Çocuklarda ilk muayene, çocuğun diş hekimi ile tanışmasını sağlayan en önemli adımdır. Bu sebepten dolayı ilk muayenede hem ebeveynlerin hem de bizim dikkat etmemiz gereken pek çok nokta olacaktır. Çocuklarda ilk diş muayenesi için bebeklik döneminde adım atmak ve bebeğin diş hekimi ile tanışmasını sağlamak önemlidir. Daha sonraki yaşlarda atılan adımlar bebeklikte atılan kadar rahat geçmeyebilir.
Çocuklarda ilk muayene için çocukları hazırlamak da oldukça faydalıdır. Böylece doktor korkusundan uzaklaşan çocuk, diş muayenesinde keyifli zaman geçirmeye başlayabilir.
Çocuklarda İlk Muayene Nasıl Olmalı?
İlk diş muayenesi, çocuğun diş hekimini tanıyıp ortama alışması anlamına gelir. İnsan hayatının rutini haline gelmesi gereken diş muayenelerine bebek yaşta başlamak oldukça önemlidir. İlk adımın olumlu şekilde geçmesi demek çocuğun ileriki yaşlarında diş muayenesi korkusundan da uzaklaşması demektir. Bu yüzden gerek diş hekimi olarak bizim gerekse de ebeveynlerin bu süreçte dikkatli olması şarttır.
Çocuklarda İlk Muayene İçin Nasıl Hazırlanılmalı?
Çocuklarda ilk muayene için hazırlanma süreci aslında evde başlamalıdır. Ebeveynler, durumu normalleştirerek çocuklarının rutin kontroller için mental anlamda hazır etmelidir. İşte, ilk muayene sürecine hazırlanırken uygulanması gereken başlıca adımlar:
- Çocuklarda ilk muayene için hazırlanırken dişer, diş hekimliği ve muayene ile alakalı animasyonlar izletilebilir. Evde de diş temalı oyuncaklar ve diş muayenesini anlatan kitaplar bulundurmak çocuğun korkularını ve kaygılarını yenebilmesi bakımından önemlidir.
- Ebeveynlerin diş muayenesi konusunda düştükleri bir hata vardır. Bu da çocuğu korkutmak için “seni diş doktoruna götürürüm” şeklinde cümleler kurmaktır. Bu tür cümleleri kullanmak çocuğun muayene kaygısını yalnızca tetiklemektedir.
- Çocuklarda ilk muayene için biz de kaygı yatıştırma ve çocuğun ortama alışmasını sağlama bakımından adımlar atıyoruz. Çocuğa zaman tanıyor ve onu sıkmadan rutin kontrolleri gerçekleştiriyoruz.
- İlk diş muayenesi, ilk diş çıktıktan sonra yapılırsa faydalı olabilir. Diş sağlığı için çok erken dönemlerde başlayan muayene rutini önemlidir.
- İlk muayene öncesinde sürecin acılı ve ağrılı geçebileceği konusunda çocukları korkutmak da doğru değildir. Hatta “korkma acımayacak” demek de bilinçaltında bunun acı verebilen bir durum olabileceğini düşünmelerine neden olabilir. Dolayısıyla bu tür cümleler kurmaktan da kaçınmak en doğrusudur.
Çocuklarda İlk Muayene Ne Zaman Yapılmalı?
Dünya Sağlık Örgütü, ilk muayenenin 6-12 aylık bebeklere yapılabileceğini söylemektedir. İlk diş çıktıktan sonra diş kontrollerini başlatmak olası diş problemlerinin de önüne geçebilir. Biz de kliniğimizde bebek hastalarımızı misafir ediyor ve onlarla keyifli muayene süreçleri geçiriyoruz. Erken yaşta başlatılan muayene süreci, diş muayenesi konusunda çocukların daha özgüvenli hareket etmesini sağlıyor.
Çocuklarda İlk Muayene Esnasında Neler Yapılır?
İlk diş tetkikleri için getirilen çocukları öncelikle rahatlatmaya çalışıyoruz. Öncelikle muayene işleminde kullanacağımız tüm aletleri çocuğa tanıtıyor ve yapacağımız işlemi de basitçe anlatıyoruz. Çocuğu, azı dişi kaç günde çıkar ya da diş bakımı nasıl yapılır gibi temel konularda da bilinçlendiriyoruz.
Aynı şekilde ebeveynleri de çocuklarda kalıcı diş çıkarma zamanları ve bakımı hakkında gerektiği şekilde bilgilendiriyoruz. Çocuklarda ilk muayene kapsamında gerekli tetkikleri yapıyor ve muayene sonucunu aileye aktarıyoruz.
Çocuklarda İlk Muayenede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuklarda ilk muayene sürecinde dikkat etmemiz gereken birkaç önemli detay bulunuyor. Bu konuda hem biz diş hekimleri hem de ebeveynlerin bilinçli olması gerekiyor.
- İlk muayene için verilen randevuda anne ve babanın da olması önemlidir. Bu sayede henüz ilk aşamadayken çocuğun olabildiğince rahat ve stressiz olması hedeflenir.
- İlk muayenede çocuğun sıkılması ya da yorulması gibi durumlar söz konusu olabilir. Böyle bir durumda çocuğu zorlamak doğru bir adım değildir. Çocuğu muayene ya da tedavi için zorlamak yerine tedaviyi o günlük askıya almak daha doğru olacaktır.
- Bizlerin de diş hekimleri olarak çocuğun konforlu hissetmesini sağlamamız gerekmektedir. Kliniğimizde çocuklar ile kurduğumuz iletişimler her daim olumlu yönde olmuştur. Onları tanıyıp anlayarak her çocuğa özel bir muayene süreci kurgulayabilmemiz söz konusudur.
- Muayene esnasında çocuğa “acıyor mu” şeklinde soruların sorulmaması gerekir. Özellikle de bu tür soruların ebeveynler tarafından sorulmaması önemlidir. Bu tür cümlelerin çocukların bilinçaltında acıyabileceği şeklinde yer edinmesi söz konusu olabilir.
- Çocuk diş hekimi ziyaretinde neler yapılacağı konusunda çocuğun bilinçlendirilmesi de önemlidir. İlk diş hekimi muayenesinin daha çok bilgi verme amaçlı yapılması da söz konusu olabilir.