Sedasyon nedir diye araştıranlar için kısaca; hastanın anestezi uzmanı tarafından özellikle diş tedavisi aşamasında derinliği kontrollü olarak uygulanan bir yöntemdir. Genel anestezi ile farkları bulunmaktadır bu yüzden iyi bir araştırma yapılarak karar verilmelidir. Temel amaç hastanın yapılan işlemi hissetmemesi üzerinedir. Aksi takdirde diş hekimi tarafından yapılan diş çekimi daha rahat yapılamaz.
Uygulamanın temel amacı çocuklarda diş hekimliği korkusunu ortadan kaldırarak herhangi bir sorun yaşanmadan uygulamanın yapılmasıdır. Bilinçli sedasyon uygulaması sonrası hasta bir süre sonunda hafif uyku moduna geçer. Yapılan diş çekimi ya da kanal tedavisi gibi uygulamaları hissetmez. Çocuklarla birlikte yetişkinlerde de uygulanabilir. Özellikle sedasyon anestezi korku yaşayanlar için uygulanan bir yöntemdir.
Sedasyon Ne Demek? Ameliyatta Sedasyon Nedir?
Diş hekimi tarafından uygulanan sedasyon nedir? Damar yolu açılarak genel anesteziden farklı olarak uyku hali sağlayan yöntemdir. Uzman tarafından şiddet olarak ayarlanabilen uyku hali de denebilir.
Ameliyatta uygulanan yöntem derin sedasyon olarak adlandırılır. Ameliyatta yapılan yöntemde çok daha ağır bir şekilde uyku hali olur. Hasta dışarıyı hiçbir şekilde hissetmez ve uyanması daha zordur. Ancak bilinçli sedasyon daha çabuk uyandırmayı sağlar.
Hafif Sedasyon Nedir?
Hafif sedasyon nedir, farkı ne? Ameliyatta uygulanan yöntem değildir. Daha çok diş hekimi kapsamında uygulanmaktadır. Kısa süreli diş tedavilerinde tercih edilmektedir. Diğer taraftan hafif sedasyon bilinçli olarak da adlandırılır. Bu yöntemde hasta hiçbir şeyi hissetmez bununla birlikte uyanma süresi de daha kısadır hemen kendine gelebilir.
Sedasyon ve Anestezi Farkı Nedir?
Genel olarak hastalar ya da bu alanda meraklılar tarafından araştırılan noktalardan birisidir. Kısaca sedasyon nedir, anestezi ile aynı mı sorusunun cevabı; aynı değiller. Anestezi de sedasyon da ortak uzman tarafından uygulanmaktadır. Anestezi uzmanı gerçekleştirir. Ancak genel anestezi ameliyatlarda uygulanan ve genel olarak daha ağır olan bir uygulamadır.
Anestezi uzmanı sedasyon nedir nasıl uygulanır konusunda yine bilgilidir ve uygulayıcıdır. Fakat bu uygulama aşamasında anestezi gibi ağır bir unsur söz konusu değildir. Gerçekleşen uygulama kapsamında hasta daha çabuk kendine gelir, etkiden kurtulur. Fakat uygulama özellikle çocuklar için yeterlidir ve ağır gelmeyecektir.
Çocuğuna Sedasyon Yaptıran Var mı?
Çocuğuna bu uygulamayı yaptıranların sayısı fazladır. Çünkü çocuklarda meydana gelen diş hekimi korkusu yapılması gereken tedavinin aksamasına neden olur. Bu aksama karşısında bireylerin korkusunu durdurmak gerekir. Bunların başında da sedasyon bulunur. Sedasyon sayesinde çocuk bir şey hissetmez.
Anneler ve babalar tarafından bahsi geçen bu yöntem çok fazla önerilmektedir. Çocuklarında diş hekimi tarafından uygulamanın daha iyi yapılabileceği konusunda emin olunur. Böylece diş sağlığı adına gerçekleşmesi gereken kanal tedavisi, diş çekimi gibi uygulamalar tamamlanmaktadır. Uygulama yarım kalmayacak ve sağlıklı yaşam devam edecektir.
Sedasyon Nasıl Yapılır?
Çocuklara sedasyon nedir nasıl uygulanır konusunda endişe mi yaşıyorsunuz? Aslında buna gerek yok. Uzman yani anestezi uzmanı tarafından damar yolu açılır. Damar yolundan ilacın verilmesi ile uyku haline geçilir. Bu uyku haline doğrudan geçilir. Eğer çocukta kalp hastalığı gibi ciddi bir durum yoksa rahatlıkla uygulanabilir.
Damar yolundan ilacın iletilmesi yeterlidir. İlacın etkisi çok ağır değildir ve hastanın yaşına durumuna göre ayarlanır. Aksi durumda olumsuz ve derin bir etki yaratmaktadır. Uygulama çok korkulacak bir yapıya sahip değildir.
Sedasyon Etkisi Ne Kadar Sürer?
Bu uygulamanın başlangıcında etki anında hissedilir. Etkinin sürmesi verilen ilaç dozuna göre ayarlanır. Uygulamanın tek bir kapsam süresi yoktur. Bu yüzden net bir süreden bahsedilmez. Örneğin uygulama 30-40 dakika sürecekse ilaç ve dozu buna göre ayarlanarak uzman tarafından aktarılmaktadır.
Sedasyon Yorumları Nasıl?
Hasta eğer çocuksa ebeveynleri tarafından uygulama çok takdir edilerek sevilmektedir. Yetişkinlerde de uygulamaya dair olumlu dönüşler yapılır. Bu olumlu dönüşlerin, sebebi uygulama sırasında en ufak bir sorun yaşatmamasıdır.
Diş hekimi ve uygulamasından korkan hastalar, tetiklenmeden süreci sağlıkla atlatacaktır. Diğer taraftan aynı zamanda hastaların daha kısa sürede uygulaması bitecektir. Çünkü hastanın tedaviyi kesecek, etkileyecek bir durumu oluşmayacaktır.
Sedasyon Zararları Var mı?
Doğru bir diş hekimi ve klinik seçilirse sedasyon nedir konusunda netlik kazanacağınız gibi olumsuz bir durumla da karşılaşmazsınız. Çünkü bu tarz bir uygulamanın zararlı bir yanı neredeyse yoktur. Düşük olasılıkta bulunan hastanın geçmiş hastalıkları hakkında bilgi sahibi olunmaması soruna neden olabilir. Bu aşamada bilgi edinildiğinde olumsuzluk yaşanmaz.
Kliniğimizden randevu alarak sedasyon nedir nasıl yapılır konusunda bilgi alabilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuzun diş hekimi korkusunu yok edebilir, tedavilerini sedasyon ile kısa sürede yaptırabilirsiniz.