Çocuklarda zirkonyum kaplama; sağlıklı ve fonksiyonel bir ağız için gereklidir. Yetişkinlerde sık sık tercih edilen bir kaplama türüdür. Fakat gerektiği durumlarda çocuklar için de kullanılmaktadır. Özellikle uzman bir çocuk diş doktoru tarafından inceleme ile birlikte karar verilmektedir. Çocukların dişlerini kullanabilmesi amacıyla özellikle estetikten ziyade uygulanmaktadır.
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Kaplama dişlere dolgudan farklı olarak uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde özel malzemeler kullanılmaktadır. Hastanın diş ölçüleri alındıktan sonra tercih edilen malzemeye göre hazırlık yapılır. Yapılan bu hazırlık sonunda diş üzerine malzemeler ile kaplama yapılır. Böylece kişinin doğal diş üzerine sağlık açısından uygun olan malzeme kaplanmış olur.
Tedavi sırasında kaplama yöntemi kullanılmasından dolayı bu ismi almıştır. Zirkonyum malzeme kullanılması da onu diğerlerinden ayırmaktadır. Doğal diş görünümüne sahip olmasından ötürü özellikle kullanılmaktadır. Galaksi Diş Kliniği bünyesinde uzmanlarımız tarafından ön dişler adına birebir önerilmektedir. Ancak arka dişlerde de sağlam olmasından dolayı tercih edilebilmektedir.
Çocuklarda Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Ebeveynler tarafından ilk defa yapıldığında çocuklarda zirkonyum kaplama nasıl yapılır konusu merak edilir. Aslında bu aşamalar yetişkin zirkonyum kaplama gibi benzerlik göstermektedir. Farklı bir aşama söz konusu değildir. Sadece çocuklarda zirkonyum kaplama belirli bir süreç almasından dolayı iletişim önemlidir. Çocuk diş doktorumuz tarafından oyunlarla eğlenceli bir süreç öncesinde yaratılmaktadır.
1 – Çocuğun Ağız ve Diş Kontrolü Yapılır
Çocuk diş hekimi tarafından öncelikle ağız ve diş kontrolü yapılır. Çocuklarda zirkonyum kaplama öncesi yapılması gereken bir tedavi varsa buna öncelik verilir. Süt dişlerde kanal tedavisi, dolgu gibi işlemler yapıldıktan sonra ancak kaplama yapılabilmektedir. Kontroller sırasında manuel olarak inceleme öncelikli işlemdir.
2 – Kaplama Yapılacak Dişlerin Görüntülenmesi Alınır
Manuel kontrol tek başına yetersizdir bu yüzden teknolojik aletlerden de yararlanılmaktadır. Diş röntgenleri bu etapta çekilmektedir. Dişte var olan bir çürüme ya da aksi durumda söz konusuysa böylece belirlenecektir. Diş görüntüleme sayesinde kaplama adına net bir adım atılabilmektedir. Genel diş görüntüleme dışında gerekirse ekstra ayrıntı sunacak diş röntgenleri çekilebilmektedir.
3 – Çocuklarda Zirkonyum Kaplama için Ölçü Alınır
Çocuklarda zirkonyum kaplama sonunda sağlıklı bir kullanım elde etmek adına karar verilir. Karar verildikten sonra ölçü alınması önemlidir. Ölçü alınması çocukları korkutmadan, kaygı yaşatmadan gerçekleşmektedir. Ölçü alınması tüm ağız düşünülerek yapılır. Diğer taraftan kaplama yapılan dişe özel olarak da sağlanır.
Uzman diş doktorlarımız tarafından herhangi bir acı, sızı yaşanmadan ölçü alınması sağlanır. Sağlanan bu ölçüm sonrasında artık diğer aşamada hazırlığa geçilir. Gerçekleşen bu hazırlık kapsamında kaplama malzemeleri takılmaya hazır hale gelecektir. Her diş kliniği tarafından olmasa da bazen dijital görüntülemeler ile tedavi sonucunda hedeflenen görüntü hastaya ve ebeveynlerine sunulmaktadır.
4 – Özel Laboratuvarlarda Kaplama Hazırlığı Yapılır
Çocuklarda zirkonyum kaplama aşamaları arasında en uzun süren zaman aralığı laboratuvardaki üretimdir. Bu üretim kişinin sağlığına zarar vermeyen malzemeler ile yapılır. Zirkonyum malzemesi oldukça sağlamdır. Dişlerde uzun ömürlü kullanım sağlar. Bu yüzden çocuklar için oldukça uygun bir malzeme olacaktır.
Zirkonyum kaplama yapılacak diş sayısına kadar hazırlık yapılır. Kaplama hazırlığına geçmeden önce diş rengine de karar verilir. Doğal durması amacıyla kaplama rengi özenle seçilecektir. Çocuklar da kararı ebeveynle birlikte verilmektedir.
5 – Kaplamalar Dişlere Takılarak Tedavi Sonlandırılır
Kaplamalar yapıldıktan sonra artık takım aşamasına geçilir. Genelde ikinci seansta bu kaplamalar takılacaktır. Çocukların süt dişi üzerinde törpüleme/tıraşlama yapılır. Yani pürüzsüz bir ortam yaratılır. Temizleme yapıldıktan sonra kaplamalar takılır. Takılma aşamasında yapıştırma gücü yüksek, zararsız malzemeler kullanılır. Yapıştırma sonrası bu malzemeler dondurulur ve artık kaplama süt dişi ya da kalıcı özellikler üzerinde kullanılabilir.
Hangi Durumlarda Çocuklarda ve Bebeklerde Zirkonyum Kaplama Yapılır?
Çocuklarda zirkonyum kaplama yaptırmak adına bazı unsurlara dikkat edilmektedir. Öncelikle çocuğun çiğneme, koparma gibi işlemleri yapabilmesi amacıyla yapılmaktadır. Sağlıklı ve doğal dişler yetersiz kaldığında çocuklarda zirkonyum kaplama yapılmaktadır.
Çürüme söz konusuysa ve dolgu yetersiz kalacaksa da tercih edilebilmektedir. Özellikle bu çürüğün çevre dişlere zarar vermemesi adına koruma amaçlı yapılabilmektedir. Son olarak uzman diş doktorları tarafından dişlerde kırık varsa kullanılmaktadır. Çocuklarda zirkonyum kaplama dişlerin normal görüntüsüne ulaşması, sağlıklı kullanılabilmesi amacıyla yapılmaktadır.
Pediatrik Zirkonyum Kron Fiyatları Ne Kadar?
Pediatrik zirkonyum ya da çocuklarda zirkonyum kaplama fiyatları değişiklik gösterir. Galaksi Diş Kliniğimizi ziyaret ederek siz de çocuğunuz için doğru kararı verebilirsiniz. Dilerseniz telefon numaramızdan randevu alabilirsiniz.