3 Adımda Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?

bebeklerde-pamukcuk-nasil-gecer

Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? Bebeklerin bağışıklık sistemi daha küçük olmaları sebebiyle zayıftır. Bu nedenle de birçok hastalık ve mikroplar bebekleri kolayca etkileyebiliyor. İşte bu rahatsızlıklardan biride pamukçuktur. Peki, bebeklerde pamukçuk nasıl tedavi edilir?

Bebeklerde Pamukçuk Nedir? Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?

bebeklerde-pamukcuk-nasil-gecer
Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?

Pamukçuk diğer adıyla Kandidiyaz, Candida albicans adlı mantarın ağız içerisinde neden olduğu yüzeysel enfeksiyona denmektedir. Aslında Candida albicans mantarı ağız içerisinde bulunan bir mantardır. Fakat normalden daha fazla çoğalma eğilimi gösterdiğinde pamukçuk oluşumuna neden olmaktadır. Peki, Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?

Pamukçuk, genellikle kişilerin dilinde ya da yanak iç kısımlarında oluşan lezyonlardır. Fakat pamukçuk oluşumu bazı kişilerde damakta, diş etinde veya bademciklerde de görülebiliyor. Ağız içerisinde oluşan bu lezyonların rengi krem veya beyaz olabiliyor. Pamukçuk kimlerde oluşur? Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle herkesi etkileyen bir hastalıktır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebekler ve yaşlılarda sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Bunun yanında sağlık sorunları olan veya ilaç kullanan kişilerin bağışıklık sistemleri baskılanabilir. Bu durumda da pamukçuk oluşumu meydana gelebilir. Peki, bebeklerde pamukçuk neden oluşur? İşte detaylar…

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?

Bebeklerin bağışıklık sistemi biz yetişkinlere göre hatta daha küçük yaş grubundaki çocuklara nazaran oldukça zayıftır. Bu nedenle de her türlü hastalığa ve enfeksiyonlara karşı oldukça hassastırlar. Özellikle antibiyotik kullanan bebeklerin, ağız içerisindeki doğal dengesini bozulması pamukçuk mantarının çoğalmasına zemin hazırlayabilir. Çünkü yararlı olan bakterilerin bulunmadığı ortamlarda “albicans” gibi zararlı bakteriler hızla çoğalırlar.

Antibiyotik gibi birçok güçlü ilaçları bebeğiniz kullanıyorsa pamukçuk hastalığının oluşma riski yüksektir. Bunun yanında düzenli anne sütü alan bebeklerin pamukçuk ve benzeri rahatsızlıklar ile karşılaşması düşüktür. Bu nedenle yeni doğan bebeklerin ana besin kaynağının anne sütü olmasına çok dikkat edilmelidir. Peki, pamukçuk neden olur? Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?

Bebek kaynaklı nedenler:
Uzun süre antibiyotik kullanımı
Sindirim sistemi rahatsızlıkları
Ağız hijyenine özen gösterilmemesi
Kalıtsal olarak bağışıklık sistemi yetersizliği rahatsızlıkları

 

Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?

bebeklerde-pamukcuk-nasil-gecer Ağız içerisinde meydana gelen pamukçuk, ilk başlarda hafif bir şekilde ilerleme gösterir. Bu nedenle hemen fark edilmeyebilir. Fakat pamukçuk oluşumunun geç fark edilmesi, oluşan enfeksiyonun ilerlemesine ve farklı sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir. Peki, pamukçuk belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

  • Ağız içinde (dil, boğaz, yanak ve diş eti) küçük lezyonların görülmesi
  • Krem veya beyaz renkte düzensiz yaralar
  • Ağız köşelerinde kızarıklık ve çatlak oluşumu
  • Ağız kokusu ve kötü tat
  • Meme reddi gibi beslenme problemlerinin yaşanması
  • Yutmada güçlük yaşanması

Bebeklerde pamukçuk hastalığının erkenden tespit edilmesi çok önemlidir. Bu nedenle bebeğinizin ağız içerisini sürekli kontrol etmeniz gerekir. Bununla birlikte ağız içerisinde oluşan lezyonlar çok belirgin olmasa bile bebekler yutmada güçlük yaşayabilirler. Bu sebeple bebekler, anne sütünü veya mamayı reddedebilir.

Eğer bebeğiniz ile ilgili pamukçuk hastalığından şüpheleniyorsanız hemen bir çocuk hekimi ile görüşmenizde yarar vardır. Peki, yeni doğan bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?

3 Adımda Yeni doğan Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?

Bebeklerde aft nasıl geçer? Bebeklerde dildeki pamukçuk nasıl geçer? Yeni doğan bebekler çocuk hekimleri tarafından uygun görülen tedaviler ve ilaçlar sayesinde tedavi edilir. Böylece pamukçuk rahatsızlığından kurtulurlar. Peki, bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?

1 – Çocuk Doktoru ile İletişime Geçilmesi Gerekir

Eğer bebeğinizde pamukçuk hastalığı olmasından şüpheleniyorsanız öncelikle çocuk doktoru veya çocuk diş hekimi ile iletişime geçmeniz önemlidir. Çünkü evde bilmeden yapacağınız müdahale bebeğinize zarar verebilir ve hastalığının seyrini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bebeklerde pamukçuk nasıl geçer diyorsanız önceliğiniz mutlaka çocuk hekimi ile görüşmek olmalıdır.

2 – Bebeklerde Pamukçuk İlacı Kullanılması Gerekebilir

bebeklerde-pamukcuk-nasil-gecer Pamukçuk hastalığı ile ilgili çocuk diş hekimlerinin veya çocuk pediatri uzmanlarının vereceği ilaçları kullanmak çok önemlidir. Ağız içi sağlığının tekrar eski düzenine kavuşması için hekimlerin önerdiği reçetelerin mutlaka kullanılması gerekmektedir.

3 – Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer: Temizlik ve Hijyene Özen Göstermek Gerekir

Bebeklerin ağız içi temizliğine ve hijyenine özen göstermek pamukçuk tedavisinde çok önemlidir. Özellikle dişleri çıkmış olan bebeklerin uygun fırçalar ile fırçalanması bu konuda oldukça başarılıdır. Bebeğinizin diş yapısına uygun fırçalama ve temizlik teknikleriyle ilgili Diş Hekimi Sevil Borbay ile görüşebilirsiniz.

Bebeklerde Pamukçuk Emmeye Engel mi?

Bebeklerin ağzında pamukçuk oluştuğu zaman emme isteği azalabilir. Çünkü ağız içerisinde oluşan yaralar nedeniyle bebekler emmede ve yutkunmada güçlük yaşayabilir. Bu durumda bebeğinizde huzursuzluk, sinirlilik gibi sorunları ortaya çıkarabiliyor. Bununla birlikte prematüre bebeklerde pamukçuk daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir.

Bebeklerde Pamukçuk Görüntüleri Nasıldır?

Bebeklerde oluşan pamukçuk genellikle beyaz renkte dil ve yanak yüzeyinde görülmektedir. İleri düzeydeki pamukçuk görüntüleri başta sizi korkutabilir. Bu nedenle mutlaka bir diş hekimi veya pediatri uzmanından yardım alarak ilerlemek her zaman en doğrusu olacaktır.