Amputasyon ya da ampütasyon olarak bilinen uygulama özellikle çocuk hastalarda tercih edilmektedir. Hastanın diş yapısında meydana gelen çürük ve daha fazla oluşan yapı bozukluğuna müdahale edilmektedir.
Tedavi sürecinde temel amaç çocuğun altta yer alan süt dişlerine zarar vermemek ve kanal tedavisinden daha basit bir uygulama yapmaktır. Uzman ekip tarafından yürütülen ve hastanın genel durumu göz önünde bulundurularak uygulanan çok önemli bir tedavi yöntemidir.
Dişte Amputasyon Nedir?
Bahsedilen bu uygulama diş başta olmak üzere bacak ve damar tıkanıklığı gibi farklı alanlarda başka bir şekilde kullanılmaktadır. Diş hekimleri tarafından sağlanan bu uygulamanın temel amacı dişte meydana gelen çürükleri ortadan kaldırmak ve sinirleri yapıdan uzaklaşmasıdır. Çürük ya da yara olan diş üzerinden zararlı etkenler yok edilmektedir. Diş çekimi yapmadan dişin kurtulması hedeflenmektedir.
Uygulama çocuk diş hekimliği alanında uzman bireyler tarafından gerçekleştirilmektedir. Özellikle çocukların diş doktoruna karşı fobi oluşturmaması adına özenle yaklaşılması gereken bir konudur. Temel amaç konfor alanını bozmadan diş kaybını önlemek ve oluşan sorunu ortadan kaldırmaktır. Yaygın olarak tercih edilen bir yöntemdir ve sağlıklı bir düzene erişmeyi sağlamaktadır.
Amputasyon Nasıl Yapılır?
Diş hekimi tarafından öncelikle hastanın diş ve ağız yapısı incelenir. Gerekli görüntüleme işlemleri tamamlandıktan sonra ebeveyne bilgi verilmektedir. Fakat her zaman için uygulama öncesi bilgi vermek mümkün olmayabilir. Var olan bir uygulama sırasında anlık olarak diş hekimi tarafından da uygun görülebilir. Her iki durumda da hastanın ve ailenin bilgilendirilmesi yapılacaktır.
Amputasyon uygulaması sırasında hastanın acı çekmemesi adına lokal anestezi yapılmaktadır. Bu uygulama sayesinde uyuşma gerçekleşir ve hasta hiçbir şey hissetmez. Dişte oluşan çürük ve kötü yapı sinir ve dokudan uzaklaştırılır. İşlem sonrası dişin doğal ve sağlıklı olması amacıyla dolgu yapılır. Diş içine yapılan dolgu sayesinde diş eski yapısına kavuşur.
Amputasyon Ameliyatı Hangi Dişlere Yapılır?
Uygulamanın yapılabilmesi için belirli dişlere özellikle dikkat edilmektedir. Altı yaş altında bulunan dişlere uygulama yapılabilmektedir. Temel amaç ise azı dişlerinin kurtulmasıdır. Azı dişlerde meydana gelen çürümeleri giderebilmek amacıyla tercih edilir. Fakat her zaman bir tercih değildir kimi zaman zorunluluk olarak uygulanmaktadır.
Amputasyon Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?
Amputasyon ameliyatı olarak da adlandırılan bu işlem sonrasında belirli bir tereddüt ve endişe yaşanabilir. Her diş operasyonunda olduğu gibi bu uygulama sonrası da ilk gün hassasiyet üst düzeyde olacaktır. Yalnız anne ve babaların sakin olarak süreci yönetmesi her şeyden önemlidir.
Operasyon sonrası bakım durumu her zamanki gibi sağlanmalıdır. Tekrar bir çürüme ve kayıp oluşmaması için düzenli şekilde dişler fırçalanmalıdır. Operasyon dişini fırçalarken ilk günler ekstra dikkatli olunmalıdır. Ancak bu aşamada doktor tarafından önerilen aşamalara dikkat ederek ilerlemek her zaman daha doğru olacaktır.
Süt Dişi Amputasyon Uygulaması Zorunlu mudur?
İlk bakışta özellikle bakım verenler tarafından operasyon zorlu ve uzun bir süreç gibi gelebilir. Çocuğun da zorlanmaması adına işlemin yapılıp yapılmayacağı konusunda araştırmalar yapılabilmektedir. Burada önemli olan sağlık adına doktor tarafından belirtilen önerilere uymaktır. Aksi durumda diş kaybına kadar giden bir süreç oluşabilir.
Süt dişleri dökülecek olan dişlerdir ve altta diş yapıları mevcuttur. Eğer burada oluşan çürüme ve yapı bozukluklarına müdahale edilmezse alttan gelen dişler de bozulabilir. Bu aşamada diş çekimine kadar giden bir süreci izlemek yerine erken müdahale ile bahsedilen tedaviyi yaptırmak daha doğru olacaktır.
Amputasyon Diş Uygulaması Acı Verir mi?
Her uygulamada olduğu gibi amputasyon ameliyatı da belirli yan etki ve riskleri barındırmaktadır. Yalnız bu yan etkiler arasında diş uygulamasında acı görülmesi mümkün değildir. Lokal anestezi olduğu için süreçte çocuğun yani hastanın problem yaşaması beklenmez. Zira uygulama alanında hissizlik meydana getirilmektedir.
Uygulama sonrasında hafif düzeyde şişme ve hassasiyet oluşabilir. Özellikle ilk gün lokal anestezi etkisi geçtikten sonra bu durum meydana gelebilir. Doktor tarafından da belirtilecek bilgilendirmeye bağlı olarak normal görülen bir unsurdur. Fakat amputasyon yan etkileri kısa sürede son bulacaktır. En geç 1-2 gün içerisinde hasta normal hayata dönebilir.
Bahsedilen amputasyon tedavisi dolgu ve kanal tedavisi arasında yer almaktadır. Kısmen yarı temelli kanal tedavisi olarak da adlandırılmaktadır. Kanal tedavisine nazaran daha az zahmet ve acı içermektedir. Bu yüzden daha çok çocuklara özel uygulanmaktadır. Daha çabuk hayata adapte olmak ve bununla birlikte diş kaybını engellemek için gerçekleştirilmelidir.
Eğer siz de çocuğunuzda var olan diş problemlerini ortadan kaldırmak ve amputasyon işlemi yaptırmak isterseniz diş kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.