Köpek Dişi Yerine Yenisi Ne Zaman Çıkar?

kopek-disi

Köpek dişi, ağız içinde sindirme ve yemek yeme gibi fonksiyonları yerine getirmesiyle önemli bir yere sahiptir. Bu sebepten ötürü düştüğünde yerine, ne zaman yenisinin çıkacağı da haliyle merak edilmektedir. Bu konuda detaylı bilgi için aşağıdaki başlıklara göz atın.

Köpek Dişi Nedir?

kopek-disi Diğer adıyla gözlere yakın olmasından dolayı, göz dişleri de denir. Ağzın ön tarafında ” Kesici ön dişlerin” yanındaki sivri formlu dişlerdir. Yemek yemenin yanı sıra, konuşmaya yardımcı olur. İsmini, köpeklerin dişlerine benzetilmesinden almaktadır. Yani, sivri ve çıkıntılı görünümden dolayı bu isim verilmiştir. Uzun ve kesici diş özelliğiyle, diğer dişlerden ayrılırlar.

Düşen Köpek Dişi Yerine Yenisi Ne Zaman Çıkar?

Göz dişleri, 10 – 13 yaş aralığında çıkmaya başlamaktadır. Çıkış zamanlarında kendini fazlasıyla belli eder. Ağız içinde şişlik ve kızarıklık dışarıdan fark edilecek düzeydedir. Çıkan bu sivri dişler daha sonraki zamanda düştüğünde, yerine kesinlikle yenisi çıkmayacaktır.

Süt dişlerinin zamanından önce dökülmesi, bu sivri dişlerin formunda bozukluk yaratacaktır. Bu sebeple de gömülü sivri diş sorunu meydana gelecektir. İşte tam da bu noktada, iyi bir diş hekimi devreye girmelidir. Bunun için uzman ve kaliteli Dr. Sevil Borbay’dan randevu alabilirsiniz.

Köpek Dişi Ne Zaman Çıkar ve Düşer?

Göz dişlerinin çıkma zamanı genel olarak 12 ile 13 yaş arasındadır. Bu sivri yapılı dişlerin çıkması, diğer dişlere oranla daha geç görülmektedir. Bebeklikten başlayan ilk oluşum evrelerine göz atarak, köpek dişi düşer mi, düşerse yenisi ne zaman çıkar? Cevap arayın.

Alt Göz Dişler ●       1. Keser Süt Dişi: 6 – 10 ay arasında patlar, 6 – 7 yaşında düşer.

●       2. Yan Keser Süt Dişi: 10 – 16 ay arasında patlar, 7 – 8 yaş arasında düşer.

●       Süt Göz Dişi: 17 – 23 ay arasında patlar, 10 – 12 yaşında düşer. ( Alt köpek dişi hangisi sorusuna bu kısımdan cevap alabilirsiniz.)

 

Üst Göz Dişler ●       1. Keser Süt Dişi: 8 – 12 ay arasında patlar,  6 – 7 yaşında düşer.

●       2. Yan Keser Süt Dişi: 9 – 13 ay arasında patlar, 7- 8 yaşında düşer.

●       Alt Süt Göz Dişi: 16 – 22 ay arasında çıkar, 0 – 12 yaşında düşer.

Sivri Dişlerin Kalıcı Olduğu Dönem Aralığı Nedir?

kopek-disi Çocuklarda en geç çıkan dişler, göz dişleridir. Süt dişi ile beraber dökülen ilk dişlerin yerine artık, kalıcı olarak yerleşecek sivri dişler gelecektir. Peki bu dişler hangi yaş aralığında kalıcı olarak çıkmaktadır?

  • Çocuklarda üst sivri dişlerinin kalıcılığı genellikle, 12 – 13 yaşlarında tamamlanır.
  • Alt sivri dişlerin kalıcı olduğu dönem ise, 9 – 11 yaş arasıdır.
  • Yanlarda bulunan kesici dişlerin 7 – 8 yaş arasında kalıcılığı oturur.
  • Yandaki ve ortadaki kesici dişlerin ve büyük azı dişlerinin, 6 – 8 yaş aralığında kalıcılığı oturmaktadır.
  • Büyük ve birinci azı dişlerinin bir kısmı 8 – 10 yaşında, üçüncü ve dördüncü azı dişi kısmı ise, 12 – 24 yaşında kalıcı hale gelmektedir.

Köpek Dişi Çürüğü Ve Ağrısı

Bu sivri dişlerde meydana gelecek ağrıların birçok sebebi olabilir. Kesinlikle böyle bir durumla karşılaşırsanız, ihmal etmeyin. Göz dişlerinin bağlı olduğu organlarda hastalık belirtisi görülebilir. Yani sivri dişleriniz ağrıyorsa;

kopek-disi
Köpek Dişi
●       Prostat ve bademcik enfeksiyonu habercisi olabilir.
●       Karaciğer ve safra kesesinde iltihaplanma görülebilir.
●       Alerjik durumlar, bağırsak florasında bozulma olabilir.
●       Alt göz dişlerinde ağrı varsa, dolaşım sisteminde ve akciğer fonksiyonunda bozukluk görülebilir.

Böyle bir durumla karşılaşırsanız mutlaka diş hekiminden randevu almalısınız. Sorunun ileri derecede sağlık sıkıntılarına sebep olmaması için, Dr. Sevil Borbay’dan randevu alabilirsiniz. Tecrübeli olduğu bu konularda sizlere fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Gömülü Köpek Dişi Sebepleri Neler?

Vaktinden önce dökülmüş süt dişleri, sivri dişlerin gömülü kalmasına neden olmaktadır. Bu dişlere uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Köpek dişi çürüğü olmuşsa bu kesici dişler, cerrahi işlem sonrasında alınmaktadır. Diğer taraftan neden gömülü diş yapısı oluşur?

  • Çene darlığı ( Bu sebeple diş, iniş imkanı bulamayacaktır.)
  • Kalıtsal faktörler
  • Fiziksel sebepler

Köpek Dişi Yerine Yenisi Ne Zaman Çıkar? Gömülü Köpek Dişi Çekilir mi?

kopek-disi Gömülü sivri diş sorununda, erken müdahale oldukça önemlidir. Bu sorunlar genellikle 12 – 13 yaşları arasında ortaya çıkar. Peki bu noktada uygulanacak tedavi aşamaları nedir?

●       Hastaya öncelikle detaylı muayene için, köpek dişi film analizi yapılır.
●       Ardından gömülü dişin tedavisi için, anestezik işlem uygulanır. İşlem sırasında hasta ağrı ve acı hissetmez.
●       Daha sonra uygun görülmeyen gömülü dişler çıkartılır.
●       Devamında gerekli görülürse, yaş aralığına bakılarak implant tedavi yöntemi seçilmektedir.

Tedavi edilmediği durumlarda, apse ve çene kemiği erimesi gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu zorunlu sebepler dışında, köpek dişi düzeltme estetiği noktasında da yardım alabilirsiniz. Belirgin köpek dişleri olsun istiyorsanız, sivri köpek dişi estetiği için alanında uzman Dr. Sevil Borbay’dan randevu alabilirsiniz.