Çocuklarda ağız bakımı ne zaman başlar?
Çocuklarda ağız bakımı bebek doğduğu andan itibaren başlamalıdır. Bebeğin ağız içi, her beslenme sonrası temizlenmelidir. Temiz ıslak bir tülbent ile ya da nemli bir gazlı bez ile silinmelidir.
Bebeğin ilk dişleri çıktığı andan itibaren, dişlerin temizliği için silikon parmak fırçalar ya da bebek diş fırçaları kullanımına geçilebilir. İlk dişler çıktığı andan itibaren mutlaka dişler sabah akşam fırçalanmalıdır. 2-2,5 yaşından sonra bebek macunu kullanımına başlanmalıdır.
Bakteriler dişlere ve dişetlerine en fazla zararı gece uykusunda verirler. Uyku halinde ağızda tükürük salgısı azalır ve bakteriler rahatlıkla dişi sarabilir. Bu yüzden uyku öncesi diş temizliği çok önemlidir. Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam mutlaka dişler fırçalanmalıdır.
Bebeklerde ve çocuklarda ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?
Bebeklerde dişler çıkana kadar ağız içi beslenmelerin ardından temiz ıslak bir tülbent ile ya da nemli bir gazlı bez ile silinmelidir. İlk dişlerin görüldüğü dönemde sabah akşam nemli bir gazlı bez ile veya parmak fırçalar ya da bebek fırçaları kullanılarak dişler mutlaka temizlenmelidir.Dişler çıkmaya başladıktan sonra mümkünse gece beslemeleri kesilmeli, su dışında bir şey verilmemelidir. Gece beslemeleri devam ediyorsa gece emzirdikten sonra dişler ve ağız içi nemli bir gazlı bez ile mutlaka temizlenmelidir. Bu yapılamıyorsa en azından bebeğe su verilmelidir.
Emzirme sırasında bebek uykuya geçiyorsa yine ağız diş sağlığı açısından sorun olacaktır. Bebeklerin emerek uykuya geçişi erken çocukluk çağı çürüklerine neden olabildiği gibi ilerleyen zamanlarda bebeklerde uyku problemlerine de neden olabilir. Bebek, ebeveyn yakınlığı, tensel temas gibi sürekli rahatlatan bir uyaran eşliğinde uyumak isteyecektir. Oysa bebeğin yetişkinler gibi kendi kendine uykuya geçmeyi öğrenmeye ihtiyacı vardır. İlerleyen yaşlarında kendi kendine uykuya geçmekte zorlanabilir, internette dolanırken, tv izlerken, koltukta uzanırken uyumayı alışkanlık haline getirebilir.
Ağız ve diş sağlığını korumak ve ileride uyku problemlerini önlemek adına bebekler emzirilerek uyutulmamalıdır. Bebek ağız temizliği yapılmış bir şekilde uykuya geçmelidir.
Ön bölgedeki süt kesici dişlerin tamamlandığı dönemde bebek diş fırçaları ve su kullanılarak dişler sabah akşam fırçalanmalıdır. 2-2.5 yaşından sonra florsuz diş macunları kullanımına geçilmelidir. Bu dönemde macun miktarı mercimek tanesi boyutunu geçmemelidir.
Bebeklerin ağız diş temizliği mutlaka ebeveyn tarafından yapılmalıdır.
Çocukların diş fırçalama alışkanlığı geliştirerek yaşam boyu ağız hijyenini korumalarını sağlamanın yolu, ebeveynin örnek olması yani düzenli bir şekilde dişlerini fırçalıyor olmasıdır. Çünkü çocuklar söylenenden değil, yapılandan hareketle davranış geliştirirler.
Ebeveynler dişlerini çocukların göreceği zamanlarda fırçalamalıdır. Mümkünse yemek sonrası beraber banyoya geçilip karşılıklı dişler fırçalanabilir.
Çocuk dişlerini fırçaladıktan sonra dişlerini göstermesi istenerek, dişlerini gösterdiğinde ne kadar düzgün ve temiz dişlere sahip olduğu söylenerek çocuğun fırçalamaya dair motivasyonunu artırmak önemlidir.
Çocuklarda diş fırçalama teknikleri nelerdir?
Dişlerin bütün yüzeyleri yeterli miktarda fırçalanmalıdır. Bunun için alt dişler ayrı, üst dişler ayrı bir şekilde fırçalanmalıdır. Önce üst dişlerle başladığımız zaman diş fırçası boyutunda yuvarlak dairesel hareketlerle dişetinden dişe doğru onar defa fırçalayabiliriz.
Her iki tarafı, alt ve üst dişleri onar defa fırçalamalıyız. Fırçalama yüzeyleri, çiğneme yüzeyleri, yanak yüzeyleri, dil yüzeyleri ve damak yüzeyleri olmak üzere tüm yüzeyleri fırçalamalıyız.