Bebeklerde süt dişleri hangileri, süt dişleri ne zaman dökülür? Diş gelişimi sırasında ilk etapta karşı karşıya kalınan dişlere süt dişleri denilir. Yaşam boyunca çıkan ilk diş örnekleridir. Bu yüzden bebek dişleri olarak da adlandırıldıkları görülür. Bu dişlerin zaman içerisinde sırayla çıktığı ve yine zamanı geldiğinde düştüğü bilinmektedir.
Süt dişleri ilk beslenme dönemlerinde çocukların daha rahat beslenmesini sağlar. Ağızdaki besini öğütür, ağızda tutar. Aynı zamanda sesleri çıkarma noktasında da etkilidir. Peki çocuklarda çıkan süt dişleri hangileri? En önemlisi süt dişleri ne zaman dökülür ya da dökülmeli? İşte, bu konuya dair merak ettiğiniz bazı sorular ve cevapları.
Süt Dişleri Hangileri?
Süt dişleri, alt ve üst çenede bulunmaktadır. Bu dişler değişik isimlerle adlandırılmaktadır. Ön kesici dişler, yan kesici dişler, köpek dişleri, birinci süt azıları ve ikinci süt dişleridir. Bu dişler hem alt hem üst çeneye aynı hizada dağılmaktadır. Her bir diş kendi içerisinde farklı zaman aralığında ortaya çıkmaktadır.
Peki süt dişleri hangileri, ne işe yararlar?
- Ön Kesici Dişler: Yemeklerin parçalanması ve kesilmesi görevini sürdürmek adına bulunurlar. İlk ortaya çıkan dişlerdir. Bu dişlerin dökülme esnasında da ilk sıralarda geldiği görülür.
- Yan Kesici Dişler: Yiyeceklerin küçük parçalara ayrılmasında ön dişlere yardımcı olan dişlerdir. Bu dişlerin her yaşta kullanımı önemlidir. Doğrudan görülen dişlerden birisidir.
- Köpek Dişleri: Çene üzerinde kesici dişlerin yanında bulunan ve diğer dişlere göre yapısal değişime sahip olandır. Görünüşü daha sivridir.
- Birinci Süt Azı Dişleri: Arkaya doğru kalan diş yapılarıdır. Bu dişlerin parçalanmış yiyecekleri tüketmek daha küçük parçalara ayırmak, öğütmek noktasında görevleri vardır.
- İkinci Süt Azı Dişleri: Birinci süt azı dişlerinin yanında bulunan ve kalıcı dişlerin çıkmasına kadar ağzın en sonunda yer alan türlerdir.
Süt Dişleri Kaç Tanedir | Süt Dişleri Hangileri?
İlk defa ebeveyn olanlar ya da bu konuda bilgi almak isteyenler süt dişleri hangileri, süt dişleri ne zaman dökülür araştırması yapar. Süt dişlerinin ne işe yaradığı konusunda bilgi verildi. Peki bebeklerinizin ağzında kaç tane diş olması gerekiyor? Üst çenede 10 alt çenede 10 olmak üzere süt dişler toplamda 20 adettir.
Kesici dişler dört adet, yan kesiciler ise toplam dört adet bulunmaktadır. Köpek dişleri ağızda dört tane bulunur ve doğrudan fark edilir. Birinci azı dişleri üst çenede iki alt çenede iki tane bulunur toplamda dört adettir. İkincil azı dişleri de yine dört adet olarak vardır.
Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?
Bebeğiniz bulunuyorsa diş çıkma sürelerini aşağı yukarı kestirirsiniz. Çünkü bu süreçte damaklar yarılıp dişler ortaya çıktığından bebekler bazı belirtiler gösterir:
- İştahta azalma,
- Beslenmeyi reddetme,
- Damakların kaşınması,
- Tükürük üretiminin artması,
- Ateşlenme ve huysuzluk,
- Yumuşak malzemelerin ağza alınması.
Bahsedilen bu öneriler genel itibari ile ilk defa 6.ayda ortaya çıkacaktır. Altı ay itibari ile dişler ortaya çıkar. Nadirde olsa beşinci ayda dişler meydana gelebilir. Eğer bebeğinizin altıncı ayda dişleri çıkmadıysa endişelenmeyin. Dokuzuncu aya kadar beklenebilir eğer hala çıkmadıysa doktora gözükebilirsiniz. Süt dişleri hangileri, hangi ayda çıkar diye merak ediyorsanız bilgiler şu şekilde:
- Ön kesiciler 6. ve 10.ay arasında,
- Alt çenedeki yan kesiciler 8. ve 13. ay arasında,
- Üst çenedeki yan kesiciler ise 10. ve 16. ay arasında,
- Köpek dişler (çene fark etmeksizin) 16. ay ve 23. ay içinde,
- Birinci süt azıları 13. ay ve 19.aylar arasında,
- İkinci süt azıları ise 23. ay ve 33. ay arasında çıkmaktadır.
3 yaş itibari ile dişlerin tamamlanması beklenir. Peki süt dişleri ne zaman dökülür? En az süt dişleri hangileri kadar merak edilmektedir.
Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?
Dişlerin dökülme süresi çocuklar arasında farklılık gösterir. Beş yaş itibari ile dökülmelerin meydana gelmesi beklenir. Diğer taraftan ilk dökülen dişler ilk çıkan dişler olan ön kesicilerdir. Tüm süt dişlerinin dökülmesinin sonu 12 yaşa kadar sürebilir.
7-8 yaş itibari ile diş dökülmelerinde artış meydana gelir. Alt çenedeki ön dişlerde büyük bir kayıp yaşanır. Ancak bu kayba takiben alttan kalıcı dişler gelir. 9-12 yaş arasında diğer dişlerin dökülmesi takip edilir. Eğer süt dişleri hangileri, dökülmezse ne olur merak ediyorsanız; doktora danışmalısınız.
Kliniğimizde süt dişi çekimi ya da kontrolleri sağlanarak sağlıklı bir süreç hedeflenmektedir. Siz de Galaksi Diş kliniğimizden randevu alarak dişlerinizi sağlıklı tutun!