Çocuklar diş tedavilerinden çekinmekte ve uygulama sırasında stres yaşamamaları için anestezi uygulanıyor. Çocuk diş genel anestezi uygulamaları sayesinde diş tedavileri tek seansta tamamlanmaya çalışılıyor.
Diş tedavileri sırasında çocukların ani yapacakları hareketler çeşitli yaralanmalara neden olabilecektir.
Çocuklarda diş için genel anestezi uygulamaları ile bu tür sorunlar ortadan kalkıyor.
Çocuklara genel anestezi, anestezi uzmanı tarafından ameliyat ortamında gerçekleştiriliyor. Bazı gerekli durumlarda genel anestezi öncesi çocuklara meyve suyuna karıştırılarak ya da damar yolundan sedatif verilebilmektedir. Genel anestezi halk arasında narkoz olarak da bilinen tam uyku halidir. Damar yolunda verilen anestezi ilaçları etkisiyle uykuya dalan çocuk tedavinin farkına varmayacaktır.
Çocuklarda Genel Anestezi Altında Yapılan Diş Tedavileri Nelerdir?
Çocuklarda görülen diş rahatsızlıklarında çocukların yaşlarına ve tedaviden korkmaları durumlarına göre tedaviler zorlaşabiliyor. Genel anestezi yöntemi ile çocuk diş tedavisi daha kolay ve tek seansta rahatlıkla yapılabiliyor. Genel anestezi altında yapılan diş tedavileri şunlardır.
- Koruyucu diş tedavileri,
- Çürük dolgu tedavisi,
- Kanal tedavisi,
- Diş çekimi,
Çocukların yaşadıkları diş sorunları ile ilgili her türlü tedavi genel anestezi altında yapılabiliyor. Çocuğun tedavi sırasında ağrı duymaması, tedavi sırasında ani hareketler yaparak yaralanmaların oluşmaması için anestezi uygulamaları tercih ediliyor.
Genel Anestezi Nasıl Uygulanır?
Çocuk diş acil tedavi uygulamalarında çocuğun olumsuz etkilenmeyeceği seçenekler belirlenerek tedavi işlemlerine başlanır. Genel anestezi yapılmasına karar verilebilmesi için çocukların kalp vb. herhangi bir hastalığı var ise öncelikle ilgili bölüm doktorundan konsültasyon istenir. Doktorunun muayenesi sonucunda onayı ve tavsiyeleri (kan sulandırıcı kullanıyor ise kesilmesi ya da profilaktik antibiyotik kullanılması vb.) doğrultusunda kan tahlilleri de istenerek genel anestezi uzmanı muayenesine yönlendirilir. Tahlil ve muayene sonuçları olumlu çıktığı takdirde planlanan gün genel anestezi uygulanır.
Tedavi saatinde 6 saat açlık gerekir. Tedavi öncesinde meyve suyuna sedatif karıştırılarak verilebilir. İlaç etki göstermeye başladığında çocuk rahatlar uykulu bir hal alabilir. Böylece ailesinin yanından rahatlıkla ayrılabilir.
Çocuklarda yapılacak olan diş tedavi türlerine göre tedavi süresi değişebiliyor. Tedavi sonrasında çocuk uyanmadan ailesinin yanına getirilir ve uyandığında tüm tedaviler bitmiş olduğu için çocuk yapılan işlemlerin farkında olmayacaktır.
Genel Anestezi Uygulanacak Çocuklar
Çocuklarda diş rahatsızlıkları her yaşta görülebiliyor. Tedaviler sırasında diş kazası yaşanmaması için çocuğun uyutularak tedavi edilmesi en iyi yöntemdir. Bazı çocuklar, hastane ortamında diş tedavilerine izin vermeyecektir. Diş tedavilerinde genel anestezi uygulanabilecek çocuklar şunlardır.
- Zihinsel engelli çocuklar,
- Fiziksel engelli çocuklar,
- Acil durumlarda ikna edilemeyen çocuklar,
- Küçük yaştaki çocuklar,
- Çeşitli sağlık sorunu bulunan çocuklar,
- Çeşitli nedenlerle tedavinin tek seansta yapılması gereken çocuklar,
Anestezi uygulamasındaki amaç çocukların tedaviden korkmasını ve tedavi sırasında yapacakları ani hareketlerle yaralanmaların önüne geçmektir.
Çocuklarda İlk Diş Tedavileri
Diş sağlığı ve tedavileri insanların yaş gruplarına göre ayrılıyor. 0 – 15 yaş arası tüm çocuklar için pedodonti tedavileri uygulanır. Çocuklarda süt dişleri, daha sonra gelecek olan kalıcı dişler için büyük önem taşır. Süt dişleri, kalıcı dişlerin yerlerinin oluşmasını sağlar.
Kalıcı dişlerin düzgün çıkması ve çene yapısı problemleri oluşmaması için süt dişlerinin bakımı önemlidir. İlk diş tedavileri yapılarak, süt dişlerinin erkenden çekilmemesi sağlanmalıdır.
Erken çekilme durumlarında diş yeri korunamayacağı için kalıcı dişlerde çapraşıklık sorunları görülebilecektir. İlk diş tedavilerinde, dişlerin koruyuculuğunu sağlayacak bazı tedaviler için genel anesteziye gerek duyulabiliyor.
Çocuk Diş Tedavi Fiyatları
Çocuk diş tedavilerinde fiyatlar, yapılacak işlemlere göre belirleniyor. Süt dişi ve kanal tedavi işlemleri için fiyat kanal tedavisi yapılacak diş sayısına göre değişiyor ve ortalama 500 TL – 600 TL fiyat belirleniyor. Çocuklarda sabit yer tutucu uygulamaları için 900 TL – 1000 TL gibi ortalama fiyat belirlenebiliyor. Yapılacak tedavilerde ön muayene yapıldıktan sonra fiyatlar belirleniyor.
Anestezi İle Diş Tedavisi Fiyatları
Anestezi ile yapılacak diş tedavilerinde çocuklar için birden fazla işlem bir arada yapılabiliyor. Farklı işlemler bir arada yapılabildiği için ön muayeneden sonra anestezi ile yapılacak diş tedavisi fiyatları belirlenecektir. Fiyatlar Türk Diş Hekimleri Birliği Rehber Fiyat Tarifesine ve uygulanacak olan tekniklere göre değişiklik gösteriyor. Tedavide kullanılacak malzemeler fiyat belirlenmesinde önemlidir.
Çocuklarda Diş Tedavisinde Anestezinin Yan Etkileri Var mı?
Çocuklara uygulanacak olan genel anestezi uygulamaları, çeşitli araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Genel anestezi uygulamaları uzman anestezi ekibi tarafından uygulandığında risk oluşturmayacaktır.
Çocuklarda genel anestezi uygulamaları, sistematik bir rahatsızlık yoksa yan etki göstermeyecektir. Meyve suyu içerisine katılarak verilen anestezi yan etki oluşturmayacak ve yapılacak olan tedavilerin daha güveli ve kolay yapılmasını sağlayacaktır. Tedavilerin tek seansta tamamlanmasını sağladığı için risksiz ve faydalı yöntem olarak kullanılır.