Porselen Diş Uygulaması Çocuklar için Uygun mudur?

porselen-dis

Porselen diş, çeşitli sebeplerle bozulan doğal diş görünümünü yeniden oluşturmak için uygulanan kaplama yöntemlerinden biridir. Daha uygun fiyatlı olmasından dolayı çocuklarda dahi tercih edilmektedir. Peki, çocuklar için uygun mudur? Uygunsa kaç yaşında yapılmalıdır?

Porselen Diş Nedir?

porselen-dis
Poselen Diş

Üretiminde malzemesi porselen kullanılan kaplama çeşididir. Bio uyumlu olup, beyazlığını içinde bulunan maddeden alır. İçerisinde metal barındırmaz ve toksik maddeler yer almaz. Doğal diş minesine oranla güç ve esneklik sağlar. Kaplama sayesinde dişlerde renk, boyut ve şekil eşitlenmiş olur. Tek diş kaplama yapılacağı gibi tüm dişlere de yapılabilir.

Çocuklarda Porselen Diş Uygulaması Yapılır mı?

Porselen diş kaplama dişlerde çürük, kırık, süt diş kaybı sonrası yamuk gelen daimi dişler ve en önemlisi estetik diş hekimliği noktasında uygulanan tedavi yollarından biridir. Kişiye özel teknikler sayesinde diş ve diş etine uyumlu olan bu kaplama ile ağız ve diş sağlığı korunmaya çalışılır.

Özellikle çocuklarda 0 ile 12 yaş arasında dökülen süt dişleri yerine, 7 ile 12 yaş arasında çıkan daimi dişlerde kaplama uygulanır. Ancak porselen yaşı zirkonyum kaplamaya nazaran biraz daha geç olmaktadır.

1 – Çocuklarda Porselen Diş Yaptırma Yaşı Kaçtır?

Porselen kaplama diş yaptıranlar genelde fiyat olarak daha uygun olduğu için bu kaplama türüne yönelirler. Peki çocuklarda bu kaplama türünün yaş sınırı nedir?

  • Genellikle çocuklarda ön dişler veya tek diş kaplama yapılması daha uygun olacaktır.
  • Kullanım süresi 15 – 20 yıl arasında değişim gösterir.
  • Acil vakalarda 12 ile 15 yaşa kadar yapılmaktadır. Ancak en uygun zaman dilimi 18 yaştır.
  • Çocuğun çene kemiği olgunlaşması için yaş sınırını beklemek faydanıza olacaktır.

2 – Çocuklar için Kaplama Çeşitleri Nelerdir? Kron Porselen Diş

Porselen kron işlemi, çürüğün ciddi seviyelere ulaştığı durumlarda ve renk değişimi yaşayan dişlerde estetik görünüm amaçlı uygulanmaktadır. Ağız içinde az sayıda diş miktarı kaldığında, yandaki dişlerden destek alınarak ve köprü uygulaması yöntemiyle uyulanır. Ayrıca tek tek yapıştırma yoluyla da uygulanan sabit protezlerden biridir. Çocuklarda da uygulanabilecek olan porselen diş kron çeşitleri şunlardır;

Metal destekli porselen
Zirkonyum destekli porselen
Empress kron
Porselen laminate
Paslanmaz çelik kron

Çocuklarda Hangi Durumlarda Porselen Diş Kaplama Yapılır?

porselen-dis Çocuklarda da yetişkinler gibi bazı diş problemlerine bağlı olarak kaplama yapılmaktadır. Süt dişlerinin yerine çıkan daimi dişlere uygulanacak olan porselen kaplama hangi durumlarda yapılır?

  • Çürük riski olan azı ve kesici dişler için
  • Kanal tedavisine bağlı restore edilecek dişlerde
  • Kırık dişlerde
  • Beyazlatma yöntemi ile düzelmeyen renk değişimli dişlerde
  • Olması gerekenden küçük olan dişlerde
  • Sivri ya da anormal formlu dişlerde
  • Mine koruyucu tabakasında anomali bulunan dişlerde
  • Kalıcı diş aşınmalarında
  • Dolgunun yetersiz olduğu durumlarda

Çocuklarda Porselen Diş Yapım Aşamaları Nelerdir?

Öncelikle doktor tarafından genel ağız içi muayenesi yapılır. Ardından çocuğun yaşına uygun olarak anestezik işlem uygulanır. Daha sonra;

  • Dişler kaplamanın kalınlığına uygun olarak törpülenir.
  • Ardından diş ölçüsü alınır. Porselen diş üretimi için ölçü laboratuvara gönderilir.
  • Bu sırada dişlerde hassasiyet sorunun önüne geçmek için geçici diş takılır. Geçici diş ile porselen diş arasındaki fark, bu kısımda kendini belli edecektir.
  • 5 ile 7 gün arasında hazırlanan porselenlerin doğal diş ile uyumlu renkte olup olmadığını, hekiminiz deneme yoluyla görecektir.
  • Diş hekiminiz karar verdikten sonra özel yapıştırıcılar ile porseleni dişe yapıştıracaktır.

Porselen Diş Sağlam mı?

Porselen kaplama gerekli olan ağız ve bakım hijyeni sağlandığı müddetçe 15 ile 20 yıl arasına kadar kullanılabilir. Daha geleneksel yöntemlerden olan porselen diş bakımı noktasında uygulanacak olan kurallara bağlı olarak uzun süreli dayanıklılık gösterebilir. Yani;

Kaplamaları orta sertlikteki diş fırçası ile fırçalayın.
Kaplamalar arasında diş ipi kullanımına dikkat edin.
Mutlaka senede iki kez olacak şekilde kontrole gidin.
Çok şekerli ve asitli gıda tüketimine ara verin ya da sınırlandırın.
Dişlerle sert ürün koparmak, tırnak yemek gibi alışkanlıklardan vazgeçin.
Aşırı sıcak ve soğuk ürün tüketimine dikkat edin.
Diş gıcırdatma ve sıkma sorunlarına önlem alın.

Porselen Diş Fiyatları

porselen-dis Geleneksel kaplamalarda kullanılacak olan altyapı, yeni nesil kaplamalardan farklıdır. Bu nedenle porselen kaplama uygulaması, yeni nesil uygulamalara nazaran daha uygundur. Porselen fiyatlarının maliyeti üzerinde etkili olan unsurlar şöyledir;

  • Kaplamanın yapılacağı diş sayısı
  • Porselen maliyeti
  • Kliniğin ücret tarifesi
  • Kaplama öncesi ek tedavi gerekliliği
  • Kaplama sonrası çevre diş temizliği gibi ek uygulama gerekip gerekmediği
  • Doktor tecrübesi
  • Yıl içi değişim

Sizler de hem uygun fiyatlı hem de çocuğunuz için en kaliteli porselen kaplama uygulaması için, bu noktada başarılı işlere imza atmış Sevil Borbay’dan randevu alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Porselen kaplama yaptıracak olan hastalar için en çok sorulan ve merak edilen sorular, aşağıda yer almaktadır. Bilinçli olarak gittiğiniz her işlemde daha başarılı sonuçlar alırsınız.

1 – Dişler Kesilmeden Kaplama Yapılır mı?

Dişlerde törpü ya da kesilme olmadan da kaplama yapılabilir. Porselen lamineler aşırı ince yapısıyla ekstra bir işleme gerek bırakmadan buna müsaade etmektedir.

2 – Tek Dişe Porselen Yapılır mı?

Tek dişe uygulanacak olan kaplamalar, genelde porselen ya da seramik gibi güçlü malzemelerden yapılır. Ayrıca doğal diş rengine uygun şekilde renklendirilir.

3 – Porselen Diş Ağızda Koku Yapar mı?

Ağız kokusu yaşayan kişilerin hekimlere bu soruyu yöneltmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Diş kaplama günlük bakımı yapıldığı müddetçe ağızda koku yapmaz.

4 – Porselen Diş Yaptırmak Ne Kadar Sürer?

İşlem süresi 7 ile 10 gün arasında değişmektedir. Porselen lamine ile sağlam, rengi bozulmayan ve estetik özellikli dişlere bu kısa sürede sahip olabilirsiniz. Ayrıca ek tedavi süreçleri de göz önüne getirilerek bu süre uzayabilir.