Çocuklarda Diş Protez Teknolojisi Kullanılır mı?

dis-protez-teknolojisi

Diş protez teknolojisi bölümünden mezun adaylar laboratuvar, hekimlik ya da özel diş alanlarında hastalara protez diş tasarımı ve üretimi yapmaktadır. Diş protez bölümü mezunları ayrıca bu alanda gelişen teknolojiye bağlı olarak yetişkinler başta olmak üzere çocuklara yönelik protez tasarım yazılımı kullanmaktadır.

Diş Protez Teknolojisi Nedir?

dis-protez-teknolojisi
Diş Protez Teknolojisi

Diş protez teknolojisi ile diş laboratuvarında, kliniklerde ya da diş protez üretiminin olduğu özel şirketlerde hastanın ağız ve diş yapısına en uygun protezler tasarlanmaktadır. Diş hekimleri bu şekilde hastalarına daha iyi hizmet imkanı sunmaktadır. Süt dişlerinin erken dökülmesi noktasında oldukça işe yaramaktadır.

Çocuklarda Diş Protez Teknolojisi Uygulanır mı? Gerekli midir?

Çocuklarda diş protez teknolojisi uygulanır mı noktasında gerekli olan sebepler giderek artmaktadır. Bunun birçok nedeni vardır.

  • Dökülen süt dişin yerine diş gelmemesi
  • Süt dişlerinin erken dökülmesi
  • Beslenme bozukluğuna bağlı diş ve çene gelişimi bozuklukları
  • Süt dişlerinde ve daimi dişlerde çürük ve travmaya bağlı diş kayıpları

Diş protez teknolojisi sayesinde çocuklarda erken çekilen ya da dökülen dişlerde estetik görünüm ve akran zorbalığının önüne geçmek için, diş protezleri oldukça işe yaramaktadır. Ayrıca;

  • Kaybedilen özgüvenin yerine gelmesinde oldukça etkilidir.
  • Belki de en önemlisi etkisi sağlıklı ağız ve diş sağlığının düzene binmesi yönündedir.
  • Kaybedilen çiğneme fonksiyonunun yerine gelmesinde de etkilidir.

1 – Erken Süt Dişi Kaybı Sonuçları Nelerdir?

Çocuklarda erken süt dişi kayıpları, ihmal edilmemesi gereken ciddi sorunlardan biridir. Süt dişleri ağız içinde kalıcı dişler çıkana kadar yer tutucu görevindedir. Eğer doğal süreç haricinde bu dişlerde kayıplar oluşursa, komşu dişler kaymaya başlar ve çene yapısı bozulur. Bunun yanında;

 

Dişlerde çarpıklık
Çiğnemede zorluk
Diksiyon bozukluğu
Diş kaybına bağlı boşluk durumu
Daimi dişlerin gömülü kalması
Dişlerde kapanma bozukluğu
Ortodontik sorunlar
Konuşma bozukluğu
Estetik sorunlar

 

Ağız ve diş sağlığının korunması ve estetik gülüşün tamamlanması adına diş protez teknolojisi noktasında yardım alınması gerekir.

2 – Çocuklarda Erken Çekilen Süt Dişleri Yerine Uygulanan Protezlerin Önemi Nedir?

dis-protez-teknolojisi Çocuklarda erkenden düşen süt dişlerinin yerine uygulanacak diş protez teknolojisi tasarımları, yer tutucu olarak bilinir. Protezlerin kişiye özel şekilde uygulanması sonucunda, bazı sorunların önüne geçilebilir. Dolayısıyla diş protez teknolojisi bu noktalarda oldukça önemlidir. Ayrıca

  • Ağızdan eksilen süt dişlerinin boşluklarını doldurma
  • Çarpık ve yamuk diş sorunundan kurtulma
  • Eksik ve çarpık diş sorununa son bulma
  • İleriki yaşlarda estetik olarak psikolojik sorunların önüne geçme
  • Daha fazla diş kaybı, diş eti rahatsızlıkları ve ağız kokusunu önleme
  • İleriki yaşlarda ciddi ortodontik sorunların önüne geçme gibi noktalarda diş protez teknolojisi işe yaramaktadır.

Çocuklarda Süt Dişi Yer Tutucu

Süt dişleri, daimi dişler çıkana kadar yer tutucu olarak görev yapmaktadır. Bu sebeple süt dişleri doğal şekilde düşene kadar ağız içinde tutulmalıdır. Yoksa sabit ya da hareketli apareyler sayesinde var olan boşluk doldurulur.Eğer diş boşluğu zamanından önce oluşmuşsa mutlaka diş protez teknolojisi noktasında yer tutuculardan destek alınmalıdır.

1 – Hareketli Yer Tutucu Apareyler

Hareketli protezler erken kaybedilen süt dişlerinin yerini korumak ve komşu dişlerin kaymasını engellemek adına kullanılan diş protez teknolojisi yöntemlerinden biridir. Ayrıca bir ya da daha fazla diş boşluğunda kullanılabilir.

Gülüş tasarımı noktasında erken çocukluk döneminde alacağınız önlemler sayesinde, ilerde oluşması muhtemel sorunların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca dişlerdeki kayma sorununun önüne geçip, diş etlerinde bu uygulamaya bağlı oluşacak baskının önünü kesmiş olursunuz.

2 – Sabit Yer Tutucu Apareyler

Sabit apareyler, sadece diş hekimi tarafından takılıp çıkarılabilir. Tek taraflı ya da çift taraflı diş eksikliklerinde kullanılır. Ayrıca sabit aparey kullanımında dikkat etmeniz gereken noktalar vardır;

 

Sakız, lokum gibi yapışkanlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Çünkü yer tutucuları yerinden oynatabilir.
Parmakla veya dil ile ittirilmemelidir.
Düzenli olarak fırçalama ve temizleme işlemi yapılmalıdır.
6 ayda bir olacak şekilde çocuklar mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir.

3 – Çocuklarda Diş Protez Teknolojisi ile Yapılan Yer Tutucu Ne Zaman Çıkarılır?

dis-protez-teknolojisi Diş protez teknolojisi noktasında uygulanan yer tutucu, ancak kırıldığı ya da çatladığı zaman tamamen çıkarılıp yerine yenisi takılmalıdır. Yerine göre de yemek yerken çıkarılır. Bu noktada sabit olanlar ancak hekim yardımıyla, hareketli olanlar da kişinin isteğiyle ihtiyaç anında çıkarılabilir. Ayrıca;

  • Kalıcı dişler yerine çıkana kadar kullanılabilir.
  • Yaşın ilerlemesine bağlı çene yapısının büyümesi noktasında yer tutucu küçük geldiği zaman, acilen diş hekimi ile irtibata geçmelisiniz. Bu konuda uzman doktor Sevil Borbay’dan yardım alıp, duruma göre yeni yer tutucu taktırabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş protez teknolojisi noktasında çocuklar için en uygun yöntemlerden biri yer tutucudur. Sizler de aşağıdaki sorular üzerinden çocukların diş yapısına nasıl etki ettiğine bakabilirsiniz.

1 – Bebeklerde Diş Erimesi Noktasında Yer Tutucu İşe Yarar mı?

Fizyolojik olarak yaşını dolduran süt dişlerinin kökü, alttan gelen daimi dişlerin hareketi sonrasında erimeye başlar. Zamanla sallanmaya başlayan diş düşer ve yer tutucu bu noktada diğer dişlerin kaymaması için önemlidir.

2 – Diş Protez Teknolojisi Noktasında Yer Tutucu Yapılmazsa Ne Olur?

Kayıp süt dişinin boşluğundan dolayı diğer dişler yer tutucu ile desteklenmezse, diş diziliminde çarpıklık olur. Ayrıca çocuklarda ve bebeklerde gömülü diş sorununa sebep olur.

3 – Yer Tutucu Kaç Yaşında Takılır?

dis-protez-teknolojisi Normal olarak 6 yaşından sonra süt dişlerinin dökülmesi gerekir. Yani yer tutucu takmak için vaktinden önce kaybedilmiş süt dişi gerekir.

4 – Yer Tutucu Alerji Yapar mı?

Sabit ya da hareketli apareyler, metal içerikli alerji sorununa sebep olmaz. Ancak sabit apareylerin kullanımında diş eti ile uyum aşamasında sorunlar yaşanabilir.