Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

bebeklerde-dis-cikarma-sirasi

Bebeklerde diş çıkarma sırası; bebeklerin büyüme ve gelişme süreçlerini yakından takip eden ebeveynler tarafından merak edilmektedir. Hem bebekler ve hem de ebeveynler için zorlu geçen diş çıkarma süreci; belirli bir sıra ile gerçekleşir. Peki, bebeklerde diş çıkarma sırası nasıldır? İşte detaylar!

Süt dişlerin, diş etlerinden çıktığı bir dönem olan bebeklerde diş çıkarma sırası özellikle çoğu ebeveynin aklında yer alan konulardandır. Bu dönem bebeklerde 6. aydan başlayarak 3 yaşına kadar devam etmektedir. Bir bebeğin ağızında 20 adet olan süt dişi genellikle 3 yaşına kadar tamamlanır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Aşamaları

bebeklerde-dis-cikarma-sirasi
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası

Bebeklerde diş çıkarma sırası olduğu gibi her dişin çıkmasında gelişen aşamalar da vardır. Bebekler, çenenin içerisine gömülü şekilde olan dişlerle birlikte doğarlar. Bu dişler, anne karnında oluşur ve ağız içerisindeki yumuşak dokunun içerisinde yer alır. Dolayısıyla doğan bebeklerin diş etlerinin altında süt dişler hazır olarak bekler.

Sırası gelen dişler, diş etini patlatarak çıkarlar. Dişlerin, diş etlerini patlatması veya yarması, bazı aşamaların oluşmasına neden olur. Bu süreçte meydana gelen aşamalar; ilgili bölgede hassasiyetin oluşması, kaşıntı ve kızarıklık şeklindedir. Dişin görünmesi ise bu aşamaların sonuncusu olup, diğer aşamaların etkilerinin de azalarak yok olmasını sağlar.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıl Olur? Hangi Dişler Önce ve Sonra Çıkar?

Bebeklerde diş çıkarma sırası farklı zaman aralıklarında gerçekleşmektedir. Bu noktada hem süt dişlerin sürmesi hem de sonrasında dökülerek kalıcı dişlerin gelmesi; belirli bir sürece göre olur.

Bebeklerde hangi dişlerin önce çıkacağı ve nerede yerleşeceği bilinmektedir. Bu sebepten sağlıklı bir diş çıkarma sürecinin nasıl olduğu bilinir. İlk olarak bebeklerde ön dişler çıkarken en son azı dişi çıkmaktadır.

Aya ve Yaşa Göre Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası

bebeklerde-dis-cikarma-sirasi Bebeğin diş çıkarma sırası, ay ve yaşa bağlı olmak üzere farklılık göstermektedir. Fakat her dişin ideal bir ay aralığı mevcuttur. Peki, bebeklerde diş çıkarma sırası nedir, azı dişi ne zaman çıkar? İşte, bütün ayrıntıların yer aldığı bebeklerde diş çıkarma tablosu!

Diş İsmi Sürme Zamanı Düşme Zamanı
Üst ön kesici dişler 8-12 ay 6-7 yaş
Alt ön kesici dişler 6-10 ay 6-7 yaş
Üst yan kesici dişler 9-13 ay 7-8 yaş
Alt yan kesici dişler 10-16 ay 7-8 yaş
Üst küçük azı dişleri 13-19 ay 9-11 yaş
Alt küçük azı dişleri 14-18 ay 9-11 yaş
Üst köpek dişleri 16-22 ay 10-12 yaş
Alt köpek dişleri 17-23 ay 9-12 yaş
Üst büyük azı dişleri 25-33 ay 10-12 yaş
Alt büyük azı dişleri 23-31 ay 10-12 yaş

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeğin dişinin ne zaman çıkacağı ve nasıl belirtilerin olacağı, aileler tarafından merak konusudur. Bebeklerde diş çıkarma sırası bilindiğinde, heyecan ve kaygı yaşamaya gerek yoktur. Çünkü böyle zamanlarda doktora danışarak bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca diş çıkaran bebeğin damak görüntüsü incelendiğinde, bebeğinizin bu döneme girip girmediğini anlayabilirsiniz. Çünkü bebeklerde diş çıkarma görüntüsü, ailelere net fikirler sunmaya yardımcı olur. Bebeklerde diş çıkarma döneminde görülen belirtiler açıklanacak olursa, şu şekilde ifade edilir;

  • Yüksek ateş: Genellikle bebekler diş çıkarırken ateşlenmektedir. Bebeklerde diş çıkarma sırasında ateş nasıl düşürülür? Eğer bu ateş uzun süreli ve 38 derece üzerinde ise mutlaka doktora gidilmesi gerekir.
  • Huzursuzluk: Bu dönemde çıkan dişler, diş etine baskı yaptığından bebeklerde huzursuzluk görülür. Ayrıca bu durum gece daha çok etkili olur.
  • İştahsızlık ve kilo kaybı: Bebeklerde huzursuzluk görüleceği için iştahının azalması da söz konusudur.
  • İshal: Bu dönemde bağırsaklar normalden daha hızlı çalışmaktadır. Yani bebeklerin diş çıkarma döneminde bebeklerin ishal olması normal bir durumdur. Ancak bu durum 1 günden fazla sürerse, başka rahatsızlıkların da belirtisi olabilir.
  • Kemirme ihtiyacı: Çıkan dişin neden olduğu hassasiyet nedeniyle bebekler ellerine aldığı cisimleri ağzına götürme ihtiyacı duyar.
  • Şişen diş etleri: Diş etine baskı yapan süt dişleri; diş etinde şişlik oluşturarak cildin altında görülen bir şişliğe neden olabilir.
  • Kulak çekmek: Eğer bebek elini sürekli olarak kulağına götürüyorsa çıkan dişten kaynaklı olan çenedeki ağrı kulağa vuruyor olabilir. Sonrasında kulak iltihabı gelişebilir. Bu durumda doktora danışarak, bebeklerde diş çıkarma sırasında kullanılan ilaçlar hakkında bilgi alınabilir.
  • Salya: Bebeğin gelişiminin normal bir parçası olan salya, diş çıkarmanın da habercisidir.

bebeklerde-dis-cikarma-sirasi Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde diş çıkarma sırası; ilk olarak ön keser dişlerin çıkmasıyla başlamaktadır. Bebeklerde bu dönemde görülen belirtiler, yaklaşık 4 gün sürmektedir. Sonrasında çıkan diş görünür olmaya başlar. Devamında 3 gün içinde diş tamamen çıkmış olur. Yani ortalama olarak bir dişin çıkma süresi 8 gündür. Bu süreler dişten dişe değişebilir.

Ayrıca 6. aydan itibaren diş çıkarmaya başlayan bebekler, bu süreci ortalama 3 yaşında tamamlarlar. Bebeklerde diş çıkarma sırası resimli görüntüsü incelenerek, süreç hakkında daha detaylı bilgi sahibi olunur. Ayrıca ebeveynler diş kliniğimizden, bebeklerde diş çıkarma dönemi hakkında gerekli desteği sağlayabilirler.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Değişir Mi?

Diş çıkarma sırası, bebeklerin büyük kısmında aynıdır. Bu sıralama; alt ön kesiciler, üst ön kesiciler ve yan kesici dişler şeklinde gitmektedir. Ancak bu sıralama, tüm bebeklerde görülmez. Bazı bebeklerde diş çıkarma sırası daha farklı olabilir.

Diş çıkarma sırasında yaygın olarak görülen farklılıklar şu şekildedir:

  • Alt ön kesici dişlerden önce üst kesici dişlerin çıkması
  • İlk çıkan dişlerin köpek dişleri olması
  • Alt ön kesici dişlerden sonra alt yan kesici dişlerin çıkması

Dişlerin çıkarılma sıralarında meydana gelen bu türden değişiklikler, nadiren görülür. Ancak görülmesi herhangi bir sağlık problemine işaret etmez. Ancak yine de bir diş hekimine görünmekte yarar vardır. Diş çıkarma sırasında görülen değişikliklerin nedenleri şu şekildedir:

bebeklerde-dis-cikarma-sirasi Bebeklerde Diş Çıkarma Huzursuzluğu Ne Kadar Sürer? Diş Çıkarma Döneminde Bebekleri Rahatlatma Yolları

Diş çıkarma huzursuzluğu bazı bebeklerde diş çıkana kadar bazılarında ise bu dönem boyunca ara ara yaşanır. Peki, bebeklerde diş çıkarma konusunda ne iyi gelir? Çıkan dişin, diş etine yaptığı baskıyı azaltıp bebeği rahatlamak için çeşitli yöntemler uygulanır. Peki, bebeklerde diş çıkarma sırası ne iyi gelir ve hangi yöntemler denenmelidir? Açıklanacak olursa;

  • Diş jeli
  • Diş kaşıyıcıları
  • Diş eti masajı
  • Hassasiyetin neden olduğu kaşınma için sert sebze veya meyveler, diş çıkarma döneminde bebekleri rahatlatma yolları arasında yer almaktadır.

Sevil Borbay diş kliniğinde bebeklerin sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için; gerekli bebek bakımı ve bebek sağlığı ile ilgili sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Klinikle iletişime geçerek detaylı bir şekilde bu süreç hakkında destek alımı sağlayabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin diş çıkarma dönemini rahat bir şekilde atlatması için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş çıkarma sırasında görülen huzursuzluk son derece normal ve geçici bir durumdur. Bu durumun bir hastalık olduğunun düşünülmemesi gerekir.
  • Diş etlerinde meydana gelen kaşıntı nedeniyle bebekler ellerine aldıkları her nesneyi ağızlarına götürme eğilimindedir. Bebeklerin ulaşabilecekleri noktaların hijyenik olması gerekir. Ayrıca yutulabilecek kadar küçük nesneler, bebeklerin ulaşamayacakları yerlere yerleştirilmelidir.
  • Bu dönemde bebeklerde hafif ateş olması normaldir. Hafif ateş için doktor tavsiyesi olmadan ateş düşürücü şurup verilmemelidir.
  • Dişlerin erken çıkması veya geç çıkması normal bir durumdur. Bireysel farklılıklar nedeniyle dişlerin çıkma zamanı ve sırası farklı olabilir.
  • Dişlerin rahat çıkması için doktor tavsiyesi olmadan jel veya benzeri ürünler kullanılmamalıdır.
  • Bu dönemde görülen iştahsızlık ve beslenme reddinin bebeklerde diş çıkarma belirtisi olduğu bilinmelidir. Dolayısıyla da bebekleri yemek konusunda çok fazla zorlamamak gerekir.

bebeklerde-dis-cikarma-sirasi Bebeklerde Yeni Çıkan Dişlerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde yeni çıkan dişlerin sağlıklı olması için bakımlarının zamanında ve düzenli olarak yapılması çok önemlidir. Ebeveynlerin önemli kısmı bebeklikteki diş bakımını önemsememektedir. Ancak bu dönemdeki diş bakımı ihmali nedeniyle oluşacak problemler, yetişkinlik dönemini dahi etkileyebilir.

Yeni çıkan dişlerin bakımı için yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Macunsuz bir şekilde dişler, yumuşak fırça ile temizlenmelidir.
  • Bebeklere şekerli gıdalar verilmemelidir.
  • Süt içtikten sonra bebeklere bir miktar su verilerek, dişlerdeki süt kalıntıları giderilmelidir. Böylece biberon çürüğü riski azaltılacaktır.
  • İlk diş çıktıktan sonra diş hekimi kontrolüne gidilmeli ve bu kontrollere periyodik olarak devam edilmelidir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası ile İlgili Sık Sorulan Sorular

bebeklerde-dis-cikarma-sirasi Bebeklerde diş çıkarma sırası ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?

İlk diş çıkarma süresi, 7-10 gün arasındadır. Bireysel farklılıklara bağlı olarak buradaki süre değişebilir. Ancak çoğunlukla en geç 2 hafta dişlerin çıkma süreci tamamlanır.

2 – Patlayan Diş Kaç Günde Çıkar?

Patlayan dişler genellikle 7-10 gün içerisinde tamamen çıkmış olur. Bazı çocuklarda bu süre 4-6 gün arasında olabilir.

3 – 4 Aylık Bebek Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

4 aylık bebeklerde görülen diş çıkarma belirtileri; diş etinde kızarıklık, kaşıntı, tükürük salgısında artış, huzursuzluk ve her nesneyi ısırma isteği şeklindedir.

4 – Bebeklerde En Zor Hangi Dişler Çıkar?

Diş çıkarma sürecinde bebeklerde görülen belirtilerin şiddeti, bebeklere göre farklılık gösterir. Bazılarında belirtiler ciddi anlamda şiddetli iken, bazılarında ise daha hafiftir. Ancak bebeklerin büyük kısmı için bu belirtilerin en şiddetli olduğu süreç, azı dişlerin çıktığı dönemdir.

5 – Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Değişir Mi?

Bebeklerde diş çıkarma sırası değişebilir. Bu değişim, alt ön kesicilerden önce üst ön kesicilerin çıkması şeklinde olabileceği gibi farklı şekillerde de olabilir.