Çocuklarda Diş Çekimi Öncesi Sakinleştirici Sedasyon Uygulamasının Faydaları

sakinlestirici-sedasyon

Sakinleştirici sedasyon, bazı küçük cerrahi operasyonlarda ve diş tedavilerinde kullanılan bir uygulamadır. Sakinleştirici iğne olarak da bilinen bu yöntem, özellikle çocukların diş tedavilerinde fayda sağlayabilmektedir.

Sedasyon Nedir?

sakinlestirici-sedasyon
Sakinleştirici Sedasyon

Sedasyon, rahatsızlık ve acıya neden olan tıbbi işlemlerden önce hastalara uygulanan, hastaların kaygı ve korkularını gideren, onları sakinleştiren bir uygulamadır. Bundan dolayı sakinleştirici sedasyon olarak da bilinen bu yöntemde, hastalarda adeta derin bir uyku hali oluşur. Ancak bilinç açıktır. Bu sayede hastalar, sakin bir şekilde doktorun verdiği talimatları uygular.

Sedasyon diş tedavisi uygulamalarında uygun durumlarda kullanılan yöntemlerden biridir. Diş tedavilerinden korkan ve tedavi sırasında doktorun çalışmasını zorlaştıran çocuklara uygulanır. Böylece çocuklar tedavi süresince sakin kalır ve doktorun talimatlarını dikkate alarak, tedavinin başarılı şekilde yapılmasına katkı verir.

Sedasyon, oral yolla verilen ilaçlarla veya enjeksiyon ile uygulanır. Uygulamada hastalara sedatif ilaç verilir. Genel olarak enjeksiyon ile uygulandığından, sakinleştirici iğne olarak da bilinir. Uygulamadan kısa süre sonra etkisini göstermeye başlar ve hastalar tam olarak sedasyon etkisine girdiğinde tedaviye geçilir.

Hangi Durumlarda Sakinleştirici İğne (Sedasyon) Uygulanır?

Sakinleştirici iğne, diş tedavilerinde önemli avantajlar sağlamasına karşın her zaman uygulanmaz. Sadece belli şartlarda ve belli tedavilerde kullanılan bir yöntemdir. Sakinleştirici sedasyon uygulanan başlıca durumlar şu şekildedir:

Uygulama Nedeni Uygulandığı Tedaviler ve Hastalar
Diş Hekimi Korkusu Diş hekimi fobisi bulunan çocuklara uygulanacak tedaviler
Yüksek Kaygı Süresi ve kapsamı nedeniyle yüksek seviyede kaygıya neden olabilecek tedaviler
Özel İhtiyaçlar Özel ihtiyaçları olan çocuklar (otizm, down sendromu vb.)
İşbirliği Sorunları Tedavi sırasında doktor talimatlarını dinlemeyen ve tedaviyi zorlaştıran çocuklar
Yatıştırıcı Etki Hasta daha rahat ve sakin bir şekilde tedavi edilebilir.
Kusma Eğilimi Bulantıya veya kusmaya eğilimli olan hastalar
Hareket Sorunları Tedavi sırasında hareketsiz duramayanlar

Sakinleştirici sedasyon uygulamasının yapılıp yapılmayacağına diş hekimi ve anestezi uzmanı karar vermektedir. Diş hekimi bu kararı verirken, tedaviyi ve çocuğun genel durumunu dikkate almaktadır.

Dr. Sevil Borbay, çocukların diş tedavilerini sorunsuz şekilde atlatmaları için gereken durumlardan sedasyon uygulaması yapmaktadır. Sedasyon uygulamasının yapıldığı durumlara dair detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sakinleştirici Sedasyon ve Anestezi Farkı Nedir?

sakinlestirici-sedasyon Genel anestezi ve sedasyon, benzer durumlarda kullanılan iki farklı uygulamadır. Bu uygulamaların etkilerinin aynı olduğu düşünülse de hem tedavi sırasındaki etkileri hem de sonraki süreçleri tamamen farklıdır. Sakinleştirici sedasyon ile genel anestezinin farkları şunlardır:

  • Sedasyonda hastaların bilinçleri bir miktar baskılanmasına karşın bilinç açıktır. Hastalar, doktor komutlarına yanıt verirler, nefeslerini kendileri kontrol ederler. Genel Anestezide bilinç tamamen bastırılır. Hastalar derin bir uyku durumundadır, solunumlarını dahi kontrol edemezler. Bu yüzden operasyon süresince solunum desteği ile nefes alırlar.
  • Sedasyon hafif işlemler ile hastaların sakinleşmesi gereken durumlarda kullanılırken, genel anestezi ise uzun ve karmaşık cerrahi işlemlerde kullanılır.
  • Sedasyon zararları veya riskleri düşüktür. Genellikle hafif ve kendiliğinden geçen yan etkilere neden olur. Ancak hem sedasyonun hem genel anestezinin kendine göre riskleri ve yan etkileri olabilmektedir.
  • Sedasyon ile diş tedavisi yaptıranlar kısa sürede tamamen normale dönerken, genel anestezi uygulanan hastalar ise daha uzun sürede normale dönebilmektedir.

Çocuklarda Diş Çekiminde Sakinleştirici Sedasyon Faydaları

Sakinleştirici sedasyon, çocuklara uygulanan diş tedavilerinde önemli avantajlar ve faydalar sağlar. Bu faydalardan bazıları şu şekildedir:

  • Çocukların kaygılarını azaltır ve tedavi süresince sakin kalmalarını sağlar.
  • Çocuklarda diş hekimi fobisi oluşmasını engeller.
  • Ağrı eşiğini yükselterek tedavi sırasında duyulan ağrıyı azaltır.
  • Tedaviyi engelleyici hareketler yapmamalarını, doktorun talimatlarını dikkate almalarını sağlar.
  • Doktor ile işbirliği halinde olduklarından ve doktora engel çıkarmadıklarından dolayı tedavi süresi kısalır, başarı oranı ise artar.
  • İşleme dair olumsuz anılar oluşmasını engeller. Böylece çocukların ruhsal gelişimleri olası olumsuz etkilerden korunur.

Sedasyon yorumları incelendiğinde, sürecin ne kadar rahat ve sorunsuz geçtiği görülür. Ebeveynler, sakinleştirici sedasyon sayesinde diş tedavilerinin tahmin ettiklerinden daha kolay geçtiğini ifade etmektedir.

Sakinleştirici iğne olarak da bilinen sedasyon, sadece diş hekiminin uygun bulduğu durumlarda uygulanır. Dr. Sevil Borbay, çocuklarla kurduğu etkili iletişim sayesinde bu tedavinin gerektiği durumları belirlemekte ve çocukların diş tedavilerini kısa sürede ve başarılı bir şekilde tamamlamaktadır. Sakinleştirici sedasyon ve çocuk diş hekimliği uygulamaları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

sakinlestirici-sedasyon Sakinleştirici Sedasyon ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Sakinleştirici iğne (sedasyon) ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları, aşağıda yer almaktadır.

1 – Çocuğuna Sedasyon Yaptıran Var Mı?

Çocuklara yönelik diş tedavilerinin bazıları, sedasyon altında uygulanmaktadır. Sedasyon, güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

2 – Sakinleştirici Sedasyon Hangi Diş Tedavilerinde Uygulanır?

Sakinleştirici sedasyon, uzun ve karmaşık diş tedavilerinde uygulanmaz. Daha basit ve kısa süreli tedavilerde uygulanır. Çocukların tedavi sırasında talimatlara uymaması ve tedaviyi zorlaştırıcı davranışlar sergilemesi durumunda sedasyon uygulanabilir.

3 – Diş Tedavisinde Sakinleştirici İğne Kimlere Yapılır?

Sakinleştirici iğne, talimatları dinlemeyecek kadar küçük olanlara, engellilere ve davranışlar ile tedaviyi zorlaştıran çocuklara yapılır. Sedasyonun uygulanıp uygulanmayacağına diş hekimi ve anestezi uzmanı tarafından karar verilir.