Çocuklarda Damakta Şişlik Neden Oluşur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

damakta-sislik

Çocuklarda damakta şişlik yaygın olarak görülen diş sağlığı sorunlarından birisidir. Damak genel itibari ile oldukça hassas bir yapıdadır. Çocuklar başta olmak üzere yetişkinlerde de çeşitli sebeplerle damak şişliği oluşmaktadır. Bahsedilen bu şişlik bazen o kadar büyümektedir ki halk arasında ‘Damakta beze gibi şişlik’ ya da ‘Damakta nohut büyüklüğünde şişlik’ gibi benzetmeler yapılır.

Damakta meydana gelen şişlik için farklı sebepleri sıralamak mümkündür. Ancak yaygın olarak sebepleri arasında diş eti problemleri gelecektir. Diş sağlığını ilgilendiren bir alan olmasından dolayı çocuklarda damak şişliği için Pedodonti bölümüne başvurmak gerekir. Dr. Sevil Borbay ve ekibi kıymetli çocuklarınızda meydana gelen damak şişkinliği için tedaviler sunmaktadır.

Damak Nedir?

Hassas bir yapısı olmasından dolayı sıcak-soğuk dengesinden ve sert gıdalardan direkt etkilenebilmektedir. Her ne kadar damak olarak adlandırılsa da bu yapı temelde bir diş etidir. Bu yüzden enfeksiyon dahil olmak üzere farklı sebeplerden dolayı da ‘damakta mercimek büyüklüğünde şişlik ya da farklı büyüklüklerde şişlik’ ya da hassasiyet gözlemlenebilmektedir.

damakta-sislik Üst Damakta Sert Damakta Şişlik Nedir?

Ağız içerisinde yer alan üst damakta değişik sebeplerden dolayı gözlemlenen şişme durumudur. Hasta eliyle ya da diliyle kontrol ettiğinde şişliği hissedebilmektedir. Özellikle çocuklarda damakta şişlik bazen acı ve ağrı şikayetleriyle fark edilmektedir. Oluşan bu şişliğin sebepleri saptanarak tedavi edilmesi gerekir. Dönem dönem ortaya çıkabildiği gibi kalıcılık süresine göre ciddi sebeplere dayanabilmektedir.

Damakta Sivilce Gibi Şişlik Neden Oluşur?

Yapılan incelemeler sonucunda çocuklarda damak şişkinliği sebepleri birden fazla sebebe dayandırılabilmektedir. Burada sebeplerin bilinmesi, tedaviye doğrudan yön verecektir. Bu yüzden Dr. Sevil Borbay ve ekibi tarafından gerçekleşen tedaviler öncesi hastanın hikayesi dinlenir. Ebeveynlerden alınan bilgiler neticesinde sebep bulunarak tedavi için ilk adım atılmış olur.

Günümüzde en yaygın damak şişliği nedenleri şu şekildedir:

Damakta Şişlik Nedenleri Etkileri
Aşırı Sıcak ve Soğuğa Karşı Hassasiyet Diş etlerinde hassasiyet durumu çocuklarda da görülebilmektedir. Hassasiyete bağlı olarak aşırı sıcak ya da soğuk gıdalar tüketildiğinde diş etinde şişme, ağrı ve sızlama oluşabilmektedir.
Enfeksiyon Durumu Enfeksiyon meydana geldiği takdirde damakta şişlik oluşacaktır. Kendi başına geçmeyecek bir durum olmasından dolayı diş hekimi gözetiminde antibiyotik gibi tedavilere başvurulmalıdır.
Ağız Hijyeninin Sağlanmaması Çocuklarda ağız ve diş sağlığı oldukça önemli bir konudur. Yeterli alışkanlığı kazanmamış çocuklarda bakteriyel çoğalmalar ve enfeksiyonlar daha yaygın görülür. Bu durum damak şişliği için yeterli bir sebeptir.
Sert Gıdaların Tüketilmesi Son olarak çocuklarda damakta şişlik nedenleri arasında sert gıdaların tüketilmesi gelmektedir. Cips, kraker gibi abur cuburlar ya da ekmeğin sert köşesi damağı çizebilir. Hassas yapıdaki damak bu yüzden şişebilmektedir.

Çocuklarda Damakta Şişlik Tedavisi Nasıldır?

damakta-sislik Damak şişliği şikayeti ile kliniğimize başvuran çocuklarda farklı tedavi yöntemleri uygulayabilmekteyiz. Burada çocuğun sahip olduğu damak şişkinliği şikayetinin sebebi önem arz etmektedir. Bu yüzden diş hekimi korkusu da yaratmadan var olan sorunların temeline inerek buna bağlı tedaviler oluşturmaktayız.

İzlediğimiz damak şişliği tedavi aşamaları genelde şu şekildedir:

  • Çocukla Sağlıklı İletişim Kurulması: Söz konusu çocuklar olduğunda korku oluşturmadan, onların dilinden anlayabileceğimiz oyunlarla iletişim kuruyoruz. İlk iletişimden alınan güç ile birlikte tedaviler daha kolay geçmektedir.
  • Çocuk ve Ebeveynlerinden Anamnez Alınması: Kısacası var olan probleme dair hikayenin dinlenmesidir. Damakta şişlik ne zamandır görülüyor, daha önce tekrarladı mı soruların cevabına göre asıl neden saptanmaya çalışılır.
  • Tedaviye Geçilmesi: Sebebe bağlı olarak tedavi yöntemine karar verilir. Dr. Sevil Borbay ve ekibi olarak bu aşamadan itibaren rahatsızlığı sonlandırmak adına hareket ederiz. Gerekli durumlarda ise farklı branşlara yönlendirmeler de yapabiliyoruz.

Tedavi aşamasında yaygın olarak ise şu yöntemler kullanılmaktadır:

  • Enfeksiyonu kurutmak adına antibiyotik kullanımı,
  • Ağız hijyenini sağlamak için gerekli bilgilerin verilmesi,
  • Farklı sebepler saptandıysa diş dışındaki branşlara yönlendirme,
  • Gerek görüldüğü takdirde farklı ilaç tedavileri.

Evde Üst Damak Kabarmasına Ne İyi Gelir?

Kısa sürede çözüm bulmak amacıyla evde damakta şişlik tedavileri arıyor olabilirsiniz. Ancak bu aşamada evde uygulayabileceklerinizin sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Daha çok uzman bir diş kliniğinden randevu alarak profesyonel gözetiminde ilerlemek gerekir. Yine de başvurulabilecek birkaç yöntem şu şekildedir:

  • Aşırı sıcak ve soğuk gıda tüketiminden uzak durun.
  • Şişlik azalana kadar sert gıdaları (ekmek de dahil) tüketmemeye özen gösterin.
  • Ağız ve diş hijyenini tam olarak sağladığınıza emin olun.

Damakta Şişlik Hakkında Sık Sorulan Sorular

damakta-sislik
Damakta Şişlik

İlk defa çocuğunuzda damakta şişlik problemi yaşıyorsanız merak ettikleriniz bununla sınırlı olmayabilir. Aşağıda sizler adına en çok sorulan soruları cevapladık. Daha farklı sorularınız varsa kliniğimize ulaşarak iletişim kurabilir, bizzat kliniğimize gelerek muayene olabilirsiniz.

1 – Damakta Beze Gibi Şişlik Neden Olur?

Damakta şişlik nedenleri çocuklarda ve yetişkinlerde farklılaşmaktadır. Çocuklarda genel olarak; enfeksiyon, bakteri, sert gıdaların tüketilmesi ve hijyene dayanmaktadır. Ayrıca bu sebeplere ek olarak kist, tümör ve diğer ciddi nedenler de eşlik edebilir.

2 – Damakta Şişlik İltihap Nasıl Geçer?

Uzman bir diş hekimi kontrolünde tedavi edilebilmektedir. Şişkinliği almak için doktor kontrolünde antibiyotik ve diğer kurutucu ilaçlar kullanılabilir. Aynı zamanda tedavi süresince hastanın sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durması gerekir.

3 – Damak Şişliği Kendiliğinden Geçer mi?

Damakta şişlik sebebi göz önünde bulundurulduğunda kendiliğinden geçebilir. Eğer sert gıdaların çizmesinden dolayı oluştuysa bir süre sonra kaybolacaktır. Ancak enfeksiyon, tümör gibi değişik nedenler söz konusuysa kendiliğinden geçmeyeceği gibi tekrarlar ve daha çok büyür.