Çocuklarda Çene Kitlenmesi Nedenleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

cene-kitlenmesi

Çene kitlenmesi yani tıp dilinde Trismus, çenenin tam olarak açılmadığı durumlarda meydana gelmektedir. Şiddetli ve ani ağrılarla beraber yeme, konuşma gibi sorunlara da sebep olmaktadır. Genetik ya da çevresel birçok faktör bu rahatsızlığa sebebiyet vermektedir. Estetik diş hekimliği alanında uzman bir doktorun detaylı tanısı sonrasında birçok tedavi yolu ile iyileşme sağlanmaktadır.

Çocuklarda Çene Kitlenmesi Sebepleri Neler?

cene-kitlenmesi
Çene Kitlenmesi

Çocuklarda ya da yetişkinlerde çenede görülen sıkışma, benzerlik göstermektedir. Peki ani ve sancılı gelişen çene kitlenmesi sebebi nedir?

  • Travma : Hasar ya da yaralanmalara bağlı kırık çene kemiği veya diş ameliyatları sonrasında oluşmaktadır.
  • Enflamasyon : Ağız içi iltihaba bağlı olarak oluşmaktadır. Gömülü azı dişi iltihapları çenede sıkışmaya sebebiyet vermektedir.
  • Diş Ameliyatı: Genelde 18 yaş civarında çekilen yirmilik diş sonrası, apse ve iltihaplanma görülebilir. Buna bağlı olarak çenede sıkışma meydana gelmektedir. Ayrıca, ameliyat sırasında fazla açılan ağızda kitlenme görülebilmektedir.
  • Enfeksiyon : Çocuklarda oluşan kabakulak, bademcik iltihabı, tetanoz gibi enfeksiyona sebebiyet veren hastalıklar Trismus’a neden olmaktadır.
  • Ayrıca diş yapısındaki form bozukluğu( TMJ) da buna sebep olmaktadır.
  • Diş gıcırdatma, diş sıkma gibi sorunlar da bu hastalığı tetiklemektedir.
  • Diğer taraftan çene ekleminde görülen iltihaplanmalar da etkilidir.
  • Bunların yanında esnerken, psikolojik olarak, bayılma anında ya da uyku arasında çocuklarda, bu tür çene problemlerine de rastlanmaktadır.

Çocuklarda Çene Kitlenmesi Belirtileri

Çocuklarda en belirleyici gözle görülür belirti, çene eklemlerinin belirli cm üstünde açılmaması ya da daha az açılmasıdır. Bunun yanında dikkat edilmesi gereken belirtiler şunlardır;

●       Normal düzende ağız açıklığının artması
●       Çocuğun yaptığı çene hareketlerinin acı verici olması
●       Diş arası boşluklarının daralması ve kaybolması
●       Kulak ağrısı
●       Çene ağrısı
●       Baş ağrısı
●       Yemek yerken ve konuşurken zorlanma
●       Çocuklarda diş fırçalarken zorlanma

Çocuklarda Çene Kitlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

cene-kitlenmesi Eğer çocuğunuzda böyle bir rahatsızlık  oluştuysa hemen diş hekiminden randevu alın. İyi bir Çocuk Diş Hekimliği noktasında uygulanacak tedavi yöntemleri ile çene kitlenmesi nasıl açılır?

  • İlaç tedavisinde çocuğun yaşına uygun verilen kas gevşeticiler ile çözülmeye çalışılır.
  • Sorunun ciddiyetine bağlı, enjeksiyon yöntemine başvurulabilir.
  • Soruna bağlı olarak, çene germe cihazlarından destek alınabilir.
  • Çene açılana kadar beslenme değişikliğine gidilebilir. Yani daha yumuşak, kolay tüketilen çeneyi yormayan diyet listesi verilebilir. ( Çorba, yoğurt, püre vb.)
  • Doktor tarafından verilecek çene kitlenmesi egzersizleri işe yarayabilir.
  • Sorunun kaynağına bağlı olarak, doktor tarafından yönlendirme ile çocuğunuz psikoterapik tedavi görebilir.
  • Çene eklemi rahatsızlıkları için, manipülasyon yöntemine başvurulabilir.
  • Çenenin açılması için Splink yöntemine başvurulabilir. ( Çene aparatı)

Çene Kitlenmesi Çeşitleri Neler?

Çenede oluşan sıkışmanın birçok çeşidi vardır. Yani dolaylı olarak sebebi de diyebilirsiniz. Bu noktada uykuda, bayılınca, uyanınca, esnerken ya da psikolojik temelli faktörlere göz atın;

1 – Bayılıp Çene Kitlenmesi

Vücudun kasılmasına bağlı olarak çenede kasılma olacağı için, bayılan kişilerde bu sorunun görülmesi olasıdır. Böyle durumlarda yapmanız geren en doğru şey, hastayı yan yatırmaktır. Aynı zamanda başını geriye itip, ağzını açmasını sağlamaktır. Daha sonra ilk iş, diş hekiminden yardım istemektir. Bu noktada tecrübeli Dr. Sevil Borbay’dan yardım alabilirsiniz.

2 – Çene Kitlenmesi Psikolojik

cene-kitlenmesi Strese bağlı olarak yaşanan çene sıkışmalarında, önceliğiniz bir diş hekiminden yardım almak olsun. Sorunun kaynağına göre, zaten doktor sizi yönlendirecektir. Peki bu noktada doktor nasıl bir tedavi uygular?

●       Gevşeme egzersizleri listesi verir.
●       Stresle baş edecek teknikler öğretilir.
●       Diş kasılmalarının önüne geçmek ve kilitlenmeyi önlemek amacıyla alt ve üst diş arasına plak tedavisi uygulanabilir.

3 – Uykuda Çene Kitlenmesi Neden Olur?

Eğer uyku anında gerçekleşiyorsa bu problem, buna Bruksizmi yani “Diş gıcırdatması” denir. Yorgun ya da kasılan çene yani çiğneme kasları, uyku anında kendini kapatır.

4 – Esnerken Çene Kitlenmesi

Eğer esnerken ağzınızı çok açmışsanız, çene yerinden çıkabilir. Bu durumda acilen bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Çıkan çene kemiği, yerine oturtulur ya da gerekli görülürse hekim tarafından ilaç tedavisine başlanır.

Çene Kitlenmesi Ne Kadar Sürer?

cene-kitlenmesi Bazen ilk müdahalede geçtiği gibi sorunun büyüklüğüne bağlı olarak çoğu Trismus vakaları, 1 ile 2 hafta arasında sürmektedir. Bunda, problemin derecesi çok etkilidir. Yani;

  • Diş hekimleri, ağız ve diş sağlığı problemleri sebebiyle bu tür hastalara farklı tedavi yöntemi uygulamaktadır. Eğer çene sıkışması; diş çürümesi ya da diş eti hastalıklarından kaynaklı ise, öncelikle bu sorunlar ortadan kaldırılır.
  • İlaç tedavi süresi ile fizik tedavi süresi aynı olmayacaktır.
  • Ya da anlık çenenin yerine oturtulma süresi ile egzersiz yaparak zaman içinde çeneyi yerine oturtma süresi, aynı değildir.
  • Sonuç olarak çenedeki sıkışma, bağlı olduğu sebebe ve uygulanan tedaviye göre uzayıp, kısalacaktır.
  • Çene kitlenmesi için hangi doktora gidilir? Noktasında da hiç tereddüt etmeden Dr. Sevil Borbay’dan randevu alabilirsiniz.