Bebeklerde ağız kokusu ebeveynler tarafından fark edilip şikayetçi olunan bir durumdur. Yetişkinlerde ağız kokusu nedenleri ve çözümleri farklı olabilmektedir. Ancak söz konusu bebekler olduğunda çözüm önerileri daha kısıtlıdır. Eğer siz de bebeğinizde bu tarz bir problemle karşı karşıyaysanız, Pedodonti uzmanından yardım alabilirsiniz.
Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?
Bebeklerde ağız kokusu nedenleri arasında çok farklı sebepler sayılabilmektedir. İçsel ve dış sebeplere bağlı olarak koku ortaya çıkar. Bahsi geçen bu ağız kokuları belirli bir aya kadar normal görülebilir. Ancak 2 yaş bebeklerde ağız kokusu ya da 5 yaşındaki çocuğun ağız kokusu söz konusuysa müdahale edilmesi şarttır. Yaşından ötürü Pediatristler ve Pedodonti uzmanlarına görünmek gerekir.
1 – Çürükler
Belirli bir aydan itibaren bebeklerde dişler çıkmaya başlar. Biberon, emzik ya da beslenmeye bağlı olarak çürükler oluşur. İlk çürüklerden sonra bebeklerde ağız kokusu yaşanması oldukça normaldir. Çürüklerde var olan bakteriler bu tarz kokuları yetişkinlerde bile yaratır. Çocuk diş doktoru gözleminde tedavi edilmelidir.
2 – Beslenme
9 aylık bebekte ağız kokusu genellikle beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Beslenme sırasında yenen yemeklerin sonradan koku yaratması normaldir. Özellikle koku yaratacak; soğan, sarımsak gibi besinlerden dolayı kokular oluşur. Beslenmeye ne kadar dikkat ederseniz koku o denli azalacaktır.
3 – İltihaplar
Bebeklerde ateş ve ağız kokusu birlikte görüyorsanız, iltihaplar söz konusu olabilir. Boğazda ya da genel anlamda üst solunum yolunda görülen bu durumlarda koku ortaya çıkar. Diş etinde de yer alan iltihaplar zaman içerisinde bebeklerde ağız kokusu oluşumuna neden olacaktır. İltihaplara doktor kontrolünde müdahale edilmelidir.
4 – Emzik ve Biberon Kullanımı
Söz konusu 6 aylık bebekte ağız kokusu ise beslenmeden vs. bahsedilmez. Çünkü anne sütü ile beslenen bebeklerin ağız kokusu oluşmaz. Ağız ile temas eden emzik ve biberon ağız kokusuna neden olur. Sık sık temizlenmeyen, 1 ay geçmesine rağmen aynı emzik kullanılıyorsa koku yaratır. Emzik ve biberonların en geç bir ay içerisinde temizlenmesi gerekir.
5 – Reflü
Bebeklerde reflü ağız kokusu yapar mı? Evet reflü, ağız kokusu nedenlerinden birisidir. Bebeklerde ilk 14-16 ay arasında bebek reflüsü görülür. Bu aylara kadar bebeklerde ağız kokusu oluşması normal görülecektir. Ancak belirtilen süreyi aşarak bir koku meydana geliyorsa uzman yardımı almanız gerekir. Galaksi Diş Kliniği bünyemizde yer alan Sevil Borbay ile tedaviye başlayabilirsiniz.
6 – Bağırsak Problemleri
Bağırsaklar yenen yiyeceklerin sindiriminde etkilidir. Eğer bağırsakta bebeklerin problemi, enfeksiyonu varsa bebeklerde ağız kokusu doğal olarak ortaya çıkar. Oluşan bu ağız kokusunu gidermek için bağırsak problemlerinin tedavi edilmesi gerekmektedir.
7 – Pamukçuklar
Ağız içerisinde pamukçuk oluşumu bebeklerde sık görülmektedir. Beyaz renkte oluşan bu pamukçuklar vücutta bir bakteri olduğunun göstergesidir. Bakterilerin artışı pamukçukları meydana getirir. Bebeğinizin dilini özellikle temizlemezseniz, artarak kokuyu meydana çıkaracaktır. Aksi takdirde koku artışı oluşturur.
8 – Açlık & Susuzluk
Yetişkinlerde nasıl ki açlık ve susuzluk ağız kokusu yaratıyorsa ‘1 yaşında bebeğimin ağzı kokuyor’ şikayetlerinde bulunmanıza neden olur. Eğer bebeğinizi yeterli beslemiyorsanız bu noktada şikayetleriniz artış gösterir. Fakat sırf ağız kokusunun nedeni bu olduğunu düşünerek çok fazla beslememelisiniz. Aşırı besleme de beraberinde farklı sorunları yaratabilir.
9 – İlaç Kullanımı ve Bebeklerde Ağız Kokusu
Bebeğiniz eğer hastaysa ve bir ilaç, şurup kullanıyorsa ekstra bir şekilde bebeklerde ağız kokusu görülebilir. Bu oldukça doğal bir durumdur ekstra olarak bir şey yapmaya gerek yoktur. Çünkü bebeğinizin iyileşmesi adına bu ilaçları kullanması gerekir. Özellikle 3 yaş bebeklerde ağız kokusu nedenleri arasında sık sık görülür.
10 – Solunum Yoluna Bağlı Oluşan Kokular
Solunum yolunda oluşan hastalıklar, enfeksiyonlar gibi durumlar karşısında bebeğinizin ağzı kokabilir. Oluşan bu kötü kokuların nedenini ortadan kaldırabilmek için önce var olan sebebin ortadan kaldırılması gerekir. Ebeveynlerin ortaya çıkan hastalığı kaldırmak için bir çocuk doktoru ile süreci yürütmesi gerekir.
Bebeklerde Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
İster 10 aylık bebekte ağız kokusu isterseniz 3-5 yaşında meydana gelen ağız kokuları için izlenebilecek belirli yollar bulunur. Bebeklerde ağız kokusu nasıl geçer noktasında izlenebilecek yollar şu şekildedir:
- Çocuk doktoru ile görüşerek varsa rahatsızlıkları tedavi etmelisiniz.
- Çocuk diş doktoru ile varsa diş çürükleri ve diş eti tedavisi gerçekleştirebilirsiniz.
- Pamukçuk varsa bir pamuk yardımıyla dilini temizleyebilirsiniz.
- Beslenme sırasında verdiğiniz yemeklerin içerisindeki maddelere dikkat edin.
- Emzik ve biberonların düzenli olarak temizlenmesini sağlayın.