Çürük Önleyici Tedavi
Çürük önleyici tedavi, diş çürüklerinin önlenmesi ve çürük riskinin minimize edilmesi için kullanılan koruyucu hekimlik uygulamalarıdır. Bu uygulamalar, ağızda ilk dişin sürmesiyle başlar ve yaşam boyu devam eder.
Çürük Önleyici Tedavi Nedir?
Ebeveynlerin çocukları üzerindeki sorumluklarından biri de diş ve ağız sağlığıdır. Erken yaşlarda alışkanlık halini almayan ağız bakımları, ilerleyen yaşlarda daha büyük problemlere yol açacaktır. Dolayısıyla bu süreçte çocuklara ağız ve diş bakımı alışkanlıkları kazandırmak ve çürük önleyici tedavi yöntemlerinden yararlanmalarını sağlamak gerekir.
Çürük önleyici tedavi; dişlerde çürüklerin oluşmaması ve çürüklere ilişkin risklerin ortadan kaldırılması için benimsenen bir tedavi yaklaşımıdır. Bu yaklaşımdaki tedaviler veya yöntemler, sağlıklı dişlere yöneliktir.
Diş fırçalama, bu yaklaşıma ilişkin en önemli uygulamalardandır. Diş fırçalama, genellikle dişlerde meydana gelen değişimlerinden sonra yapılması gereken bir bakım eylemi olarak düşünülür. Ancak bu durum, kesinlikle yanlıştır. Bebeklik çağından itibaren ağız sağlığına önem gösterilmeli, ilk dişin çıkması ile birlikte de düzenli diş fırçalamalara başlanmalıdır.
Diş çürükleri ile ilgili önleyici bir diğer uygulama ise diş ipi kullanımıdır. Diş ipini kullanacak motor becerilere ulaşan çocuklara, bu alışkanlığın kazandırılması gerekir. Böylece ağız ve diş hijyeni daha etkili şekilde sağlanarak, çürük riski en aza indirgenecektir.
Beslenmeye bağlı olarak gelişen ya da genetik faktörlere dayalı olarak kendisini gösteren diş çürüklerini önlemek adına uygulanan tedavilerden bahsedilebilir. Uzman diş hekimleri tarafından yapılacak tedavilerin yanı sıra ebeveynlerin denetimi altında birtakım işlemlerden de söz edilebilir.
Diş çürüğü evde tedavi edilemese de çürük oluşumunu önleme amacı ile çeşitli bakım ve temizlik işlemleri yapılabilir. Çürük önleyici tedavi, bu süreçte büyük bir önem taşımaktadır. Önleyici yaklaşıma ilişkin bu yazıyı özellikle anne ve babaların okumasında yarar vardır. Çünkü çocuklardaki diş çürükleri, büyük oranda anne ve babanın sorumluluğu altındadır.
Çocuklarda Diş Çürüğü Neden Oluşur?
Süt dişlerinin mine yapısı, yetişkinlerdeki dişlerin mine yapısına kıyasla oldukça zayıf bir görünüm sergiler. Bu zayıflık da daha özenli bir bakımı, daha da önem gösterilmesi gereken bir sorunu işaret eder. Erken yaşta diş çürümesi nedenleri ve çürük oluşumuna ilişkin sürecin detayları şu şekildedir:
Çürük Oluşumu Süreci Nedir?
Çürük oluşumu, kendi içerisinde bazı aşamalardan oluşur. Dişte çürük oluşumundaki aşamaları şu şekildedir:
- Ağız içerisinde ortaya çıkan bakteriler, zamanla plakları oluşturur.
- Oluşan bu plaklar, zaman geçtikte dişlerin dış yüzeylerini sarar.
- Plak ile kaplanan dişler, her öğün sonrasında daha fazla bakteri oluşturmaya başlar.
- Bakteriler asit formuna dönüşür, bu asitler de diş minesi üzerinde aşındırma faaliyetleri yürütür.
- Aşınan dişlerde zaman içerisinde çürükler meydana gelir.
Çürüklerin oluşumu genel olarak bu şekilde olsa da, farklı şekillerde meydana gelen çürükler de vardır. Çürükler bölgesel olabileceği gibi tüm yüzeyi de kapsayabilir. Hatta öyle ki, sinir uçlarına dahi uzanabilir.
Çocuklarda Görülen Diş Problemlerinin Sebepleri Nelerdir?
Çocuklarda görülen diş problemlerinin büyük bir çoğunluğu, beslenmeye bağlı olarak gelişir. Şekerler, çikolatalar, meyve suları ve gazlı içecekler, çocukların çok fazla ilgisini çeker. Ebeveynler de bu gıdaların zararını göz ardı eder ve çocuklar, sevdikleri bu gıdaları rahatlıkla tüketebilir. Ancak diş çürüklerine sebebiyet veren aşınmaların başlıca nedeni bu gıdalar olabilir. Çürük önleyici tedavi, bu gıdaları da kapsamına almaktadır.
Yapılan araştırmalar, sigara içilen bir ortamda büyüyen miniklerde diş çürüklerine daha sık rastlandığını ortaya koyar. Ebeveynler sigara içerek yalnızca kendi sağlıklarını hiçe saymaz, aynı zamanda çocuklarının sağlığıyla da oynar. Tavsiyemiz, sigara içiyorsanız dahi bu zararı çocuklarınıza yansıtmamanız, sigarayı onlar ile aynı ortama sokmamanız yönünde olacaktır.
Buradaki sebeplerin tamamı çürük önleyici tedavi yaklaşımı ile ortadan kaldırılır ya da etkileri asgari düzeye indirilir. Böylece çürük riski de büyük ölçüde ortadan kalmış olur.
Diş Çürümesi Nasıl Engellenir?
Diş çürüklerinin oluşumu ebeveynlerin sorumluluk yelpazesi altında değerlendirilse de tedavi olanakları da bir hayli gelişmiştir. Diş çürüğünü önlemek için uygulanan tedaviler ile birlikte diş çürüğünü ortadan kaldırmak, bu problemleri yok etmek için de yapılabilecek birtakım eylemlerden söz edilebilir.
Çürük önleyici tedavi ile çürüklerin oluşumu noktasındaki risk faktörlerinin ortadan kaldırılması, bu sorunun engellenmesine büyük katkı vermektedir. Çocukların yaşlarına, beslenme alışkanlıklarına göre benimsenecek yaklaşım, çocukların sağlıklı dişlere sahip olmasına katkı verecektir.
Çocukların çürük önleyici tedavi kapsamında evde yapabilecekleri uygulamalar ve dikkat etmeleri gereken hususlar için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz:
Tedavi Yöntemi | Uygulanışı | Önerilen Sıklık |
Diş Fırçalama | Diş fırçası ve diş macunu kullanarak, dişler fırçalanır. Diş etlerine hafifçe masaj yaparak uygulama yapılır. | Günde en az 2 kez (sabah ve akşam) veya yemeklerden sonra fırçalama yapılır. |
Diş İpi Kullanımı | Dişler arasındaki plak ve yemek artıklarını temizlemek için diş ipi kullanılır. | Her gün, tercihen yatmadan önce, diş ipi kullanılır. |
Ağız Gargarası | Antiseptik bir ağız gargarası kullanarak ağız içini dezenfekte edilir (Küçük yaştaki çocuklar uygulamada zorlanabilir). | Günde bir kez veya diş hekiminin önerdiği kadar gargara yapılır. |
Florlu Diş Macunu | Flor içeren diş macunları, diş minesini güçlendirir ve çürüklere karşı korur. | Her fırçalamada kullanılır. |
Diş Hekimi Kontrolü | Diş hekimine düzenli kontroller için gidilir. Profesyonel temizlik ve muayeneler, çürükleri önlemeye ve erken teşhis etmeye yardımcı olur. | Diş hekiminin önerdiği periyotta kontrollere gidilir. |
Sağlıklı Beslenme | Şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, çürükleri önlemeye yardımcı olur. | Dengeli bir diyet, yaşam boyu sürdürülür. |
Evde yapılacak uygulamalar ve dikkat edilecek uygulamalara ek olarak çürük önleyici tedavi yaklaşımlarından da yararlanmak gerekir. Dr. Sevil Borbay, bu alandaki uzmanlığı ve deneyimi ile dişlerin uzun yıllar sağlıklı olmasını sağlayacak tedavileri uygulamaktadır. Önleyici tedaviler hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çocuklarda Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda diş çürüğünün tedavilerini önleyici ve çözücü olarak iki kategori altında incelemek mümkündür. Diş çürüklerinin oluşumunu engellemek, çözmeye çalışmaktan daha kolay ve daha başarılı bir uğraş olacaktır.
Diş çürüklerini ortadan kaldırmaya yönelik yapılan işlemler genellikle kanal tedavisi, dolgu uygulaması gibi süreçleri kapsar. Kanal tedavisinde çürük dişin sinirlerine inilir ve açılan kanal, bir dolgu ile doldurulur. Kanal tedavisi sonrası dişin üzeri kaplama yöntemleriyle daha da sağlam ve sağlıklı hale getirilebilir. Bütün bunlar, 2. yaş diş çürüğü tedavisi için geçerli olduğu gibi farklı yaşlar için de geçerlidir.
Burada önemli olan, diş çürüğü nasıl önlenir, süt dişi çürükleri nasıl tedavi edilir ya da diş çürüğü nasıl tedavi edilir sorularının cevabıdır.
Çocuklarda Diş Çürüğünü Önlemek İçin Ne Tür Tedaviler Uygulanır?
Çocuklarda diş çürüğü oluşumunu önlemek adına yapılan tedavileri fissür örtücü ve flor tedavileri olarak ifade etmek gerekebilir. Çürük önleyici tedavi seçeneklerinden olan bu iki tedavi yöntemi de oldukça ağrısızdır. Kolay ve kısa olan bu tedaviler ile çürükler, daha büyük problemlere yol açmadan engellenebilir.
3 yaş diş çürüğü tedavisi ya da küçük yaşlarda çürük tedavisi yaptırmak zorunda kalmamak için koruyucu tedavilere önem verilmelidir. İlk olarak çürük önleyici tedavi yöntemlerinden olan ve fissür örtücü olarak bilinen uygulamadan bahsedelim.
Fissür Örtücü Uygulama Nedir?
Fissür örtücü isimli uygulama özetle; azı dişlerin çiğneyici yüzeyleri üzerinde oluşan girintilerin özel bir akışkan dolgu ile örtülerek korunması olarak açıklanabilir. Ayrıca bir tür diş koruyucu şeklinde de ifade edilebilir.
Azı dişlerdeki çatlak ve oluklarda beslenme sonrası birtakım artıklar birikebilir. Bu birikim sonucu oluşabilecek çürüklerin engellenmesi gerekir. Engelleme işlemi de yalnızca bu olukların kapatılması ile mümkündür. Çocuklar, diş fırçalama işlemlerini layıkıyla yerine getiremeyebilir. Henüz alışma aşamalarında, arka dişlerin tam olarak temizlenemediği de görülür. İşte tam olarak temizlenemeyen bu noktalarda, sözü edilen artık birikimleri oluşur. Bu birikimlerin dişlere zarar vermemesi için çürük önleyici tedavi olan fissür örtücü uygulamasından yararlanılır.
Dr. Sevil Borbay, fissür örtücü uygulamalar ile çocuklarınızın dişlerinin uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Erken yaşta çürük problemleri ile karşılaşmamak için bizimle hemen iletişime geçerek, diş koruyucu uygulamaları için randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Fissür Örtücü Uygulama Ne Oranda Tercih Edilmektedir?
Fissür örtücü uygulama ülkemizde pek de yaygın değildir ancak Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş bölgelerde fissür örtücü uygulamalar, sıklıkla tercih edilir. 3 yaşından itibaren uygulanabilecek fissür örtücü, dişlerin yıllar boyu daha iyi korunmasını sağlar. Öyle ki, erken yaşlarda yaptırılacak fissür örtücü uygulamanın koruyucu etkileri yaklaşık olarak 20 yaşına kadar devam edecektir.
Diş koruyucuları olarak nitelendirilen bu tedavinin süresi, şaşırtıcı derecede kısadır. Her bir diş için gerekli olan süre, sadece 3 dakika olarak ifade edilir. Minikler, bu tedavi sırasında hiçbir ağrı ya da acı hissetmez. Bu durum da diş hekimi kaygısı gibi öğrenilmiş korkuların önüne geçer. Örneğin; 4 yaş diş çürüğü tedavisi yerine, bu yöntemlerin uygulanması çok daha kolay ve rahattır.
Süt azı dişlerine, küçük azı dişlerine ve kalıcı olan büyük azı dişlerine uygulanabilen fissür örtücüler, düzenli aralıklarla kontrol de edilmelidir. Çiğneme esnasında oluşabilecek ağır basınçlar, fissür örtücülerde hasara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda uzman diş hekimlerine başvurmak yeterli olacaktır. Fissür örtücü uygulama, dişlerin çürümesi nasıl engellenir sorusunun da cevaplarından biridir.
Flor Tedavi Uygulaması Nedir?
Bahsedilmesi gereken bir diğer çürük önleyici tedavi ise flor uygulamasıdır. Oldukça kesin bir etki yaratan flor uygulamaları çürük önleyici olarak tercih edilmesinin yanı sıra çürük durdurucu ya da hassasiyet giderici amaçlarıyla da yapılabilir.
Flor uygulaması ile diş mineleri güçlendirilir. Daha da güçlenen diş mineleri, asit gibi zararlı maddelere karşı korunaklı hale gelir. Vernik ya da jel şeklindeki iki farklı formda uygulanabilen bu tedavi, 3 yaşın üzerindeki her çocuk için uygun görülebilir.
Belirli aralıklarla uygulanması tavsiye edilen flor uygulamasının aralıkları ise hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Örneğin, çürük aktivitesi yüksek görülen çocukların 3 ayda bir flor uygulaması yaptırması gerekebilirken bu durum, 12 ayda bir olarak da kararlaştırılabilir. Her çocuk için ayrı bir uygulama programı yapılır, süreç bu şekilde takip edilir.
Dr. Sevil Borbay, çocuklarınızın dişlerinin genel durumuna göre uygun periyotlarda flor tedavi uygulaması yapıyor. Böylece çocuklarınızın diş mineleri güçleniyor ve dişler, hem çürüklere hem de hassasiyetlere karşı daha dayanıklı hale geliyor.
Çocuklarda Diş Çürüğünü Önlemek Adına Neler Yapılmalıdır?
Çocuklardaki diş çürüğünü önlemek adına yapılan tedavilerden önce ailelere de büyük bir görev düşer. Çürük önleyici tedavi kapsamında, bebeklik çağından itibaren yapılabilecek birçok işlem vardır. Diş çürüğü belirtileri kısa sürede fark edilemeyebilir, bu sebeple ortada hiçbir belirti yokken bile tedbir elden bırakılmamalıdır. Aksi durumda 5 yaş diş çürüğü tedavisi süreçlerinde dolgu ve benzeri yöntemlerin yapılması gerekebilir.
Çocuklarda Ağız Bakımı Ne Zaman Başlar?
Diş ve ağız temizliğine başlamak için geç kalınmaması gerekir. Diş çürüğü başlangıcı, sandığınızdan daha da erken bir zamanda rastlanılabilir. Bebeklerin de ağız sağlığına dikkat edilmelidir. Her öğünden sonra temiz bir gazlı bez ya da benzeri nesne ile ağız içini temizlemeniz önerilir.
Dişlerin çıkmaya başlaması ile birlikte ağız bakımını kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. Önceleri çocuğunuzun dişlerini siz fırçalayabilirsiniz. Bunun için parmak fırçası gibi minikler için özel olarak geliştirilen ürünleri satın alabilirsiniz. 2 yaşından itibaren çocuk diş macunlarını da kullanmanız gerekir. Çocuğunuz 3 yaşına bastığında ise artık dişlerini kendisi de fırçalamalıdır. Çocuklar fırçaladıktan sonra ya da önce mutlaka anne baba tekrar fırçalamalıdır. Diş fırçalama etkinliklerinde çocuğunuza eşlik etmeniz, süreci daha da kolay ve eğlenceli hale getirecektir. Ailecek aynı anda diş fırçalayabilir, güzel anlar yaşayabilirsiniz.
Diş Fırçalama Diş Bakımında Yeterli Midir?
Diş fırçalamak, diş çürüklerini önlemek adına yeterli olmayabilir. Diş fırçası ve diş macunun yanı sıra almanız gereken bir diğer kişisel bakım ürünü, diş ipleridir. Diş ipleri ile özellikle temizlenmesi güç bölgelere müdahalelerde bulunabilir, bakteri ve asit oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Çocuğunuza diş temizliği alışkanlığını ne kadar erken kazandırırsanız onun için o kadar iyi sonuçlar doğurursunuz. Ağız temizliği, her zaman ailede başlar ve çürük önleyici tedavi kapsamında kabul edilir.
Çocuklarda Diş Çürüğü Nedir?
Diş çürüğünün ne olduğunu daha kapsamlı bir şekilde anlatmak gerekebilir. Çünkü diş çürüğü nasıl geçer ya da diş çürüğüne ne iyi gelir gibi soruları cevaplamadan önce çürüğün yapısını anlamlandırmak, çürüklerin oluşumuna mahal vermemenizi sağlayabilir.
Diş Çürükleri Nasıl Ortaya Çıkar?
Diş çürükleri, dişin doğal renginden daha koyu olan görüntüsü ile açığa çıkar. Ağrılı ve sancılı bir süreci de beraberinde getiren çürükler, söz konusu çocuklar olduğunda daha büyük sonuçlara sebebiyet verebilir. Besinlerin diş aralarında ve çatlaklarında birikmesi, çürüklerin başlıca nedenidir.
Biriken bakteriler zamanla plağa dönüşür ve bu plaklar, dişleri aşındırarak çürükleri ortaya çıkarır. Çocuklarda diş çürümesi belirtileri genellikle dişlerde siyahlıkların oluşması şeklindedir. Ayrıca ağrı, şişlik ve sızı da bu kapsamda değerlendirilebilecek belirtilerdendir. Yukarıda da belirtildiği gibi çocuklardaki diş çürükleri de önlenebilir. Beslenme düzenine dikkat edilmesi, fırçalamaya özen gösterilmesi, düzenli olarak diş kontrollerine gidilmesi ve temizliğin bir alışkanlık haline getirilmesi, çocuğun diş sağlığı için yeterli olacaktır.
Çocuğunuzun daha sağlıklı bir hayat geçirmesini ve diş ağrılarından mustarip olmamasını istiyorsanız çürük önleyici tedavi yaklaşımları için hemen harekete geçmelisiniz. Klinik ile iletişime geçerek bu alışkanlık süreci hakkında daha kapsamlı bilgiler de alabilir, yapmanız ve yapmamanız gereken şeyler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca hem çocuğunuz hem de kendiniz için elzem olan kontrolleri, altı ayda bir aksatmamanızı da tavsiye ediyoruz.
Dr. Sevil Borbay, sahip olduğu deneyim ve uzmanlığı sizler için kullanıyor ve çocuklarınızın sağlıklı ve güçlü dişlere sahip olmasına katkı veriyor. Çürük önleyici tedavi uygulamalarından yararlanmak ve konuya ilişkin daha detaylı bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çürük Önleyici Tedavi ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Çürük önleyici tedavi ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları şu şekildedir:
1 – Çürük Başlangıcı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çürüklerin başlangıcında, diş minesinin onarılmasına odaklanılır. Florür tedavisi ile bu bölüm onarılır ve çürüğün dişin diğer bölümlerine yayılması engellenir. Çürük önleyici tedavi ile diğer dişlerde benzer durumların yaşanmasının önüne geçilir.
2 – Çürük Önleyici Tedavi Çürükleri Kesin Olarak Önler Mi?
Çürük önleyici tedavi, diş çürüklerine ilişkin riskleri büyük ölçüde ortadan kaldırır. Ancak her çürüklerin farklı nedenleri olabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla bu tedaviler yüksek oranda başarı sağlasa da, her çürüğü önleyemeyebilir.
3 – Çürük Önleyici Tedavi Çocuklara Yapılır Mı?
Çocuklara uygulanacak çürük önleyici tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yaklaşım, ilk diş sürmesiyle başlayan süreci kapsadığından, uygulamaların önemli kısmı, çocuklara da uygulanabilmektedir.
4 – Diş Çürümesi Nasıl Durdurulur?
Diş çürümelerinin durdurulması için çürüklerin temizlenmesi gerekir. Sonrasında bir çürük önleyici tedavi olan florür uygulaması ile dişler güçlendirilir ve diş minesi onarılır. Böylece çürüğün yayılması etkin olarak durdurulmuş olunur. Ayrıca diş çürümesinin durdurulması için etkin diş fırçalama, diş ipi kullanımı, beslenmenin düzenlenmesi ve gereken fissür örtücü tedavileri yapılmalıdır.
Çürük Önleyici Tedavi
Bebek ve çocuklarda diş tedavisi için eğlenceli ve sonuç odaklı tedavi çözümleri
Uzm. Pedodontist Dr. Sevil Borbay
Bakırköy Pedodonti Tedavi Kliniği
Tarama ve İlk Muayene İçin
Formu Doldurun
Eğlenmeden tedavi olmuyoruz 🙂 Önce sevimli dostlarımızla biraz oyun oynuyor sonra iki arkadaş gibi gayet sakin bir şekilde tedavimize başlıyoruz. Tedavi sonrasında ise eğlenceli bir sohbet bizi bekliyor 🙂