8 Adımda Çocuklarda Arka Diş Eti Şişmesi Tedavisi

arka-dis-eti-sismesi

Arka diş eti şişmesi çocuklarda yaygın olmasa da bazı sebeplere bağlı olarak görülen rahatsızlıktır. Özellikle diş çıkarma döneminde görülen bu sorun için ağız ve diş sağlığına gereken önem verilmelidir. Kanama ve ağrı sürecine ulaşan arka diş eti şişmesi riskli olabilir. Acilen diş hekimiyle irtibata geçip, nasıl bir tedavi yolu izleyeceğiniz planlanmalıdır.

Çocuklarda Arka Diş Eti Şişmesi Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

arka-dis-eti-sismesi
Arka Diş Eti Şişmesi

Bebek ve çocuklarda arka diş eti şişmesi, diş çıkarma döneminde yaygın olarak görülür. Süt dişleri ve kalıcı dişler çıktıkça, diş çevresindeki diş etleri şişmeye başlar. Sonucunda ise diş eti dokularında hassasiyet ve solgunluk görülebilir. Bu durum oldukça normaldir. Peki çocuklarda görülen arka diş eti şişmesi diğer nedenleri nelerdir?

Travmaya bağlı darbeler sonucu diş etlerinde tahriş ve kanama durumu
Yetersiz beslenmeye bağlı arka diş eti şişmesi (Özellikle C vitamini eksikliğinde yaşanmaktadır.)
Fazlasıyla asitli ve şekerli gıda tüketimi
Çocukların ağız kısmının bakteri ve virüslere açık olması
Süt dişlerinin 6. aydan itibaren çıkmaya başlaması ile diş etinde bulunan yumuşak doku üzerinde sıvı birikmesi olur. Bu da arka diş eti şişmesi sorununa neden olur.
Diş teli gibi ağız içinde uygun olmayan aparatların yer alması
Ağız ve diş hijyenine dikkat etmemek
Diş eti iltihabı
Ağız kuruluğu

Bebeklerde ve çocuklarda görülen arka diş eti şişmesi, kendini bazı belirtilerle göstermektedir. Bu durumda yapacağınız ilk iş, iyi bir diş hekiminden randevu almaktır. Peki diş eti şişmesinin belirtileri nelerdir?

İleri derecede arka diş eti şişmesi durumunda kanama ve ağrı
Diş etlerinde renk değişimi ve solgunluk
Diş etine dokununca arka diş eti şişmesi ve ağrısı
İshal ve buna bağlı kilo kaybı
İştahsızlık
Ağız kokusu
Diş etinde sivilce benzeri şişlikler

Çocuklarda Arka Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

arka-dis-eti-sismesi Çocuklarda görülen arka diş eti şişmesi sebebinin kaynağı birbirinden farklıdır.

Hafif seyreden bu problem, evde birkaç değişiklikle düzelse de uzun süreli diş eti şişmesi mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Sorun 1 – 2 haftadan fazla sürdüyse, diş hekimi gereken tedaviyi uygulayacaktır. Peki arka diş eti şişmesi ve ağrısı nasıl geçer?

  • Antiseptik etkili ağız gargarası
  • İlerlemiş durumlarda antibiyotik ve ağrı kesici ilaç ve şuruplar (Çocuğun yaşına ve kilosuna uygun dozda)
  • Bu durumda da geçmeyen diş eti şişmesinde cerrahi operasyon uygulanabilir.
  • Bunun yanında çocuğa bol bol su içirmelisiniz.
  • Çok sıcak veya çok soğuk besinler vermeyin.
  • Geçici olarak ağrıyı soğuk kompres ile rahatlatabilirsiniz.
  • Tuzlu su ile ağız gargarası yapmak diş etlerinde rahatlatma sağlar.
  • Ayrıca dişlerde fırçalama ve diş ipi kullanımı da diş eti şişmesini engeller ve önler.

Diğer Diş Eti Şişmesi Türleri

Diş etlerinde şişme durumunun, genel olarak ağız ve diş hijyeni eksikliğinden kaynaklı olduğunu unutmayın. Bunun yanında diş eti hastalıkları ve enfeksiyon durumlarının da bu soruna yol açtığını bilin. Yani sonuç olarak, diş etinde oluşan şişme sebepleri kaynağına göre farklılaşabilir.

1 –  Arka Diş Eti Şişmesi: Kaplama Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

Dişlere estetik diş hekimliği noktasında uygulanan kişisel kaplama sonrası, diş etlerinde sorunlar meydana gelebilir. Nadir de olsa bu durum bazı kişilerde kendini ağrılı ve acılı gösterebilmektedir. Peki bunun nedeni nedir?

  • Tedavi esnasında kaplama yapıştırıcısının fazla kullanılması
  • Kaplamaların diş etine uyumlu olmaması

Bu durumlarda diş etlerinde iltihap ve şişlik, buna bağlı olarak diş etinde enfeksiyon görülebilir. Bu durumda doktorunuz tarafından kanal tedavisi işlemi uygulanabilir.

2 – Diş Teli Varken Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

arka-dis-eti-sismesi Diş teli takıldıktan birkaç ay içinde diş etlerinde hassasiyet ve buna bağlı şişlikler görülebilir. İnce yapılı diş etinin plağında biriken bakteriler, enfeksiyona bağlı diş eti hastalığına sebep olabilir.

Diş telleri ne kadar kalınsa, diş eti şişliği riski de o kadar artacaktır. Bunun yanında diş tellerinin diş etlerini tahriş  etmesi sonucunda da şişlik olabilir. En iyi tedavi yoluna diş hekiminiz karar verecektir.

3 – 20’lik Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir?

20’lik dişler çıkmaya başladığında, diş etlerinde yarılma ve buna bağlı şişmeler görülebilir. Ayrıca, 20’lik dişlerin arkada olması nedeniyle gerekli ağız hijyeni tam sağlanamaz. Biriken yemek kalıntıları, diş etlerinde iltihaba neden olur. Ciddi durumlarda şişlik çene, boyuna kadar enfeksiyona çevirebilir. Acilen diş hekimi ile irtibata geçerek gerekli tedaviyi almalısınız. Yani;

  • 20’lik dişin çekimi olabilir.
  • İltihap temizleme yoluna gidilebilir. Bunun için antibiyotik ve ağrı kesici tedavi süreci de gerekebilir.

4 – Ön Diş Etlerinin Şişmesi

Ön diş eti şişmesi, en çok rastlanan diş eti şişmelerinden biridir. Hafif ve erkenden ortaya çıkan diş eti şişmesi türüdür. Genelde diş dokusunda kırmızı ve şiş görüntü ile kendini belli eder. Kanamaya oldukça müsaittir. Eğer tedavi edilmezse ilerde  ciddi sağlık problemleri çıkabilir.

Bu noktada özellikle hassas yapılı bebek ve çocuklarda diş eti şişmesi problemini hafife almadan, mutlaka diş hekiminden destek almalısınız. İlerde daha ciddi sorunlara sebep olmamak için, diş hekimi Sevil Borbay’dan randevu alabilirsiniz.