Çocuklarda Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

dis-tasi-temizligi

Diş taşı temizliği çocuklarda yapılıyor mu? Çocuklarda ağız ve diş sağlığı neden önemlidir? Ağız ve diş sağlığı çocukluk döneminden itibaren önem kazanır. Çünkü çocukluk döneminde iyi ve temiz bakılan dişler ileride daha sağlıklı dişlerin oluşmasına zemin hazırlar. Bu nedenle de diş bakımı rutinleri çocukluk çağından itibaren alışkanlık haline getirilmelidir. Peki, çocuklarda diş taşı neden olur?

Diş Taşı Nedir?

dis-tasi-temizligi
Diş Taşı Temizliği

Tartar yani diş taşı, dişlerde sertleşmiş plaklara verilen bir addır. Diş plakları ise dişlerinizde birikmiş olan yumuşak ve yapışkan tabakaya denmektedir. Bu sebeple ağız ve diş bakımını düzenli yapmayan kişilerin dişlerin plaklar oluşur. Oluşan bu plaklar da ilerleyen zamanlarda diş taşlarına dönüşürler. Bu nedenle diş taşı temizliği önemli olmaktadır.

Tartarlar, diş eti çizgisinde veya diş etinin altında olabilir. Bu durumda diş etlerinin zarar görmesine ve tahriş olmasına neden olur. Temiz olmayan dişler diş taşı plaklarının artmasına ve gittikçe siyah lekeler oluşturmasına sebep olacaktır. Bu durumda daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Peki, çocuklarda diş taşı neden olur? Diş taşı temizliği çocuklarda nasıl yapılmalıdır?

Çocuklarda Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı yetişkinlerde olabileceği gibi çocuk bireylerde de olabilir. Bu sebeple devamlı besin kalıntıları oluşan yerde, tükrükteki kalsiyumun dişlere çökmesi sonucu sarı renkte diş taşları oluşabilir. Bu durumda da diş taşı temizliği yapılıp, ağız ve diş hijyeni alışkanlık haline getirilmelidir. Çünkü diş taşı yani tartar diş etlerinin yapısını bozar. Diş etlerini daha yumuşak ve kanamalı bir hale getirir.

Çocuklarda demir içerikli ilaçların kullanımı dişlerde bazen siyah renkte lekelere yol açabilir. Fakat yaşanan bu durum geçicidir. Sonuç olarak süt dişleri çıkmaya başladığı ilk andan itibaren temizlenmeli ve düzenli diş hekimi muayeneleri aksatılmamalıdır. Böylece diş taşı temizliği erkenden yapılarak sağlıklı dişlerin oluşumuna zemin hazırlanır. Diş taşı temizliği zararlı mı?

Çocuklarda Diş Temizliğinin Faydaları Nelerdir?

dis-tasi-temizligi Özellikle kalıcı olan dişlerin bakımı ve hijyeni oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuğun kalıcı dişlerine güzel bakması için diş bakımı ve hijyenini alışkanlık haline getirmesi çok önemlidir. Devamlı yapılan diş bakımı ile dişlerde oluşabilecek problemlerin önüne geçilebilir. Bu sebeple anne babanın bu konuda desteği büyük önem arz etmektedir. Peki, çocuklarda diş taşı temizliği ve bakımının faydaları nelerdir?

Sağlıklı dişlere sahip olunur,
Ağız sağlığı ve hijyeni korunmuş olunur,
Düzenli olarak diş bakımı ve kontrolü de sağlanmış olunur.

 

Tartar temizliği ise dişlerde renklenmeler veya dişin temizlenme ihtiyacı hissedilmesi durumunda çocuklarda da yapılabiliyor. Çünkü dişlerin fırçalanması ya da diş ipi kullanımı diş taşı temizliği için yeterli olmamaktadır. Eğer dişler temizlenmezse ve ilerleyen çürükler oluşursa diş hekimi tarafından yapılan muayene sonucunda kanal tedavisi gibi yöntemlere başvurabilir. Bu sebeple diş temizliği çok önemlidir. Peki, diş taşı temizliği dişe zarar verir mi?

Çocuklarda Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı nasıl temizlenir? Çocuklarda diş taşı oluşumu diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. Çocuklara özel olarak üretilen alet ve temizlik gereçleri ile çocuğunuzun dişleri eski sağlığına kavuşabilir. Oldukça kısa sürecek olan bu işlemde çocuğunuzun rahatsız olmaması için oldukça hassas davranılır. Eğer sizin de çocuğunuz diş taşı problemine sahipse klinik doktorlarımızdan Sevil Borbay ile iletişime geçebilirsiniz.

Çocuklarda Diş taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

dis-tasi-temizligi Çocuklarda diş taşı temizliği sonrasında ağrı yaşanabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle anne babaların bu konuda oldukça hassas davranması çocuklarının diş sağlığı için çok önemlidir. Diş taşlarının temizlenmesinin ardından dikkat edilecek olan hususlar şöyledir:

  • Temizlik sonrası dişlerde hassasiyet yaşanabilir. Eğer bu durum geçmez ve şiddetlenirse mutlaka çocuğunuzun diş hekimi ile görüşmek gerekir.
  • Diş temizliği ardından çocuğunuza çok soğuk ve sıcak içecekleri 1 gün boyunca vermemeye özen gösterin.
  • İşlemden sonra çocuğunuza çay, kahve, meyve suyu gibi renk oluşturabilecek içecekleri vermemeye özen gösterin.
  • Diş hekiminizin tavsiyelerine mutlaka uyun.

Çocuklarda Diş Taşı Temizliği Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

Diş taşı temizliği faydaları oldukça fazladır. Bu nedenle de doktorunuzun önereceği sıklıkta diş taşı temizliği yapmak önemlidir. Peki, çocuklarda diş taşlarının temizliği hangi sıklıkla yapılmalıdır? İşte tüm merak edilenler:

Çocuklarda diş taşlarının hangi sıklıkla temizleneceğine bir diş hekimi karar verir. Her çocuğun ağız ve diş bakımı birbirinden farklıdır. Bu sebeple düzenli yapılan diş hekimi kontrolleri sayesinde diş taşı oluşumunun önüne geçilir ve bu süre uzatılabilir.

Sık Sorulan Sorular

Diş taşlarının temizlenmesi konusunda anne babaların en çok sorduğu sorular şöyledir:

1 – Diş Taşı Temizliği Ne Kadar?

Diş taşlarının temizlenmesi ve diğer yapılacak işlemler çocuktan çocuğa değişebilir. Bu nedenle de fiyatlarda değişkenlik göstermektedir. Eğer çocuğunuzun diş taşı sorunu varsa diş hekimliğimizle görüşerek bilgi edinebilirsiniz.

2 – Diş Taşlarını Temizletmek Zararlı mı?

dis-tasi-temizligi Çocuğunuzun diş taşlarını temizletmek zararlı değildir. Çünkü kalıcı dişlerin sağlığı ve dayanıklılığı için bu tarz temizlikler çok önemlidir. Diş hekiminize danışarak çocuğunuzun dişlerini temizletebilirsiniz.

3 – Diş Taşları Temizlenmeyince Neler Olur?

Çocuğunuzun dişlerinde meydana gelen diş taşları temizlenmezse ileride başka sorunlara zemin hazırlayabilir. Çocuğunuzun diş etleri zarar görebilir veya diş çürüğü oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle mutlaka diş hekiminiz ile görüşerek bilgi edinmeniz çocuğunuzun dişleri için çok önemlidir.

4 – Diş Taşı Acı Verir mi?

Diş taşı temizliği acı veren bir işlem değildir. Kısa süreli yapılan bu işlem esnasında çocuğunuz herhangi bir acı veya ağrı hissetmeyebilir. Sadece işlem sonrasında ufak sızlanmalar yaşanabilir.