Yaşınız kaç olursa olsun ağız hijyeninizi mutlaka sağlamalısınız. Çünkü ağzınızın hijyenik olması, birçok hastalığı önler. Ağız hijyenine dikkat edilmesi gereken dönemlerden biri de bebeklik dönemidir. Bebeklerin, ağız hijyeni konusunda bir şey yapamamaları ebeveynlere bu vazifeyi yerine getirme sorumluluğunu yüklemiştir.
Peki bebek ağzı hijyeni nasıl sağlanır? Bu hijyeni sağlamak, başta ebeveynlerin görevidir. Ancak evde denenen yöntemler pek bir işe yaramayabilir. Bunun için en garanti yol pedodonti yardımı almaktır.
Bebek ağız hijyenini sağlamak hiç kolay değildir. Çünkü bebekler, son derece meraklı olduklarından dolayı her şeyi ağızlarına sürerler. Bu nedenle ağız sağlıkları çok çabuk bir şekilde bozulabilir. Bu sağlığı korumak ise ebeveynlere bağlıdır. Eğer bebeğinizin ağız hijyenini önemserseniz, hastalanma olasılıklarını en aza indirebilirsiniz.
Bebek Ağız Hijyenin Önemi
Bebek ağız hijyeni şu sebeplerden dolayı gereklidir:
- Bebeğin, ağız hastalıkları başta olmak üzere başka hastalıklara yakalanmasını engeller.
- Bebeğinizin diş ve diş etleri daha temiz olur. Aynı zamanda sağlıklı bir ağıza sahip olur.
- Bebeğinizin dil ve damağı daha sağlıklı olur.
Bu sebeplerden dolayı ağız hijyeni çok önemlidir. Diş hekimleri, ebeveynleri bebeklerinin ağız hijyeni konusunda sıklıkla uyarmaktadırlar. Bu uyarıların dikkate alınması ve bebek ağız hijyeninin asla ihmal edilmemesi gerekir. Bu ihmal, ilerleyen yaşlarda bebeğiniz açısından çeşitli olumsuzluklar yaratabilir.
Bebek Ağız Hijyeni İçin Yapmanız Gerekenler
Bebek ağız hijyeni için evde yapabileceğiniz en doğru uygulama tülbent ile silmedir. Bebek ağız hijyeni için öncelikle elinize bir tülbent alınız. Bu tülbent temiz olmalıdır. Çünkü bebeğinizin ağız hijyeni için tülbendin temiz olması şarttır. Eğer tülbent temiz olmazsa bebeğinizin ağız sağlığı tehlikeye girebilir. Bundan dolayı ilk olarak tülbent temizliği sağlanmalıdır. Bebeğinizin dişleri henüz çıkmasa bile ağız hijyeni yapılmalıdır. Ancak tülbent çok sık kullanılmamalıdır. Hatta bazı uzmanlar, ağız hijyenin dişlerin çıkması ile başlaması gerektiğini söylerler. Temiz bir tülbent, bebek ağız hijyenini sağlamak için yeterli gelecektir. Bebeğinizin dişleri çıkana kadar bu uygulamayı pek fazla yapmamalısınız
Bebek Ağız Hijyeni Olmazsa Hastalık Olur
Bebek ağız hijyenine bu kadar fazla önem verilmesinin bir nedeni vardır. Uzmanlar, ağız hijyeni olmayan bebeklerin daha sık bir şekilde hastalandıklarını açıklamışlardır. Hatta yapılan araştırmalarda ağız hijyenine sahip olmayan bebeklerin, kalp hastalıklarına yakalanma riskleri fazladır. Bu riskin ortadan kalkması için bebeğinizin ağız hijyenini yapmanız şarttır. Eğer bu hijyeni, düzenli olarak yerine getirirseniz, bebeğinizin süt dişleri daha güçlü bir şekilde büyüyecektir. Ancak evde yapılan hijyen pek fazla işe yaramayabilir. Her ne kadar hijyenik tülbentler kullansanız bile bakterilerin temizlendiğinin bir garantisi yoktur. Daha garantili bir sonuç için bebeğinizi diş hekimine götürmelisiniz.
Bebek Ağız Hijyeni İçin Diş Hekimine Gidin
Bebek ağız hijyeni için diş hekimine gitmek gerekiyor. Çocuk diş kliniği, bebeğinizin ağız hijyeni problemlerini kısa yoldan halledecektir. Diş hekimleri, bebeğinizin ağız hijyenini sağlama konusunda profesyoneldir. Diş hekimi, her yaş grubu için önemlidir. Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladığında diş hekimi ile ilk tanışma yapılmalıdır. Çocuk diş ağrısı ve çocuk diş tedavisi için her zaman diş hekimi tercih edilmelidir. Bu hizmetleri kullandığınızda bebeğinizin ağız hijyeni korunur.
Bebek Ağız Hijyeni Gerekli Mi?
Bebek ağız hijyeni, her zaman gerekli görülen bir durumdur. Ebeveynlerin bu durumu kesinlikle ihmal etmemeleri gerekir. Hem ağız sağlığı hem de genel sağlık açısından bu hijyen önemlidir.
Dişleri Çıkan Bebeğin Ağız Hijyeni Nasıl Yapılmalıdır?
Dişleri çıkan bebeğin ağız hijyeni biraz zor olur. Çünkü bebekler, diş çıkarmaya başladıkları zaman huysuz olabilirler. Dişlerini yeni çıkarmaya başlayan bebekler, kaşıntıdan dolayı ellerini her zaman ağızlarına götürürler. Bu sebepten ötürü ağız hijyenleri her zaman bozulur. Bebeğinizin dişleri çıktığında ağız hijyenini sağlamak için tülbent kullanımı yeterli gelmez. Bunun yanı sıra diş hekimi kontrollerine de başlanmalıdır.
Bebek Ağız Hijyenine Ne Zaman Başlanmalıdır?
Bebek ağız hijyenine, bebeğiniz süt dişlerini çıkardığında başlamanız gerekir. Bebeğiniz 2 yaşına eriştiğinde ise diş fırçalamayı öğretmelisiniz. Ağız hijyeni, ne kadar erken yaşlarda korunmaya başlanırsa o kadar yararlı olur. Bu nedenle bebeklerinizin ağız hijyenini hiçbir zaman aksatmayın. Özellikle de diş hekimi kontrollerine daha fazla ağırlık verin.