20 lik Diş Kaç Yaşında Çıkar? Yirmilik Diş Gerekli midir?

20-lik-dis

20 lik diş faydasını ve kaç yaşında çıktığını merak ediyor musunuz? Üçüncü büyük azı dişleri olarak da bilinen yirmilik diş, adına uygun olan yaş civarında çıktığı için bu isimle adlandırılır. Doğru şekilde çıkarsa çiğneme fonksiyonu konusunda oldukça iş görürler. Daha detaylı olarak kaç yaşında çıktığı ve gerekliliği konusunda aşağıdan bilgi edinebilirsiniz.

20lik Diş Nedir?

20-lik-dis
20 lik Diş

Yirmilik diş, üçüncü büyük azı dişleridir. Ortalama yirmi yaş civarında çıktığı için bu isimle adlandırılır. Gömülü veya yarı gömülü olarak çıktığı için 20’lik diş yanağa batması, ağrı, diğer dişlerin dizilimini etkileme vb. sorunlara neden olur. Ayrıca bulunduğu yer itibariyle, gerekli hijyen temizliğinin yapılamadığı dişlerden biridir.

Böyle durumlarda doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.

20 lik Diş Kaç Yaşında Çıkar?

20lik diş kaç yaşında çıkar? Bu durum bireyin yaş ve vücut gelişimine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama olarak 18 ile 30 yaş arasında çıkması normal kabul edilir. Çoğu kişide 17 ile 21 yaşları arasında çıksa da 30’a kadar çıkan 20 lik diş ideal kabul edilir.

 

Bu isimle adlandırılmış olması illa ki 20 yaşında çıkmak zorunda olduğu anlamına gelmesin. Ayrıca çıkmayan kişilerde de bu dişlerin yok olduğu anlamını taşımaz. Sadece gömülü ya da yarı gömülü olarak kalmıştır. Olası ağrı ya da enfeksiyon durumlarında cerrahi işlem ile alınmalıdır. Diğer dişlerin gelişimi ve dizilimi açısından bu durum mühimdir.

Yirmilik Diş Gerekli midir? 20lik Diş Neden Çıkar?

20-lik-dis Öncelikle 20 lik diş neden çıkar sorusuna göz atın. Yirmilik dişler, genç yetişkinlikte çıkmaya başlar. Çünkü çocuklukta bu dişlere ihtiyaç yoktur. Yani düşen azı dişlerinin yerini doldurmak amaçlı bu dişler çıkar. Çoğu insan genç yetişkinlik dönemine kadar azı dişini kaybetmediğinden, bu süreç herkeste farklı seyredebilir.

 

Peki 20 lik diş gerekli midir? Bu noktada eğer diğer dişlerin yapısını bozmuyor,

gerekli hijyen iyi sağlanıyor, gömülü ya da yarı gömülü olmasına bağlı ağrı oluşturmuyorsa çekilmesinin anlamı yoktur. Ancak ileriki süreçlerde dişin durumuna göre, olası ağrı veya enfeksiyon için zamanında işlem görmelidir. İlerde yaratacağı sorunlar şunlardır;

 

Enfeksiyon
Anormal görünümlü doku oluşumu (kist)
Diş kökü çevresinde kemik kaybı oluşumu
Etkin ağız temizliğine uygun yerde olmayışı
Diş eti problemleri
Ağız içinde çıkmasına uygun yeterli alanın bulunmaması

 

Buna bağlı olarak diş hekimleri, genel olarak bu dişlerin çekilmesi yönünde tavsiyelerde bulunur. Bazı diş hekimlerine göre ise zararı bulunmayan 20 lik diş çekilmemelidir. Dolayısıyla herhangi bir sorun yaratmayan ve doğru formda çıkan yirmilikler ağız içinde kalabilir.

20 lik Diş Çekimi Hangi Durumlarda Gerekir?

20 lik diş sorunsuz çıkan ve ağrı yaratmayan kişiler, çok şanslı bir azınlığa sahiptir. Yirmilik dişlerin en az bir tanesi çok ciddi ve şiddetli ağrılara sebep olmaktadır. Peki 20lik diş çekilmeli mi? Aşağıda yer alan yirmilik diş belirtileri neticesinde, hemen doktorunuz ile irtibata geçerek çekim noktasında gerekli önlemi almalısınız.

 

Diş etlerinde oluşan şişlik, kızarıklık ya da morarma
Diş kökünde şiddetli ağrı ve zonklama durumu
Diş diplerinde sancı
Diş eti kanaması başta olmak üzere birçok diş eti problemi
Diş etlerinde ve damak çevresinde apse oluşumu
Ağız içi problemlerine bağlı yüksek ateş ve baş ağrısı

 

İltihaplı durumlarda hasta öncelikle antibiyotik ve ağrı kesici tedavilerle bu durumdan kurtarılır. Yani iltihaplı ya da apseli durumlarda uyuşma problemine bağlı olarak, sorun düzeltilmeden 20 lik diş çekimi yapılmamalıdır.

Çekim Sonrası 20 lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

20-lik-dis Ağrıya sebep olan ve başka problemlere yol açma potansiyeli bulunan 20 lik diş çekimi sonrası ağrıyı azaltma yönünde dikkat etmeniz gereken noktalar olacaktır. Bunlara şöyle göz atın;

 

  • Dişin çekildiği boşluğa dil ya da elle temasta bulunmayın. Bu durum pıhtıyı bozup, şiddetli ağrı yaratacaktır.
  • Çekim işleminden sonra çiğneme hareketlerine dikkat edin.
  • Aşırı sıcak ve soğuk tüketimine dikkat edin.
  • Ağızda biriken kan ve tükürüğü dışarı atmak yerine belirli bir süre pıhtının bozulmaması için tutun.
  • Doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanın.
  • Ağrıyan bölgeye soğuk kompres yapın.
  • Eğer ağrı hala geçmediyse mutlaka doktordan randevu alın. Bu konuda uzman doktor Sevil Borbay’dan destek alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

20 lik diş ile ilgili bilmediğiniz, merak ettiğiniz ve bu konuda en çok sorulan sorulara aşağıdan göz atın.

1 – 20lik Diş Kaç Tane Çıkar?

20 lik diş sayısı her insanda 4 tanedir. Sağ alt ve üst ile sol alt ve üst olmak üzere şekillenmiştir. Hepsinin aynı anda çıkma ihtimali yoktur. Genetik olarak zayıf ve küçük yapıdaki dişlere sahip kişilerin bu dişleri, gömülü ya da yarı gömülü olarak çıkar. Bunun anlamı yirmilik dişin hiç çıkmaması değildir.

2 – 20lik Diş Hangisi ve Ağız içinde Nerede Yer Alır?

20-lik-dis Yirmilik dişler en son çıkan genç yetişkinlik dişleridir. Yani çenenin en arka tarafında bulunup, sağ ve sol alt ve üst kısmında yer alan dişlerdir. Bazen gömülü olduğu için görünmezler. Bu çıkmadığı anlamına gelmesin.

3 – 20 lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı Kaç Gün Sürer?

20 lik diş çekimi sonrasında 3 – 5 gün diş ağrısı görülmesi normal kabul edilir. Ancak 10 günden fazla süren ağrı enfeksiyon riski anlamında takip edilmelidir. 20 lik diş çekimi sonrası oluşan diş boşluğu, 3 haftaya kadar süren süreçte iyileşme gösterir. 10 güne kadar geçmeyen ağrı enfeksiyon sebebi olabilir. Hemen doktorunuzla irtibata geçiniz.