20lik diş çekimi sonrası çocuklarda dikkat etmeniz gerekenler, yetişkinler ile aynı kuralları içerir. Genç yetişkinlik döneminde çoğu kişide görülen bu sorun uzman doktor eşliğinde halledilip, sonrasında alınacak önlemlerle hızlı bir şekilde iyileşme gösterecektir. Peki çekim sonrası süreci çocuklarda en rahat şekilde atlatmanın yolları nelerdir?
Çocuklarda 20lik Diş Çekimi Sonrası Neler Yapmalısınız?
Yirmilik diş ameliyatı yada çekimi genel olarak 17 ile 25 yaşları arasında genç yetişkinlik döneminde karşılaşılan dental bir sorundur. Burada önemli olan iyileşme sürecine katkı sağlayacak noktalara dikkat etmektir. Peki neler yapabilirsiniz?
İlk 24 Saat İçinde | 20lik diş çekimi sonrası ne zaman yemek yenir? Ameliyat sonrası ilk 24 saat kritik süre açısından oldukça önemlidir. Özellikle bu sürede çocukların sivil tüketimine dikkat edin. Çekim sonrası en az iki saat hiç bir şey yemeyin. Bu süreçte gargara veya ağız çalkalama işlemi yapmayın. Diş çekim pıhtısının bozulmaması için gereklidir. |
Ağız Hijyeni | Ameliyatlı yere çok fazla temas etmeden dişlerinizi orta sertlikte fırça ile fırçalayın. Yumuşak hareketlerle doktorun önerdiği şekilde yapılmalıdır. |
Yemek | İlk günlerde yumuşak besinlere ve sıvı tüketimine önem verin. Püre, meyve suyu, çorba vb. tüketebilirsiniz. Aşırı sıcak ve soğuk besinlerden uzak durun. 20’lik diş çekimi sonrası sigara
konusunda hassas davranın ve komplikasyon oluşmaması için içmeyin. |
Ağrı ve İltihap Durumu | Diş hekiminin tavsiye ettiği ağrı kesici ilaç ve antibiyotikleri düzenli kullanın. Aynı zamanda soğuk kompres ve buz uygulaması da şişlik ve ağrı durumunu asgariye indirecektir.
|
20lik Diş Çekimi Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?
Ameliyattan sonra birkaç gün ağrı veya şişlik durumu normal kabul edilir. Ancak bazı durumlarda olası komplikasyonlar da görülebilir. Böyle durumlarda hemen doktorunuzla iletişime geçin.
1 – 20’lik Diş Çekimi Sonrası Kanama Miktarı
20 lik diş çekimi sonrası kanama çekim boşluğunda aşırı miktarlı olabilir. Kanama süresi normal şartlarda ilk yarım saat ile 1 saat arasında yavaşlamış olmalıdır. Ancak giderek artan ve kontrol edilemeyen kanama için mutlaka diş hekiminizle irtibata geçmelisiniz.
2 – 20lik Diş Çekimi Sonrası Yutkunma Zorluğu
Çekilen diş işleminde çekimin zorluğuna bağlı olarak yani ağzın açık kalma süresine göre, yutkunmada sorun meydana gelebilir. Sıvı ve yumuşak besin tüketimine dikkat etmelisiniz. Puding, çorba, bol su gibi yutkunmayı zorlaştırmayacak yiyecek ve içecekler ile ilk birkaç gün beslenmenize önem vermelisiniz.
3 – Çene Eklemi Problemi ve Sinir Hasarı
20lik diş çekimi sonrası görülen sinir hasarı nadir görülen komplikasyonlardan biridir. Ameliyat sırasında sinirlerin zedelenmesine bağlı uyuşukluk, hissizlik, yanma ve ağrı durumları yaşanabilir. Bu durumun oluşmasına sebep olan etkenler şunlardır;
- Dişin şekli ve yerleşimi
- Dişin sinire olan yakınlığı
- Hastanın anatomik yapısı
- Ameliyatın zorluğu
Aynı zamanda çene kemiğinde açma ve kapamaya bağlı hasar da görülebilir. Doğru bir diş hekimi seçimiyle sorunun tamamen önüne geçebilirsiniz. Sevil Borbay ile yirmilik diş çekimi sonrası olası komplikasyonlardan kurtulabilirsiniz.
4 – 20lik Diş Çekimi Sonrası Boğaz Ağrısı
Ameliyat esnasında uzun süre açık kalan ağız ve çene kısıtlanmasına bağlı olarak yutkunmada zorluk, boğazda rahatsızlık yaşanabilir. Bu durumun sebebi dişin çıkarılma güçlüğü ve ameliyatın zorluğudur.
5 – 20lik Diş Çekimi Sonrası Kulak Ağrısı
20lik diş çekimi sonrası kulak ağrısı nadir görülebilecek semptomlardan biridir. Cerrahi işlem sırasında çevre dokuya yapılan baskı nedeniyle sinirler etkilenebilir. Çekim sonrasında ya da çekimden birkaç gün sonra bu durum yaşanabilir. Diş çekimi sonrası iltihaplanma ve şişlik sebebiyle de kulakta ağrı görülebilir.
6 – 20lik Diş Çekimi Sonrası İltihap ve Enfeksiyon
Ameliyat sonrası yara bölgesinde enfeksiyon olmasına bağlı olarak şiddetli ağrılar oluşabilir. Yani şu belirtiler varsa hemen diş hekiminiz ile irtibata geçin;
- Diş çevresinde ve diş etinde kızarıklık
- Şiddetli ağrı durumu
- Şişlik
- Kötü ağız kokusu
- Yüksek ateş
20lik diş çekimi sonrası beyaz doku oluşumu, dişin iyileşmeye başladığını gösterir. Ancak diş çekildiğinde pıhtısının bozulmasına ve yok olmasına bağlı olarak alveoler osteitis sorunu da görülebilir. Bu da çok şiddetli ağrı yapacaktır. Doktorunuz duruma göre 20lik diş çekimi sonrası antibiyotik önerebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Yirmilik diş çekimi ile ilgili sorulan sorular sayesinde hastalar daha bilinçli olarak çekime hazır hale gelebilir. Ancak yine de bu konuda en net bilgilere doktorunuzdan ulaşmanızda fayda vardır.
1 – 20lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?
Ameliyattan birkaç gün içinde ağrı yaşanması normal kabul edilir. Zamanla bu ağrı dokuların iyileşmesine bağlı azalır. Ancak 10 günden fazla süren ağrılarda iltihap veya enfeksiyon durumu için mutlaka diş hekiminiz ile görüşmelisiniz. Randevu alana kadar evde soğuk kompres, doktor tavsiyeli ağrı kesiciler ile ağrıyı hafifletebilirsiniz.
2 – 20lik Diş Çekimi Sonrası Ateş Olur mu?
Cerrahi işlem sonrasında vücut tepki olarak iltihaplanma sürecine girip yüksek ateş yapabilir. Diş çekim bölgesinde bakteri oluşumu enfeksiyon riskini artırabilir. Yemek kalıntılarına dikkat edin, gerekli ağız bakımı işlemlerini yapın. Bunun yanında kan pıhtısını yerinden oynatmamak için özellikle ilk gün dışa tükürme işleminden uzak durun.
3 – 20lik Diş Çekimi Sonrası Şişlik Kaç Günde İnmeye Başlar?
Ameliyat sonrasında şişlik genellikle ilk birkaç gün içinde en belirgin halindedir. Doku zedelenmesine bağlı oluşan şişlikle beraber 20lik diş çekimi sonrası yanakta sertlik oluşabilir. Bu durumlar 1 hafta içinde yavaşça kaybolmaya başlar.
Çabuk inmesi için, ağız açma ve kapama işlemlerini olabildiği kadar yavaş ve kontrollü yapın. 7 ile 10 gün arasında inmeyen şişlik ve şiddetli ağrı iltihap sebebi olacağından doktorunuz ile görüşmemizde fayda vardır.