Çocuklar İçin Diş Kaplama Uygulaması Yapılır mı?

dis-kaplama

Diş kaplama uygulaması birçok nedenden ötürü yapılır. Birçok çeşidinden de bahsetmek mümkündür. Farklı seçenekleri olması, en iyi diş kaplama hangisi sorusunun sık sık sorulmasına neden olur. Ayrıca bu konu içerisinde en çok kafa karıştıran konulardan bir tanesi çocukluk çağında diş ile alakalı bazı ciddi problemler yaşandığından kaplama tedavisinin uygulanıp uygulanmamasıdır.

Kuron uygulaması halk arasında kaplama olarak bilinir. Bu tedavi yöntemi de çok uzun yıllardır çocuklar için de uygulanmaktadır. Diş kaplama uygulaması diş üzerinde çok fazla çürük olan ya da yapı olarak daha güçsüz olan dişlerin üzerine saran bir şapka görevi gören bir uygulamadır.

Diş Kaplama Nedir?

dis-kaplama Diş kaplama, dişlerde meydana gelen estetik ve işlevsel problemlerin giderilmesi için uygulanan tedavidir. Gerek uygulama gerekse de kullanılan malzeme bakımından bu tedavinin farklı türleri bulunmaktadır. Seçeneklerin fazla olması, en iyi diş kaplama hangisi sorusunun araştırılmasına yol açmaktadır.

Kron kaplama, dişlerin tamamen sarılması ve kaplanmasını hedefler. Böylece dişlerin çok daha estetik bir görünüme sahip olması sağlandığı gibi farklı fonksiyon problemleri de giderilir. Uygun şartları taşıyan her hastaya bu tedavi uygulanabilir. Uygulanılacak kişiler arasında çocuklar da yer almaktadır.

Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Kron tedavisi, çoğunlukla iki seansta tamamlanır. İlk seansta hastaların dişleri kaplama için hazırlanırken, ikinci seansta ise hazırlana kronlar hastalara takılır. Tedavi sırasında izlenen adımlara dair detaylar şu şekildedir:

  • İlk olarak kaplama yapılacak dişlerin olduğu bölgeye lokal anestezi uygulanır.
  • Lokal anestezinin etkisini göstermesi ile birlikte kaplama yapılacak dişler kesilerek küçültülür.
  • Kaplamaların hazırlanması için gerekli ölçüler alınır.
  • Kaplama türü ve rengine karar verilerek, ölçüler laboratuvara gönderilir.
  • İkinci seansa kadar küçültülen dişlerin estetik kaygılara ve hassasiyetlere neden olmaması için geçici kaplamalar yapılır.
  • Laboratuvardan kaplamaların gelmesi ile geçici kaplamalar çıkarılır ve kalıcı olanlar takılır.
  • Gerekli ayarlamalar ve kontrollerin ardından işlem tamamlanır.

Bu süreçteki ilk seans ile ikinci seans arasındaki süre ortalama 5-10 gün kadardır. Tercih edilecek malzeme türüne göre süre farklılık gösterir. En iyi diş kaplama hangisi sorusu, bu süreçte cevaplanması gereken bir sorudur. Bu sorunun yanıtına göre hastalar, kendi ihtiyaç ve beklentilerine uygun olan seçeneği tercih etmelidir.

Genç Yaşta Kaplama Diş Nasıl Yapılır?

Diş hekimleri tarafından gerektiğinde genç yaşta hatta çocukluk çağında gerekli şekillerde kaplamalar tercih edilmektedir.

Diş kaplama uygulaması gerektiğinde çocuklara bile uygulanabilmektedir. Süt dişlere kaplama yapılır mı? Sorusu özellikle dişlerinde ciddi çürükler olan çocukların anne ve babaları tarafından merak edilmektedir. Çoğu kişinin bildiğinin aksine süt dişlerine özel kaplamalar gönül rahatlığı ile uygulanabilmektedir.

Süt dişleri için özel olarak üretilen hazır kuronlar bulunmaktadır. Bu kuronlar ile yaklaşık 60-70 yıldır süt dişlerine kaplama diş uygulaması yapılabilmektedir. Diş üzerinde hekim tarafından gerekli olan uygulamalar yapıldıktan sonra da hem kesici olarak isimlendirilen hem de azı dişi olarak bilinen dişlere kaplama uygulaması yapılabilmektedir.

Süt Dişleri Sallanıp Düşünce Diş Kaplama Ne Olur?

Süt dişlerine diş kaplama uygulamasının yapılmayacağının düşüncesi halk arasında çok yaygındır. Bunun temel sebebi ise süt dişleri bizim kalıcı dişlerimiz değildir. Belli bir yaşa gelince sallanıp düşecektir. Bu nedenle de kaplama uygulamasının bu aşamada problem teşkil edeceği düşünülmektedir.

Fakat işin aslı böyle değildir. Kaplamalar dişin üzerine yapıştırılmak suretiyle uygulanır. Bu nedenle dişin kendisinden ayrı bir şey olarak düşünülmesi yanlış olur. Dişin düşme zamanının gelmesi halinde diş ile beraber düşer. Bunun için herhangi ekstra bir işlem uygulanmasına ise asla gerek yoktur.

dis-kaplama Çürük Diş Kaplaması Nasıl Yapılır?

Kron tedavisi, dişleri tamamen kapladığı için öncesinde dişlerdeki çürüklerin ve benzeri problemlerin giderilmesi gerekir. Aksi durumda çürükler, diş köküne kadar gider ve dişin kaybedilmesine varıncaya kadar farklı problemlere neden olabilir.

Çürük dişlere kaplama tedavisi yapmadan önce çürüklerin tamamen temizlenmesi gerekir. Burada diş etleri de kontrol edilir ve herhangi bir hastalığın olmadığından emin olunur. Eğer enfeksiyon veya farklı hastalıklar varsa kron tedavisinden önce bu rahatsızlıklar tedavi edilir.

Çürüklerin temizlenerek tedavi edilmesinden sonra kaplamalar, normal prosedüre göre yapılır. İlk olarak dişler küçültülerek kronlar için hazırlanır, sonrasında ise hastaya özel olarak yapılan kaplamalar dişlere takılır.

Kronlar, dişleri tamamen kapladıklarından dolayı dişlerin dış etkenlere ve çürüklere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Bu avantajlardan etkili olarak yararlanmak için en iyi diş kaplama hangisi sorusu dikkate alınarak kaplama seçimi yapılmalıdır.

Çocuklara Hangi Durumlarda Diş Kaplama Tedavisi Uygulanır?

Diş kaplama uygulaması özellikle çocukluk çağında pek tercih edilmez. Ama bazı durumlarda da uygulanması fayda sağlayacaktır. Bu durumları ise şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Travma sonrası oluşan diş kırıklarının tedavisinde,
  • Biberon çürüğü olarak isimlendirilen çocukluk çağında rastladığımız çürüklerin tedavisinde,
  • Çocukların çürük dişlerinin tedavisinde kanal tedavisinden sonra diş dolgusu yerine,
  • Bazı nedenlerden dolayı madde kaybına uğrayan dişlerin tedavisinde,

Gibi birçok nedenden ötürü söz konusu yöntem tercih edilebilir.

Süt Dişlere Kaplama Yapılır Mı?

Diş kaplama, her yaştan hastaya uygulanabilecek bir tedavidir. İlgili tedavinin süt dişlere yapılıp yapılmayacağı merak edilen konulardandır. Bilindiği gibi süt dişler geçici olup, zamanı geldiğinde yerlerini kalıcı olanlara bırakan dişlerdir. Geçici olduklarından dolayı bazı ebeveynler, süt dişlere kaplama tedavisi yapılmayacağını düşünür. Ancak söz konusu düşünce, son derece yanlıştır.

Süt dişler, geçici olmalarına karşın, yerlerini kalıcı dişlere bırakana kadar çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını yerine getirir. Ayrıca kendilerinden sonra gelecek olan kalıcı dişlere yer tutarak, kalıcı dişlerin doğru noktada ve hizada çıkmasını sağlar.

Süt dişler, 6-7 yaşlarında düşmeye başlar ve bu süreç 12 yaşına kadar devam eder. Dolayısıyla zamanında önce düşen süt dişlerin eksikliği, çok uzun yıllar çekilebilir. Bu türden problemlerin yaşanmaması için süt dişlerin sağlığına gereken önemin verilmesi ve gerekli durumlarda kron tedavisi yapılarak sağlıklarının korunması gerekir.

dis-kaplama Süt Dişleri İçin Diş Kaplama Çeşitleri

Çocukluk çağında tercih edilen diş kaplama tedavisi için birçok çeşit bulunur. Fakat genellikle iki çeşitten yararlanılır.

Paslanmaz çelik kuronlar
Zirkonyum kuronlar

1 – Paslanmaz Çelik Kuronlar

Bu kaplama çeşidi dünyanın en eski kaplama çeşidi olarak bilinir. Aynı zamanda en dayanıklı kaplama çeşidi olduğu da rahatlıkla söylenebilmektedir. Uygulaması ise oldukça hızlıdır. Rengi ise gridir. Renginin gri olmasının sebebi ise metal olmasından kaynaklanır. Beyaz bir renge sahip olmaması onu genellikle arka dişlerde kullanmaya itmiştir.

2 – Zirkonyum Kuronlar

Günümüzde diş tedavisinde estetik kaygılar çok fazla öne çıkmıştır. Bununla beraber de zirkonyum kaplama adı verilen dişi kaplama çeşidinin kullanımı bir hayli artmıştır. Çünkü Zirkonyum diş kaplama estetik açıdan hemen hemen tüm beklentileri karşılamaktadır. Ağız dokusu ile uyumu gerçekten takdire şayandır denilebilir. Bu nedenle hem arka hem de ön dişlerde sık sık tercih edilen bir çeşittir. Tek diş kaplama ya da daha fazla diş kaplama tedavisinde kullanılabilmektedir.

Zirkonyum kronlar, günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çocuklarda yapılan kaplama diş tedavisindeki en önemli alternatiflerden biridir. En iyi diş kaplama hangisi sorusuna da genellikle zirkonyum kron yanıtı verilmektedir.

En İyi Diş Kaplama Hangisi?

Kaplama tedavisinden önce hastaların bazı tedirginlikler yaşaması oldukça doğaldır. Bu sebeple ayrıntılı ve uzun araştırmalar yapabilirler ve en iyi diş kaplama hangisi sorusunu sorabilirler. Hangi dişleri kaplama yönteminin ya da çeşidinin daha sağlıklı ve estetik açıdan doğru olacağını merak edebilirler. Bu nedenle de en iyi kaplamanın hangisi olacağının cevabını araştırırlar ya da hekimlerine danışırlar.

Bu soruya net bir yanıt vermek ne yazık ki mümkün değildir. Çünkü diş problemine göre ya da tedavinin sürecine göre değişiklik gösterebilmektedir. Hastaya, ağız ve diş yapısına hangi kaplama çeşidi ve yöntemi uygunsa hekim tarafından o tercih edilmiş olacaktır.

En iyi diş kaplama hangisi sorusunun yanıtını, bu alanda deneyimli bir diş hekiminden almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Dr. Sevil Borbay, çocuklara uygun kaplama diş tedavisini yapmakta ve başarılı sonuçlar elde etmektedir.

dis-kaplama Kaplama Diş Çeşitleri ve Farkları Nelerdir?

En iyi diş kaplama hangisi sorusu, kaplama tedavisi seçenekleri arasındaki farkların merak edilmesine neden olur. Ancak en iyi diş hangisi sorusunun yanıtını kesin olarak vermek mümkün değildir. Zira her seçeneğin kendisine has avantajları ve dezavantajları vardır. Bu avantajlara ilişkin detaylar için şu tablo incelenebilir:

Kaplama Türü Malzeme Dayanıklılık Estetik Fiyat
Metal kaplama Metal Çok iyi Kötü Orta
Zirkonyum kaplama Zirkonyum oksit İyi Çok iyi Yüksek

Kaplama çeşitlerinin dayanıklılık, estetik ve fiyat bakımından karşılaştırılması bu şekildedir. En iyi diş kaplama hangisi sorusuna yanıt verilirken, hangi kriterlere önem verildiğine bağlı olarak yanıtlar farklılık gösterebilmektedir.

Metal kaplamalar, yüksek dayanıklılıkları ile öne çıkarken, estetik beklentileri karşılayamamaları en önemli dezavantajlarıdır. Zirkonyum kaplama ise dayanıklılığı ve estetik beklentileri karşılama konusunda son derece başarılıdır. Buna karşın maliyetleri, diğer seçeneklere kıyasla nispeten daha yüksektir.

En İyi Diş Kaplama Fiyatları

Kaplama diş yaptıranlar veya yaptıracak olanlar açısından en önemli hususlarda biri fiyatlardır. Kron kaplama fiyatları, tercih edilen malzemeye, diş hekiminin deneyimine, tedavinin karmaşıklığına ve diş sayısına bağlı olarak farklılık gösterir. Dolayısıyla kaplama diş fiyatları hakkında net rakam vermek doğru olmayacaktır.

En pahalı diş kaplama, estetik ve dayanıklılık konusunda öne çıkan zirkonyum kaplamalardır. Zirkonyum metalinin oksijen ile yakılarak zirkonya ismi verilen seramikten üretilen kaplamaların kullanıldığı tedavidir. Zirkonya, biyouyumlu yapısı ve yüksek dayanıklılığı ile dikkat çeker. Ayrıca doğal diş yapısı ile de uyumludur ve böylece estetik açıdan mükemmel sonuçlar elde edilmesini sağlar. Bütün bu önemli avantajlarına karşın maliyeti ise yüksektir.

En iyi zirkonyum diş fiyatları; diş hekiminin deneyimi, işlemin karmaşıklığı, kaplama yapılacak olan diş sayısı gibi unsurlara göre değişir.

Kaplama Yapılan Diş Çürür Mü?

Kronlar, dişin her yönden kaplanmasını sağlar. Böylece çürük riski büyük ölçüde azaltılır. Ancak bu durum, çürük riskini tamamen sıfırlamaz. Dolayısıyla kaplama yapılan dişlerde çürükler oluşabilir ve çürük tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

En iyi diş kaplama hangisi sorusunun yanıtı ve tercih edilen diş hekiminin deneyimi, çürük riski ile direkt olarak ilişkilidir. Dayanıklı malzemelerin ve deneyimli diş hekiminin tercih edilmesi ile kron tedavileri daha uzun ömürlü olur.

Tedavi öncesinde dişlerde çürük olması durumunda bunların detaylı olarak temizlenmesi gerekir. Çürükler tamamen temizlenmeden ve gerekli kontroller gerçekleştirilmeden kron tedavisi yapılmamalıdır. Aksi durumda kron altında kalan çürük hızlı bir şekilde diş köküne kadar ilerler ve dişin tamamen kaybedilmesine dahi yol açabilir.

Dr. Sevil Borbay, kaplama tedavisi öncesinde çocuklarınızın dişlerini detaylı olarak kontrol etmekte ve çürüklerin olmadığına emin olduktan sonra kaplama diş tedavisine başlamaktadır. Konuya ilişkin detaylar ve diş kaplama tedavisi hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

dis-kaplama Çocuklarda Diş Kaplama Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuklarda diş kaplama; hasarlı ve dişlerin tedavi edilmesi ve estetik kaygıların giderilmesi için yapılır. Bu tedavinin başarılı ve uzun ömürlü olması için çocukların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Tedaviden sonraki 24 saatlik süreçte sert ve yapışkan (sakız vb.) gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
  • İlk günlerde hafif bir hassasiyet olması normaldir, ancak bu hassasiyet geçicidir. Eğer bu hassasiyet sürekli artıyorsa diş hekimi ile iletişime geçilmelidir.
  • Tedaviden sonraki ilk günlerde kaplama olan dişlere baskı yapılmamalıdır.
  • Kron tedavisinden sonra rutin diş bakımı yeterlidir. Ekstra bir diş bakımına gerek yoktur.
  • Rutin bakım için çocukların dişlerini düzenli olarak fırçalaması ve diş ipi kullanması gerekir.
  • Diş hekiminin verdiği diğer tavsiyeler dikkate alınmalı ve diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.

Bu süreçte en iyi diş kaplama hangisi sorusunun yanıtının, hastalara göre değişebileceği dikkate alınmalıdır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken hususlarda, kaplama türünün özellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Galaksi Diş Kliniğimiz ile iletişime geçin, çocuklarınız için en uygun tedaviyi gerçekleştirin!

Diş Kaplama ile İlgili Sık Sorulan Sorular

dis-kaplama
Diş Kaplama

Kaplama diş ve en iyi diş kaplama hangisi konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – En İyi Diş Kaplama Hangisi?

En iyi diş kaplama hangisi sorusunun yanıtı, hastaların ihtiyaç ve beklentilerine bağlı olarak değişir. Yüksek maliyetinin bir dezavantaj olarak kabul edilmemesi durumunda vakaya göre değişebilmekle birlikte en iyi seçeneğin zirkonyum olduğu ifade edilmektedir. Alerjik reaksiyonlara neden olmaması, dayanıklılığı ve estetik açıdan beklentileri karşılaması ile öne çıkan bir kaplama malzemesidir. En iyi diş kaplama hangisi sorusuna verilen en sık yanıttır. Süt azı dişleri için ise altın standart paslanmaz çelik kaplamalardır.

2 – En Sağlam Diş Hangisi?

Metal kaplamalar ve zirkonyum kaplamalar dayanıklılık ve sağlamlık konusunda son derece başarılıdır.

3 – Diş Kaplama Tedavisinin Ömrü Ne Kadar?

Kaplama dişlerin ortalama ömürleri yetişkinlerde daimi kaplamalarda 10-15 yıl arasında değişir. Tedaviyi yapan diş hekiminin deneyimi, kullanılan kaplama türü ve hastaların talimatlara uygun olarak davranma oranı, tedavilerin ömürleri üzerinde etkilidir.