Çocuklarda diş apsesi sık olmasa da görülebilen durumlardan birisidir. Süt dişlerinde meydana gelebilen bu tarz durumlar karşısında acil tedavi olunması gerekir. Aksi takdirde diş apsesi ağrısı meydana gelecektir. Özellikle yeme içme durumlarında sorun yaşayacak olan çocuğunuz için erkenden tedavi yöntemlerine başvurmanız şarttır.
Çocuklarda diş sağlığı çok önemlidir. Sağlıksız dişler süt dişlerinin erken dökülmesinden, enfeksiyona kadar birçok olumsuzluğa neden olabilir. Çocuk yaşta en çok görülen diş rahatsızlıklarının başında ise diş apsesi geliyor.
Önemsiz görülen bu rahatsızlık, tedavi edilmediği takdirde çok daha büyük rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bu nedenle dişlere evde yapılacak bakımın yanı sıra, mutlaka çocuk diş doktoru tarafından da belirli aralıklarla muayenesi gerekiyor. Peki çocuklarda diş eti apse nasıl geçer, nasıl tedavi edilir?
Çocuklarda Diş Apsesi Nedir?
Diş muayenesi yapan çocuk diş hekimi, dişlerin yanı sıra diş etlerinin durumunu da kontrol eder ve tavsiyelerde bulunur. Çocuklarda diş apsesi, enfeksiyondan kaynaklanan diş etinde oluşan şişmelerdir.
Çocukların ağzında bir çürük diş bulunuyor ve tedavi edilmemişse, ilerleyen zamanlarda diş apsesinin de görülmesi kaçınılmazdır. Eğer çocuk diş ağrısı çekiyor ve dişetinde de şişme yani çocuklarda diş apsesi varsa, enfeksiyon sinirlere kadar ilerlemiş olabilir.
Çocuklarda Diş Apsesi Nasıl Olur?
Çocuklarda henüz diş bakımı kavramı tam gelişmediğinden ve diş etlerinin de tam gelişmiş olmaması gibi nedenlerden dolayı, diş etlerinin dokusunda bozulmalar oluşabilir. Dokulardaki bozulmalar ise çeşitli enfeksiyonların gelişmesine ve kan damarlarından sıvı geçişi ile ödeme neden olabilir.
Bu zincirleme reaksiyonun sonucunda ise, diş etlerinde kızarma ile birlikte çocuklarda diş apsesi oluşumu başlar. Bu durum görüldüğünde, vakit kaybetmeden pedodonti (çocuk diş hekimliği) bölümüne gidilerek, muayene ettirilmelidir.
Çocuklarda Diş Apsesi Neden Olur?
Çocuklarda diş apsesi oluşturan birçok neden bulunuyor. Bahsedilen bu nedenlere bağlı olarak da diş eti apse nasıl geçer sorusuna cevaplar bulunuyor. Çocuklarda diş apsesi nedenleri arasında en yaygın olanları şunlardır:
Nedenler | Etkisi |
Zararlı Yiyecek ve İçeceklerin Tüketilmesi |
Özellikle karbonhidratlı ve şekerli yiyecekler ile içeceklerin çok miktarda tüketilmesi, dişlerin üzerinde bakterilerin daha hızlı oluşmasına neden olur. Bu bakteriler de dişlerde bulunan çatlak, kırk ya da çürüklere yerleşir ve diş apsesine neden olur. |
Çürük Dişlerin Bulunması |
Çürük dişlerin tedavi edilmemesi de diş apsesinin oluşmasına neden olur.
|
Diş Minelerinde Çatlak ya da Kırıkların Bulunması |
Bakterilerin yerleşmesine ve dolayısı ile diş apsesine neden olur.
|
Diş Fırçalamanın Yanlış Yapılması |
Dişlerin sert biçimde fırçalanması, diş etlerinin zarar görmesine ve kanamasına neden olabilir. Bundan dolayı da enfeksiyonlar ve diş apsesi oluşabilir. |
Bunların yanı sıra; yanlış diş macunu kullanma, dişlerin fırçalanmaması ya da diş sıkma ve gıcırdatma da diş etlerine zarar vererek diş apsesi oluşturabilir.
Çocuklarda Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda diş apsesi ile birlikte bazı belirtiler de oluşabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Diş etlerinde hassasiyet ve kızarma ile ağrı hissi
- Diş etlerinde kanama görülmesi
- Çiğneme yaparken ağrı hissedilmesi
- Diş etlerinde çekilme oluşması, hatta diş etlerinin dişlerden ayrılması
- Diş etlerinden dolayı dişlerin gevşeyerek hareket etmesi
Çocuklarda diş apsesi bulunuyorsa, genellikle dişler fırçalansa dahi kötü bir koku oluşumu geçmez ve diş fırçalamaları genellikle kanamalı ve ağrılı geçer. Sadece çocukların diş tedavisi için hizmet veren çocuk diş kliniği, genel diş muayenesi ve röntgen görüntülemesi ile diş apsesi ve nedenini kolaylıkla teşhis edebilir.
Çocuklarda Diş Apsesi Oluşum Safhaları Nelerdir?
Çocuklarda diş apsesi oluşumu öncesinde genellikle bazı safhalar görülür. İlk başta tatlı, sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi esnasında, değişik şiddetlerde ağrılar oluşur. Bunu çiğneme esnasında meydana gelen ağrılar takip eder.
Daha sonra ise, ağızda kötü koku oluşumu ve bitişik dişlerde çürük başlangıçları görülebilir. Son safha olarak diş apsesi (diş etlerinde şişme) görülür ve bazı durumlarda hafif ateşte görülebilir.
Peki çocuklarda diş eti apse nasıl geçer? Diş eti apsesi tedavi yöntemleri neler? İşte, konu hakkında en çok merak edilen detaylar.
Çocuklarda Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Halk arasında en çok çekinilen tedavilerin başında çocuk diş tedavisi geliyor. Bu nedenle de genellikle diş apsesinin kendiliğinden geçmesi bekleniyor. Oysa, çocuklarda diş apsesi tedavi edilmezse, önemli rahatsızlıklara neden olabilir. Bunun için diş apsesinin mutlaka çocuk diş hekimlerine tedavi ettirilmesi gerekir.
Çocuk diş hekimleri, öncelikle diş apsesini oluşturan nedenleri teşhis ederek tedaviye başlar. Bazı durumlarda düzenli diş bakımı ve fırçalama apsenin tedavisinde yeterli olabilir.
Bazı durumlarda ise, sıkışan bir nesnenin çıkarılması ile de apse boşalabilir. Gerektiği durumlarda ise, diş eti uyuşturularak apsenin içindeki irin boşaltılabilir. Bunların yanı sıra, çocukların yaşına uygun ilaçlarla da takviye edilebilir.
Genel olarak diş eti apse nasıl geçer sorusunu özetlemek adına şu yöntemlerden bahsedilebilmektedir:
Diş Eti Apse Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Neler? | Tedavi Yönteminin Uygulaması Nasıldır? |
Diş Fırçalama ve Bakım | Yetersiz fırçalama ve bakımdan dolayı çocuklarda diş apsesi meydana gelir. İlerlememiş apselerde düzenli fırçalama işe yarayabilmektedir. |
Apsenin boşaltılması | Diş eti apse nasıl geçer konusunda kesin çözümlerden birisidir. Çocukların diş hekimi korkusu oluşmadan etindeki apse/irin alınmaktadır. |
İlaç Tedavisi | 6 yaş diş apsesi antibiyotik kullanımı ile de tedavi yapılabilmektedir. Sadece 6 değil, uygun görüldüğünde 5 yaş diş apsesi antibiyotik ile geçebilmektedir. Yalnız diş hekimi tarafından önerilmesi gerekecektir, kişisel kullanılmamalıdır. |
Genel olarak diş eti apse nasıl geçer sorusu bu şekilde cevaplandırılabilmektedir. Her tedavi çocuğun apse durumuna özgüdür. Bu yüzden diş hekimi kontrolünde tedavilerin gerçekleştirilmesi gerekecektir.
Bebeklerde Diş Apsesi Nasıl Geçer? 2 Yaş Bebeklerde Diş Eti İltihabı için Antibiyotik Kullanılır mı?
Çocuklarda diş apsesi antibiyotik kullanımına bağlı olarak iyileştirilebilmektedir. Ancak çok sık görülmese de bebeklerde de bu durum görülebilir. Çünkü anne sütü ile besleme sırasında da diş çürüğü olabilir ve apse oluşabilir.
Bebeklerde de diş apsesi görülebilmektedir. Yalnız bebeklerde diş apsesi tedavisi ile çocuklarda diş eti apse nasıl geçer konusu değişiklik gösterebilmektedir. Bebeklerin yaşı ve durumuna göre ilerleneceğinden daha dikkatli olunmaktadır. Evde tedavi yönteminden ziyade mutlaka çocuk diş hekimi başvurusunda bulunmanız gerekir.
Çocuklarda Diş Eti İltihabı Evde Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda diş apsesi ile karşılaşıldığında anne ve babalar tarafından ‘Diş eti apse nasıl geçer?’ ‘Evde diş eti apsesi tedavisi nedir?’ araştırmaları internetten yapılmaktadır. İnternette diş apsesi doğal yöntemler altında belirtilen seçenekler her zaman olumlu sonuç vermez. Tam tersine çocuğunuz için tehlikeli bile olabilmektedir.
Ancak diş hekimi kontrolünde diş eti apse nasıl geçer konusunu ele alabileceğiniz gibi evde dikkat edebileceğiniz birkaç unsurda mevcuttur. Evde uygulayabileceğiniz ek tedavi yöntemleri şunlardır:
- Düzenli diş fırçalama ve ağız bakımı,
- Asitli içeceklerden uzak durma,
- Apseyi ve buna bağlı ağrıya engel olmak için aşırı sıcak ve soğuk yemekten kaçınma,
- Sert gıdaların tüketiminden bu dönemde uzak durma.
Çocuklarda Diş İltihabı Ateş Yapar mı?
Evet yapar. Çocuklarda diş apsesi belirtileri arasında yaygın olarak ateş bulunmaktadır. Yüksek ateşlenme iltihaptan dolayı meydana gelecektir. Bununla birlikte diğer semptomların da fark edilirse en yakın diş hekimine başvurmak gerekir. Çocuğunuzun apsesi tedavi edilmediği müddetçe rahatsızlığı devam edecektir.
Çocuklarda Diş Apsesi Nasıl Önlenir?
Çocuklarda diş apsesi oluşmasını önlemek, tedavi edilmesinden daha kolaydır. Düzenli ve doğru bir diş fırçalama ile zararlı besinlerin tüketilmemesi, diş apsesinin oluşmadan önlenmesi için genellikle yeterli olur. Bunların yanı sıra, düzenli diş hekimi muayenesi de rahatsızlığın önlenmesi veya başlangıcında tedavi için çok önemlidir.
Çocuklarda Diş Apsesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Anne ve babalar tarafından sadece ‘Diş eti apse nasıl geçer?’ sorusu merak edilmemektedir. Genel olarak bu rahatsızlık hakkında sık sorulan sorular ve cevapları şu şekilde olmaktadır:
1 – Çocuklarda Apse Yapan Diş Ne Yapılır?
Apsenin durumuna bağlı olarak tedavi etmekteyiz. Apse ilerleyen bir duruma sahipse içerisindeki irinin boşaltılması gerekir. Ancak başlangıç düzeyindeyse diş fırçalama ve bazı antibiyotik ilaçlarla iyileşmesini hedeflemekteyiz.
2 – Diş Apsesi En Hızlı Nasıl Geçer?
Çocuklarda diş apsesi iyileşmesi için en hızlı yöntem diş hekimine başvurmaktır. Uzman Çocuk Diş Hekimi tarafından yapılacak muayene sonucunda tarafınıza uygun olan diş eti apse nasıl geçer aşamasındaki tedavi yöntemi belirtilir. Uygulama sonucunda da en kısa sürede iyileşme hedeflenir.
3 – Çocuklarda Apseli Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kişisel olarak antibiyotik başta olmak üzere ağrı kesici kullanımından uzak durulması gerekir. İlaçlar ancak diş hekimi kontrolünde tercih edilmelidir. Dişin uygun diş fırçası ile fırçalanması da ağrı üzerinde iyileştirici etkiye sahip olabilir.
4 – Çocuk Dişi Neden Apse Yapar?
Temel sebeplerin başında diş ve ağız hijyenine dikkat etmemek bulunur. Düzenli diş fırçalamayan çocuklarda diş apsesi daha yaygın görülmektedir. Ancak farklı sebeplerden de de apse oluşumu gözlemlenebilir. Tek neden hijyen olmamaktadır. Travmaya uğramış dişler de ilerleyen süreçlerde canlılığını kaybederek apse yapabilmektedir.