Dolgudan sonra diş ağrısı yaşamak normal bir durum olarak görülmelidir. Dolgu tedavisi dişlerin ana yapısının bozulması durumlarında müdahale edilen durumlardır. Deforme nedenli çürümeleri yok etmek için boşlukları doldurarak yapılan gerekli bir işlemdir. Dişler üzerinde uygulanan tedavilerden sadece biridir. Dolgu için dişlerin tamamen işlevini kaybetmemiş olması gereklidir.
Diş dolgusu büyükler gibi çocuklar için de uygun bir tedavidir. Uzman hekimin gerekli bulduğu takdirde uygulanır. İlk kez deneyimleyecek çocuk ve ebeveynler için bu durum korkutucu gelebilir. Fakat günümüz teknolojisiyle gayet kolay ve pratik şekilde gerçekleşmektedir. Peki çocuklarda dolgudan sonra diş ağrısı oluşur mu?
Dolgudan Sonra Diş Ağrısı Neden Olur? Çocuklarda Dolgu Tedavisi!
Her insanda olmasa da diş dolgusu yaptıran kimi kişide ağrı ve sızlama görülmektedir. Hassasiyetin asıl sebebi sinir tahrişi, alerjik reaksiyon olabilir. Ayrıca yanlış hizalayarak ısırma da etkenlerden biridir. Dolgudan sonra diş ağrısı zamanla azalacağı gibi aşırı ağrı, ateş ve şişlik gibi semptomlar da görülebilir. Böyle durumlarda hemen hekime başvurulmalıdır.
Dolgu çocuklarda uygulanırken yüzeysel diş kaplama olarak da adlandırılır. Çürüklerden temizlemek, kırılan veya çürükten yıpranmış dişleri tamamlamak amacıyla kullanılmaktadır. Süt dişlerinde ve daimi dişlerde de bu işlem uygulanmaktadır. Özel diş malzemeleri ile yapılacak tedavi çocuk diş hekiminden randevu alarak yaptırılmalıdır.
Yeni Dolgu Yapılan Diş Neden Ağrır? Hatalı Diş Dolgusu Nasıl Anlaşılır?
Diş tedavisi çocuk yaşlardan itibaren yapılması gereken önemli bir tedavi sürecidir. Çocuklarda diş kaybı ve çürümesi daha sık yaşanabilir. Böyle durumlarda hekimin uygun gördüğü takdirde dolguyla birlikte kanal tedavi de uygulanmaktadır. Dolgu işlemi ardından belirli bir süre çocuklarda dolgudan sonra diş ağrısı şikayetleri görülebilir.
Dolgu, hekimin dişlerdeki çürüğü temizleyip oluşan boşlukları doldurması işlemidir. Dişin çevresine sinirlere etki edecek şekilde uyuşturucu madde enjekte edilmektedir. Böylelikle diş ve çevresi uyuşacak ve herhangi bir ağrı sızı hissetmeyecektir. Çürük kısımlar temizlenip dolgu işlemi yapılır. Dolgu yapıldıktan sonra ağrı olur mu? Uyuşturucu madde etkisini yitirince dolgu çevresinde hassasiyet yaşanabilir.
Çocuklarda Dolgudan Sonra Ağrı Ne Kadar Sürer?
Çocuklar 1 yaşından itibaren düzenli diş kontrollerinden geçmelidir. Diş kontrolleri düzene oturtulmuş bir çocukta ilerleyen zamanlarda çürük sorunu yaşanmaz. Sorun olmadığı gibi dişe herhangi bir müdahale yapmaya da gerek kalmayacaktır. Dolgu yapılan çocukların hassasiyet yaşaması normaldir. Yaş aralığı fark etmeksizin çocuklarda da görülen dolgudan sonra diş ağrısı durumlarını hissetme nedenleri;
- Soğuk havada ağızdan nefes alıp vermek veya soğuk – sıcak yiyecek içecek tüketmek,
- Diş etlerinde hassasiyet oluşması,
- Dişleri sıkmak,
- Yemek yerken, dişleri fırçalarken ani ağrılar olabilir.
Hassasiyet, ağrı, dişlerin birbirine değmesinde yaşanılan farklılık gibi yan etkilerin nedeni ve çözümü vardır. Dişi çevreleyen dokularda travmaya bağlı olarak oluşan ağrılar, sızılar yaklaşık 7-10 gün içerisinde geçecektir. Kişiye kanal tedavi uygulanmış ise ısırma esnasındaki hassasiyeti biraz daha uzun sürebilir. Hatalı diş dolgusu yapılan hastalarda da aynı belirtiler görülebilir.
Dolgudan Sonra Diş Ağrısı akabinde görülen Pulpitis | Dolgu yapılan dişin kurtarılamadığı sıralarda oluşan iltihaplanmaya verilen isimdir. Çürüğün yeterli temizlenmemesinden meydana gelmektedir.
İki türü vardır;
|
Isırma Sırasında Ağrı Hissetme | Kanal tedavi sonrası ısırırken hassasiyet görülür. İlk 2 gün şiddetli olsa da zamanla iyileşir. Dolgudan sonra diş ağrısı yaşatan dişin diğer dişlerden uzun olması fazla basınç sağlamanıza bununla da ağrıya sebebiyet verir. Böyle durumlarda dolgu çatlayabilir. |
Alerjik Reaksiyon Durumları | Diş hekimince yapılan dolgudan sonra diş ağrısı alerjik kaynaklı olabilir. Dolgu tedavisi yapılan dişin etrafında kızarıklık, döküntü, kaşıntı görülürse alerjik reaksiyondan şüphe edilir. |
Dolgudan Sonra Ağrı Nasıl Geçer? Dolgudan Sonra Diş Ağrısı Geçirme Yöntemleri !
Diş dolgusu sonrası hastalar yiyecek ve içeceklerine daha dikkat etmelidir. Anestezi uygulanan kişiler etkisi geçene kadar bir şey yememelidir. Yaşanılan uyuşukluk nedeniyle fark etmeden dudak ve iç yanak ısırılabilir. Sızlayan dolgu diş hassasiyetini gidermek ve dolgudan sonra diş ağrısı çekmemek için;
- İbuprofen gibi ve benzeri steroid olmayan ilaçlar alınmalı,
- Portakal, mandalina gibi asidi yüksek gıdalardan uzak durulmalı,
- Sinire yakın dolgu yapılmış ise 3 haftaya kadar hassasiyet yaşanacaktır. Fazla soğuk ve sıcak içecekler tüketilmemeli,
- Dolgu yapılan tarafla değil işlem görmemiş bölgeyle çiğneme işleminin yapılması gerekir.
Dolgudan sonra ağrı kesici içilir mi? Dolgu sonrası hekiminiz uygun görürse ağrı kesici yazacaktır. Çocuklar için de aynı durum geçerlidir. Dolgudan sonra diş ağrısı yaşarsanız diş hekiminizin bilgisi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.
Galaksi Diş Kliniği ile iletişime geçerek diş tedavi yöntemleri hakkında merak ettiğiniz sorularınızı sorabilirsiniz. Çocuk diş hekimliğinden, estetik diş tedavisine kadar her konuda uzman ekibiyle tüm sorularınıza yanıt bulacaksınız.