklılıklara göre dişlerin çıkma dönemleri farklılık gösterebilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

azi-disi-ne-zaman-cikar Azı dişi çıkarma, her ne kadar diğer dişlere göre biraz zor olsa da doğal bir süreçtir ve çoğunlukla farklı sorunlara neden olmadan tamamlanır. Ancak bu süreçte dikkat edilecek bazı hususlar sayesinde hem bebekler rahatlatılır hem de sürece dair riskler minimize edilir.

Diş çıkarma belirtileri ile birlikte bebekler, nesneleri daha fazla ağızlarına götürmeye başlar. Böyle durumlarda hijyenik olmayan nesneleri ağızlarına götürmemeleri ve bu nesneleri yutmamaları için ebeveynlerin ekstra dikkatli olması gerekir. Yutulabilecek küçüklükte cisimlerin yerde ve bebeklerin ulaşabilecekleri noktalarda olmaması çok önemlidir.

Azı dişlerin çıktığı süreçte bebeklerin ateşinin yükselmesi olası bir durumdur. Bu ateş, genellikle 38 derecenin altında olur. Oluşan bu hafif ateş için çoğunlukla bir ilaç kullanılması gerekmez. Ancak ateşin bebekte ciddi anlamda huzursuzluk oluşturması halinde, diş doktorunun tavsiyesi ile uygun bir ateş düşürücü şurup kullanılabilir.

Bebeklerde görülen diş çıkarma belirtileri, bebeklerin iştahlarını ve beslenmeleri olumsuz etkileyebilir. Böyle dönemlerde bebeklerde beslenme reddi görülebilir. Dolayısıyla bu türden durumların normal olduğunun kabul edilmesi ve bebeklerin, yemeleri için aşırı zorlanmamaları gerekir.

Bebeklerin dişlerine yapılacak masajda kullanılacak diş kaşıma oyuncaklar, mutlaka temizlenmelidir. Temizlik bu süreçte çok önemlidir.

Azı Dişi Ne Zaman Çıkar Konusu ile İlgili Sorulan Sık Sorular

Azı dişi ne zaman çıkar konusu ile ilgili sık sorulan bazı sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar aşağıda yer almaktadır.

1 – Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?

Her bebekte diş çıkarma süresi farklıdır. Ortalama olarak dişlerin çıkması 7-9 günde tamamlanır.

2 – Bebeklerde Diş Çıkarma Huzursuzluğu Ne Kadar Sürer?

Bebeklerde görülen diş çıkarma huzursuzluğu, dişlerin ilk görünmesine kadar devam eder. Ancak her bebekte sürecin farklı olduğu unutulmamalıdır.

3 – Bebeklerde Azı Dişi Ne Zaman Çıkar?

İlk azı dişi, bebeklerin 12-16 aylık olduğu dönemde çıkar. İkinci azı dişi ise bebeklerin 20-30 aylık olduğu süreçte çıkmaktadır. Her bebekte gelişim farklı olabileceği için azı dişlerin daha erken veya daha geç çıkması da söz konusu olabilir.

4 – Kaç Yaşından Sonra Diş Çıkmaz?

Bebeklerde süt dişlerinin çıkması, 3 yaşa kadar tamamlanır. Çıkan süt dişler, 6-7 yaşlarında dökülmeye başlar ve bunların yerine kalıcı dişler çıkar. Kalıcı dişler, ortalama 12-13 yaşa kadar çıkar. 17-25 yaş arasında ise 20’lik olarak ifade edilen dişler çıkarak, diş çıkma süreci tamamlanır.

5 – 3 Aylık Bebek Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

3 aylık bebeklerde diş çıkması nadiren görülen bir durumdur. Bu dönemde diş çıkaran bebeklerde, diş eti hassasiyeti, tükürük salgısının artması ve hafif ateş gibi belirtiler görülmektedir.