Aft nedir? 0-3 yaş arasındaki çocuklar, çevrelerini tanımak ve buldukları her nesneyi ağızlarına götürmek isterler. Bu durumda ağız içerisinde yara oluşumuna ve ağız içi yaralanmalarına sebep verebilir. Hatta ağız içerisinde iltihap oluşumuna sebep olabilirler. Ağız içi yaralarda sorunlardan biridir.
Aft Nedir?
Ağızda bulunan mukoza zarında meydana gelen ağrılı hastalığa denmektedir. Bu hastalık genellikle;
- Ağız boşluğunda,
- Diş etlerinde,
- Bademciklerde
- Dilde,
- Damakta aft görülmektedir.
Ağız içerisindeki yaralar genellikle dilde aft ya da dudakların iç kısımlarında daha yaygındır. Genellikle yuvarlak ya da oval şeklindedir. Rengi sarı, beyaz ve gri şeklinde olabilir. Genellikle iltihaplı ve kırmızı bir yara şeklindedir. Bu yaraların boyutu, toplu iğne başı ile 3 cm çapa kadar değişebilmektedir.
Ağız içi yaralar ağrılıdır ve sağlık açısından değerlendirildiğinde önemli bir etkiye sahiptir. Ağrının şiddeti kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Fakat dil gibi yüksek baskıya maruz kalan alanlarda oluşan yaralar rahatsız edicidir.
Çocuklarda Ağız İçi Yaralar Neden Olur?
Çocuklarda aft neden olur? Ağız içerisinde oluşan besinlerin yetersiz seviyede tüketilmesinden kaynaklanır. Özellikle Folik asit, D vitamini, demir ve B12 vitamini gibi takviyelerin yeterince tüketilememesi bu yaraların oluşumuna zemin hazırlayabilir. Peki, çocuklarda ağız içi yarası neden olur?
0-3 yaş grubundaki çocuklar, çevrelerini tanımak ve buldukları nesneleri ağzına atmak isterler. Bu durumda ağız içerisinde çeşitli yerlerde yaralanmalara neden olabilir. Böyle oluşan ağız içi yaraları iltihaplanabilir ve yüksek ateşe neden olabilir. Eğer çocuklarda ağız içi yarası ile birlikte ateş gözlemleniyorsa öncelikli olarak enfeksiyon durumu kontrol edilir.
Stres faktörü de çocuklarda ağız içi yaralara sebep olabilir. Tıpkı yetişkin bireylerde olduğu gibi çocuklarda stresli oldukları dönemlerde aft çıkarabilir ve huzursuz olabilirler. Bunun dışında ağız içi yara oluşumuna şu durumlarda sebebiyet verebilir:
- Kronik hastalıklar (çölyak, iltihaplı bağırsak hastalığı, ince bağırsak hastalığı, el ayak hastalığı gibi)
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Diyabet
- Stres
- Yanlış diş macunu kullanımı
- Ağız içi yaralanmalar
- Yetersiz beslenme
- Sert ve asitli yiyecekler tüketilmesi
- Hormonal dengesizlikler
- Genetik durumlar
- Virüs ve bakteriler
Çocuklarda Aft Belirtileri Nelerdir?
Çocuğunuz ağzımdaki aft geçmiyor diyorsa önce bunun sebebini bulmak gerekir. Çünkü doğru bir tedavi için tanı çok önemlidir. Bunun içinde iyi bir diş hekimi bulmak ve çocuğunuzu tedavi ettirmek gerekir. Peki, ağız içi yaralar neden olur belirtileri nelerdir?
- Ağız içerisinde nokta şeklinde yaralar varsa
- Diş eti, damak veya dilde acı ve ağrı varsa
- Konuşmada ve beslenmede güçlük yaşanıyorsa
- Ağız içerisinde beyaz, sarı veya gri nokta şeklindeki yaralar belirtiler arasında kabul edilebilir.
Çocuklarda Aft Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda aft nasıl geçer? Çocuğunuz sürekli aft çıkması problemi ile uğraşıyorsa yapılacak ilk şey diş hekimi ile görüşmek olacaktır. Bu yaralara neyin sebep olduğunu bulmak ve tedavi edilebilmesini sağlamak için hekim görüşü önemlidir. Peki, tedavi yöntemleri nelerdir?
Çocuğunuzun ağız içerisinde yara oluşumunu fark ettiğiniz an doktor muayenesine gitmeniz önemlilik arz etmektedir. Çünkü doktorun tedavi için önereceği topikal jeller ya da antiseptik kremler, oluşan yaraların iyileşmesine yardımcı olacaktır. Muayene esnasında hekiminiz uygun görürse çocuğunuzdan bazı testler ve tetkikler isteyebilir. Bu sayede çocuğunuzun beslenmesi aksamaz, ağrıları azalır ve daha huzurlu olur.
Çocuğunuz 1 aydır geçmeyen aft ile uğraşıyorsa evde uygulayacağınız tedaviler başarılı sonuç vermeyebilir. Diş hekimi tarafından muayene edilmek hem çocuğunuzun ağız sağlığı hem de beden sağlığı açısından çok önemlidir.
Uygun ilaç ve takviyeler sayesinde çocuğunuz diş etinde aft oluşumundan kurtulmuş olacak ve daha rahat bir gün geçirecektir. Bu nedenle klinik hekimlerimizden Sevil Borbay çocukların mutlaka diş muayenelerinin aksatılmaması gerektiğini vurgulamaktadır.
Ağız İçi Yaralar Nasıl Önlenir?
Elbette ki ağız içerisinde meydana gelen yaraların önüne geçmek mümkündür. Bunun için birkaç noktaya dikkat ederek çocuğunuzun hayat kalitesini arttırabilir ve ağız içi yaralarının önüne geçebilirsiniz. Peki, bu adımları nelerdir? İşte detaylar…
- Ağız bakımına ve hijyenine dikkat edilmelidir.
- Diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.
- Çocuğunuzun bağışıklık sitemini güçlü tutun.
- Düzenli ve dengeli beslenmesini sağlayın.
- Kaliteli ve katkısız diş macunu kullanımına dikkat edin.
- Tahrişe neden olacak gıdaları tüketmemesini sağlayın.
- Çocuğunuzun diş ipi kullanmasını sağlayın.
Tüm bu bilgiler ışığında eğer çocuğunuz ağız içi yaralar ile boğuşuyorsa kliniğimiz ile görüşerek Sevil Borbay’dan randevu alabilirsiniz.
Çalışma Saatleri | Pazartesi-Cumartesi 10:00-19:00
Pazar Kapalı |
Adres | Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E-5 Yanyol Cad. Ataköy Towers B Blok No:20 Kat:1 Daire:24, Bakırköy/İstanbul |
Telefon | 0 212 803 4490 |