Dijital Anestezi nedir? Ağrısız Anestezi Yöntemleri Nelerdir?

Dijital anestezi başta çocuk diş hekimliği olmak üzere yetişkin diş tedavilerinde de kullanılan bir işlemdir. Dijital cerrahi rehber ve gözetimi altında yapılacak tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Özel tedaviler ağız ve diş eti üzerinde lokal normal anestezi yerine tercih edilmektedir. İğneden korkan, hassasiyetini ortadan kaldırmak için diş hekimliği diş uygulamaları kapsamında sık sık kullanılmaya başlamıştır.

Dijital Anestezi Nedir?

Çene cerrahisi, diş eti tedavileri, estetik diş ve genel dental uygulamalarında hastaların ağrı hissi yaşamaması için diş etine anestezi yöntemi uygulanmaktadır. İğne ile gerçekleşen lokal anestezik uygulama ağrıyı ve hissi yok eder. Fakat başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerde de iğne batırma hissinden hoşlanmayan ve aynı zamanda sonrasında hassaslık yaşamak istemeyenler için dijital anestezi uygulanmaktadır.

Özel bir alet ile gerçekleşen bu uygulama dijital diş anestezi olarak da adlandırılmaktadır. Çocuk diş tedavileri, kanal tedavisi, diş protezleri, implant gibi farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Diş etine anestezik uygulama özel cihazlarla yapılıp iğne batırılmadığından birçok hatada korku oluşmaz. Tam aksine daha rahat bir tedavi süreci sağlanır. Dijital anestezi yöntemi günümüzün temel uygulamalarından birisi olduğunu söylemek mümkün.

Dijital Anestezi Nasıl Yapılır?

Dijital diş hekimliği kapsamında dijital cerrahi rehber görevinde yer alarak tedavi sürecini yönettir. Uygulama öncesi hastaya gerekli bilgiler aktarılır. Dijital anestezi dijital özel aletlerle gerçekleşmektedir ve hasta bu süreçte bir şey hissetmez. Diş eti basıncına göre ayarlanarak kullanılan anestezik madde saptanır. Etin basıncına göre anestezik karışım hazırlanarak diş etine aktarılır. İğne gibi batma olmadığı gibi kişiler çoğu zaman doku basıncına göre oluşan bu farklılığı hissetmez.

Diş hekimliği dijital uygulamaları arasında bulunan bu yöntemin çocuklara büyük kolaylık sağladığı bilinmektedir. Uygulama yapılan hastanın ağzında normal anestezinin uygulanabileceği zaman kadar vakit tanınmalı. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra ağız ve dişte uyuşma gerçekleşir. Bu uyuşma sayesinde hedeflenen tedavi yöntemleri daha rahat ve ağrı eşiğine göre çok altta kalan uyaranlarla sağlanmaktadır.

Dijital Anestezi ile Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Diş çekimi yapılmadan önce diş hekimi tarafından gerekli kontrol ve inceleme yapılır. Daha sonra hasta için yeterli olacak anestezik malzeme saptanır. Sonraki aşamada özel dijital diş anestezi tabancası olarak adlandırılan cihaz ile bu malzeme buluşturulur. Buluşan malzeme daha sonra çekilen dişin etine sürülür.

İğne/enjeksiyon gibi batma durumu gerçekleşmez. Batma olmadığı gibi sürülmesi esnasında da neredeyse hiç tepki verilmez. Birkaç dakika içerisinde diş eti ve dişte uyuşma meydana gelir. Uyuşan diş alanında daha sonra klasik diş çekimi işlemi uygulanmaktadır. Çekilen diş sonrası anestezi etkisi geçince ekstra şişlik ve rahatsızlık da oluşmaz.

Gömülü ve Sıkışık Dişler Çekilirken Ağrısız Anestezi Kullanılabilir mi?

Genel anlamda diş çekimini en çok zorlaştıran unsurlardan birisi gömülü ve sıkışık dişlerdir. Bu dişlerin çekiminde süreç zorlu olduğundan özellikle anestezi uygulaması yapılmaktadır. Ekstra uyuşma gerektirebilen durumlar olduğundan doz artış gösterebilir. Fakat hem uygulama sırasında hem de uygulama sonrasında ağrısız anestezi yöntemi olarak bu yöntem kullanılabilmektedir.

Kimler Dijital Anestezi Diş Tedavisi Olabilir?

Ağrısız anestezi yöntemi içerisinde bulunan yöntemin diş tedavisinde farklı alanlarda kullanılması mümkündür. Pedodonti alanında özellikle çocukların iğneden korkmaması ve daha rahat davranması amacıyla tercih edilmektedir. Yalnız sadece çocuklara özel olduğunu söylemek yanlış olacaktır.

Normal lokal anestezi yaptırabilen herkes tarafından bu uygulama yapılabilmektedir. Yetişkinler özellikle iğne fobisi ve rahatsızlığı neticesinde tercih edebilir. Uygulama öncesinde diş hekimi ile konuşarak bu konuda bilgi alınabilir. Çocuklarda özellikle diş hekimi korkusunun önüne geçmeyi ve uygulama sonrası kolayca yaşama dönmeyi sağlamaktadır.

Dijital Anestezi Cihazı Yan Etki Oluşturur mu?

Daha önce deneyimlemediyseniz, dijital anestezi yan etkileri konusunda bilgi almak isteyebilirsiniz. Yan etkilerin her uyulama sonrasında ortaya çıkabilmesi muhtemeledir. Diş tedavileri sırasında oluşan yan etkiler ilk birkaç gün ağrı şeklinde ortaya çıkar. Bunun dışında ne kullanılan cihazın ne de ilacın zararı bulunmaz.

Dijital Anestezi ile Diş Çekimi Sonrasında Ağrı Neden Oluşmaz?

Normal anestezi uygulamasında diş etine yapılan baskı ve batma hissi fazladır. Dokuda meydana gelen ve görülmeyen diş eti yaraları meydana gelir. Aynı zamanda şişlikler de ekstra oluşacaktır. Halbuki bahsedilen bu  uygulamada diş eti ekstra şişmez ve beklenmeyen bir ağrı oluşmaz.