6 Adımda Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

bebeklerde-dis-agrisina-ne-iyi-gelir

Bebeklerde diş ağrısına ne iyi gelir? Bebeklerde diş çıkarma dönemine bağlı ağrılı ve sancılı süreç başlar. Özellikle azı dişleri ve ilk diş çıkarma sürecinde zorlayıcı durumlar yaşanabilir. Her çocuğun gelişimsel özelliklerine göre, ağrı zamanı ve süresi değişebilir. Hem bebek hem ebeveynler açısından sıkıntılı süreçte nasıl bir tedavi yolu izlenmelidir?

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

bebeklerde-dis-agrisina-ne-iyi-gelir
Bebeklerde Diş ağrısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde diş çıkarma döneminde huzursuzluk, ağrı, ateş, sancı, kaşıntı gibi durumlar yaşanabilir. Peki, iki taraf için de yorucu olan bu süreç içinde bebeğe ne gibi tedaviler uygulanmalıdır? Bebeklerde diş ağrısına ne iyi gelir?

Öncelikle bebekte geçmeyen ishal, yüksek ateş, ağlama krizleri varsa diş hekiminden randevu almalısınız.
Sonrasında doktorun önerdiği ağrı kesici jel ya da şurupları kullanmalısınız.
Kaşıntı için rahatlatıcı jel ile diş etlerine doktor tavsiyeli masaj uygulaması yapılabilir.
Bebeğiniz ek gıdaya geçmişse eğer soğutulmuş meyve ve yoğurt gibi besinleri verebilirsiniz. Bu sayede diş etlerini uyuşturup, ağrıyı azaltabilirsiniz.
Bebeğin diş etlerini rahatlatmak adına doktor önerili diş kaşıyıcıları kullanabilirsiniz.
Bebeğinizin dişlerini ve daha diş çıkmamış diş etlerini temiz ve soğuk bir bez yardımıyla silin. Bu, acıyı ve ağrıyı hafifletip bebeği rahatlatacaktır.

Bebeklerde Diş Sağlığını Korumaya Yönelik Önlemler Nelerdir?

Bebeklerde diş sağlığının korunması için erken müdahale oldukça önemlidir. Bu noktada öncelikle ebeveynlere, daha sonra diş hekimine büyük işler düşmektedir. Bu noktada doktor tavsiyesi ile yapılacaklar şunlardır;

  • Diş çıkarma döneminde günde en az ağız içinin, temiz ve ıslak bezle iki kez silinmesi gerekir.
  • Florür içermeyen diş macunu ve diş fırçası ile bebeğin diş etlerinde rahatlama yoluna gidilebilir.
  • 1 yaşından itibaren diş ipi kullanımı başlamalıdır.
  • Diş çıkarma döneminde beslenme alışkanlığının doğru ve eksiksiz yapılması diş çürüklerinin ve dolayısıyla ağrının önüne geçecektir.
  • Şekerli ve asitli gıda tüketiminin sınırlandırılması önemlidir.
  • Diş çürüğüne bağlı ağrılarda acil önlem alınmalıdır.
  • Bebeğinizi 2 yaşından sonra diş hekimi ile tanıştırmış olun.

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

bebeklerde-dis-agrisina-ne-iyi-gelir Ebeveynlerin en zorlu ve merak ettikleri süreç, diş çıkarmaya bağlı ağrı sürecidir. Bebeklerde diş ağrısına ne iyi gelir noktasında en çok sorulan sorular ve cevapları aşağıda yer almaktadır.

A – 5 Aylık Bebeğin Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

4 aylık bebeğin diş kaşıntısına ne iyi gelir ile aynı tedavi aşamalarını kapsamaktadır. Genelde bu dönem bebekleri, ilk dişini çıkarmanın verdiği huzursuzlukla ağrı yaşamaktadır. Bu noktada;

  • Şekersiz diş jeli
  • Diş etlerini rahatlatan masaj
  • Diş etlerine nemli bez uygulaması
  • Sert ve soğuk yiyecekler verilmesi (kontrollü şekilde) gerekir.

B – Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Bebeklerde Diş Ağrısı Calpol

Bebeklerde diş ağrısına hangi şurup iyi gelir? Bu konuda genel itibariyle bebeğin gelişimsel özelliklerine uygun olarak, doktor tavsiyeli bazı ilaçlar verilebilir. Bebeğin yaş ve kilosuna uygun dozda kullanıldığında, bebeklerde diş ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevap alabilirsiniz.

C – 5 Yaşındaki Çocuğun Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

bebeklerde-dis-agrisina-ne-iyi-gelir Öncelikle ağrının kaynağı için, iyi bir diş hekiminden randevu almak gerekir. Diş hekimine gidene kadar 5’er dakika arayla soğuk kompres uygulaması yanında dişleri fırçalamak iyi gelecektir. Bunun yanında ağrının kaynağına göre diş hekimi gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Ç – Azı Dişi Çıkaran Çocuğa Ne İyi Gelir?

Bebekler ilk azı dişini 13 – 19. ay arasında çıkarmaktadır. En ağrılı ve sancılı diş çıkarma dönemlerinden biridir. Bu dönemde geçmeyen ishal, şiddetli ağlama ve ağrı varsa mutlaka çocuk diş hekiminden yardım alın. Bunun yanında;

  • Diş jeli
  • Kaşıma aparatları
  • Bebeğinizin diş etlerine soğuk kompres uygulaması
  • Diş etlerine masaj uygulaması yapılabilir. Bunun yanında bebeğinize bol bol sarılmak da bu süreci rahat atlatmak açısından önemlidir.

D – Bebeklerde Diş Ağrısı için Jel

Bebeklerde diş ağrısına ne iyi gelir için jel kullanımı, kesinlikle doktor tavsiyeli olmalıdır. Bebeğin ilk diş çıkarma döneminden itibaren, yani 4 ve 6. aylardan başlayarak içerisinde şeker ve laktoz içermeyen jeller fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda yutulduğunda zararı olmayan jellerin kullanımı, bu dönemde bebeğinizi rahatlatabilir.

Bebeklerde Diş Ağrısı Sebepleri Neler?

bebeklerde-dis-agrisina-ne-iyi-gelir Bebeklerde diş ağrısının kaynağı, genel olarak diş çıkarma sebeplidir. Bebeklerin diş çıkarma dönemleri gelişimsel olarak farklılık göstermektedir. Bundan dolayı her bebeğin diş ağrısı süresi değişmektedir. Diş etlerinde görülen fiziksel farklılığa göre belirlenmektedir. Peki, bebeklerde diş ağrısı sebepleri nelerdir?

  • 9 ile 12 ay arası ağrı sebebi ilk dişlerin, yani ön alt dişlerin çıkmasıdır.
  • 2 yaş ve üzeri ağrı sebebi azı dişi çıkmasıdır.
  • 2 yaş ve üzeri ağrı sebebi çürük, enfeksiyon, apse durumu olabilir.
  • Ayrıca diş çatlağı ve kırılması da ağrıya sebep olabilir.

Bebeklerde Diş Ağrısı Belirtileri Neler?

Bebeklerde diş ağrısına ne iyi gelir sürecinden önce, belirtilerin ortaya çıkışı aileleri tedirgin etmektedir. Kaygılanacak bir durumun olmadığını bilmenizde fayda vardır. Çünkü bu durumda yapmanız gereken en önemli adım, diş hekimi ile birlikte ilerlemektir. Peki, bebeğinizde diş ağrısı belirtileri nasıl anlaşılır?

Yüksek ateş
Huzursuzluk
İştahsızlık ve buna bağlı kilo kaybı
İshal
Her şeyi ağza alma ve kemirme
Diş etlerinin şişmesi ve kızarması
Kulak çekme
Salya bunların en gözle görülenidir.

Böyle durumlarda ilk iş, hemen iyi bir diş hekiminden randevu almak olacaktır. Pediatri uzmanı Sevil Borbay ile irtibata geçerek, bebeklerde diş ağrısına ne iyi gelir sürecini oldukça rahat ve konforlu atlatabilirsiniz.