Çocuk diş hekimi, belirli bir yaşa kadar bebek, çocuk, ve ergenlerin diş sağlığı için gitmesi gereken doktorlardır. Çocuk diş hekimliği kapsamında hizmet veren bu doktorlar özel bilgilere sahiptir. Yetişkinlerin tedavi ve kontrolünden farklı olarak çocuk diş doktoru, çocuklara uygun bir yaklaşım sergiler.
Ağız ve diş yapısı yetişkinlerden farklı olan çocuklarda aynı zamanda duygular da işin içine girmektedir. Fizyolojik ve psikolojik olarak çocuğun halinden anlayan ve buna göre yaklaşım sergileyen, çocuk diş hekimliği uygulamaları konusunda özel uzmanlık eğitimi almış kişilerdir.
Çocuk diş doktoru, çocukların diş sağlıklarını direkt olarak etkilediğinden, doktor seçimi yaparken dikkatli olunması gerekir. Peki, çocuk diş hekimi nasıl seçilir? Sorunun cevabı ve çocuk diş hekimliğine dair merak edilen diğer detaylar yazının devamında.
Çocuk Diş Doktoru Nedir?
Diş hekimleri kendi içerisinde farklı dallara ayrılmaktadır. Çocuk diş hekimliği de bir uzmanlık alanıdır. Genel diş hekimliği kapsamında beş yıllık eğitim alan bireyler daha sonra uzmanlık eğitimi alır. Uzmanlık eğitimini tamamlayan kişiler çocuk diş hekimi olmaktadır. Çocuk diş hekimleri çocuklarda çürük oluşumunun önlenmesi, koruyucu önleyici tedaviler, oluşan diş problemlerinin tedavi edilmesi, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimlerinin desteklenmesi için çalışırlar.
Ağız ve diş sağlığı konusunda sadece tedavi edici yöntemler izlenmemektedir. Uzmanlık alanı çocuklar olan diş hekimleri aynı zamanda önleyici tedavi de izlemektedir. Onları diğer diş hekimlerinden ayıran da budur. Çıkan süt dişlerinin ve kalıcı dişlerin korunması, diş çürüğü oluşumunu engellemek genel ilgi alanlarıdır. Bununla birlikte daimi dişler çıkana kadar erken kaybedilen süt dişlerinin yerine yer tutucu ile diş kaymasını engellemek de hedefleri arasındadır.
Çocuk diş doktoru tarafından uygulanan koruyucu ve tedavi edici yöntemler, yetişkinlikte sağlıklı dişlere sahip olunmasını sağlar. Bebeklerde diş fırçası kullanımından kalıcı dişlerin sağlıklı şekilde çıkmasına ve tamamlanmasına kadar olan sürecin tamamına yönelik tedaviler uygularlar.
Pedodonti Nedir? Çocuk Diş Hekimi Hangi Bölüm?
Çocuk diş hekimi, özel bir diş hekimliği bölümüdür. Bu bölüm, pedodonti olarak adlandırılmaktadır. Pedodonti nedir araştırmaları sonucunda çocuklara özel uzman diş hekimleri ile karşılaşırsınız. İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde aktif olarak görev alırlar. Devlet hastanesi bünyesinde bulunabildiği gibi özellikle kendilerine ait diş kliniklerinde görev yaptıkları bilinmektedir. Pedodontist, çocuk diş hekimi anlamına gelmektedir.
Çocuk diş doktoru İstanbul gibi büyük kentlerde farklı hastanelerde ve özel kliniklerde hizmet vermektedir. Bu hastane ve kliniklerde çocuk hekimliği bölümü genellikle pedodonti olarak isimlendirilir. Dolayısıyla çocuklarını diş hekimine götürecek ebeveynlerin pedodonti bölümüne girmesi gerekir.
Çocuk Diş Hekimliği Tedavileri
Çocuk diş hekimi tarafından çocukların diş sağlıklarına yönelik farklı tedaviler uygulanır. Bu tedavilerin bir kısmı tedavi edici olup, sorunlu dişlere uygulanır. Diğer kısmı ise koruyucu tedaviler olup, sağlıklı dişlere uygulanmaktadır. Çocuk diş doktoru tarafından uygulanan bazı tedaviler ve bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:
Pedodonti Tedavileri | Açıklama |
Muayene ve Teşhis | Çocukların yaşamış oldukları diş problemlerinin tanısının konulması. |
Flor Uygulaması | Diş minesini dış etkenlere karşı güçlendirmek ve bu sayede çürük oluşumu riskini azaltmak için yapılan uygulama. |
Dolgu | Dişlerde meydana gelen çürüklerin temizlenmesi sonrasında oluşan boşlukların özel bir dolgu malzemesi ile doldurulması. |
Kanal Tedavisi | Çürüklerin pulpa dokusuna kadar ulaştığı durumlarda, dişlerin kurtarılması için dişin köklerine kadar olan bölümünün tamamen temizlenmesi ve doldurulması. |
Diş çekimi | Tedavi edilme şansı kalmayan dişlerin çekilmesi. |
Fissür Örtücü Uygulaması | Azı dişlerdeki çürük riskinin azaltılması için azı dişlerin üzerindeki girinti ve çıkıntıların özel bir dolgu malzemesi ile örtülmesi. |
Ortodontik Tedavi | Dişlerde hizalama ve çapraşıklık problemlerinin oluşmaması için yapılan muayene ve tedavi. |
Yer Tutucu | Süt dişlerin olması gerekenden önce düşmesi durumunda, kalıcı dişlerin doğru yerde çıkması için yapılan uygulama. |
Genel Anestezi ve Sedasyon | Gerekli durumlarda çocukların sakin ve rahat bir şekilde durması ve böylece tedavinin sorunsuz olarak gerçekleştirilmesi için yapılan uygulama. |
Çocuk diş doktoru tarafından yapılan bazı tedaviler bu şekildedir. Söz konusu tedavilerin bazıları yetişkinlere yapılan tedavilerle benzerdir. Bu tedavilerin çoğu zaman çocuklara uygulanıp uygulanamayacağı merak edilir. Diş çekimi, kanal tedavisi ve dolgu gibi tedaviler, çocuk diş doktoru tarafından uygun görülen çocuklara uygulanmaktadır.
Deneyimli bir pedodontist olan Dr. Sevil Borbay, bu tedavileri yüksek başarı oranı ile uygulamaktadır. Çocuk diş hekimliği tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çocuk Diş Hekimi Nasıl Seçilir?
Muayene öncesi çocuk diş hekimi seçerken bazı unsurlara dikkat etmek, edinilecek sonucu etkileyecektir. Özellikle söz konusu çocuklar olduğunda kaygı ve korku ile karşılaşılmaktadır. Yalnız doğru bir hekim ile herhangi olumsuz duyguları yaşatmadan kontrollerinizi sağlayabilirsiniz.
Çocuk ve yetişkin diş hekimi seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk unsur doktorun yetkinliğidir. Aldığı lisans ve uzmanlık eğitimi kadar gittiği konferanslar da önemlidir. Bilgi arttıkça sağladığı hizmetler de kaliteli olacağından diş hekiminde etkili olan unsurlardandır.
Çocuk diş hekimi seçimi sırasında göz önünde bulundurulması gereken klinik ortamıdır. Kliniğin hijyenik ve temiz olması kadar çocuklara uygun olduğuna emin olmalısınız. Renkli, çocuklar için özel oyuncaklara sahip klinikler çok daha rahat bir izlenime sebep olacaktır.
Her ne kadar verilecek hizmetlerin ortak bir yanı bulunsa da kullanılan malzemeler değişiklik gösterebilir. Özellikle çocuk diş hekimi çocuklar adına sağlığa uygun malzeme kullanacaktır. Çocuğunuza özel olarak planlanan malzeme seçiminde çocuk diş hekimi tavsiyesine dikkat etmek gerekir.
Çocuk Diş Hekimi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuk diş hekimi seçiminin daha sonraki süreçlerde pişmanlığa dönüşmemesi için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:
- Pedodonti, diş hekimliğinin uzmanlık alanlarından biridir. Tercih edilecek diş doktorunun pedodonti alanında eğitim alması ve bu eğitimi tamamlayarak pedodontist unvanını kazanmış olması gerekir.
- Çocuk diş doktoru başarısı, deneyim ile direkt olarak ilişkilidir. Tedavilerin başarılı olabilmesi için tercih edilen doktorun deneyimli olması çok önemlidir.
- Çocuklara uygulanan diş tedavilerinde, diş hekimi korkusu oluşmaması ve tedavi sırasında çocukların istenmeyen hareketler yapmaması için diş hekiminin çocukla iletişim kurması gerekir. Gelişmiş iletişim becerilerine sahip hekimler, çok daha doğru tercihler olacaktır.
- Diğer ebeveynlerin deneyimlerine dair değerlendirmeler, bu süreçte dikkate alınması gereken hususlardandır.
İstanbul çocuk diş hekimi seçenekleri son derece fazladır. Bunlar arasından doğru seçimi yapabilmek için buradaki hususların tamamının dikkate alınması gerekir.
Çocuk diş hastanesi veya kliniği seçimi, bu sürecin ilk adımıdır. Tercih edilecek hastanenin ya da kliniğin çocuk diş doktoru kadrosunun incelenmesine ek olarak tıbbi yeterliliğinin de dikkate alınması önemlidir. Bütün bu detaylar, doğru seçim yapılmasını kolaylaştırır.
Genel Diş Hekimi Çocuğa Bakar mı? Genel Diş Hekimi Kaç Yaşa Bakar?
Genel diş hekimleri istedikleri yaş aralığındaki hastalarla ilgilenmektedir. Ancak çocuk tedavileri içeriği ve bakış açısı genel diş tedavilerinden çok daha farklıdır. Çocuklarda muayene ve tedavi için uzman çocuk diş hekimlerine yönelinmelidir. Çünkü çocuk diş hekimleri özellikle çocuklar konusunda uzmanlık yapmış, daha bilgili, daha yetkin ve daha tecrübelidir. Yetişkin ve genel diş hekimleri çoğunlukla 12 yaşından büyük hastalarla ilgilenir. Pedodonti bölümü ise 0-16 yaşındaki çocuklara karşı muayene ve tedavi hizmetini karşılamaktadır. Çocuğunuz 0-12 yaş aralığındaysa genel diş hekimine değil, pedodonti bölümüne uzman çocuk diş hekimine götürmelisiniz.
Genel diş hekimi, çocukların genel muayenelerini ve kontrollerini yapar. Ancak buradaki doktorlar, çocuk diş hekimliği konusunda deneyime ve uzmanlığa sahip olmadıklarından, genellikle çocukları pedodonti bölümüne sevk ederler. Çocukların diş rahatsızlıklarına pedodontistlerin bakması gerekir.
Çocuk Diş Hastanesi 7/24 Hizmet Verir mi?
Diş klinikleri belirledikleri saat diliminde aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. 7/24 hizmet veren acil bölümü olan çocuk diş hekimi klinikleri mevcuttur. Fakat tamamının sürekli ulaşılabilir olduğunu söylemek mümkün değildir. Eğer acil bir durum ihtiyacınız varsa diş hekiminizi buna göre seçmelisiniz. Acil durumlarda pedodontist yok ise diş hekimine muayene olunmalı sonrasında ihmal etmeden tekrar pedodontiste gidilmelidir.
Çocuk diş doktoru İstanbul içerisinde hizmet vermekte ve 0-12 yaş aralığındaki çocukları kabul etmektedir. Bazı hastanelerde ve kliniklerde nöbetçi diş doktoru kaldığından buralar 7/24 hizmet vermektedir. Ancak tamamının bu şekilde hizmet vermediği unutulmamalıdır.
Çocuk diş hastanesi İstanbul ve çevre illerden gelen hastaları, randevu ile kabul eder. Bu durum, neredeyse tüm hastaneler için geçerlidir. Dolayısıyla hastaların acil durumlar haricinde randevu alarak kliniklere ve hastanelere gelmesi gerekir. Çocuk diş hastanesi 7/24 İstanbul ve yakın bölgelerden randevusuz olarak gelen hastaları, acil bölümünde kabul eder. Acil bölümde, travma durumları ya da şiddetli ağrıların giderilmesi gibi tedaviler yapılır ve diğer tedaviler için hastalar kliniğe sevk edilir.
2 Yaş Diş Doktoru Muayenesi için Uygun mu?
Ebeveynler tarafından ilk diş muayenesi konusunda bazı tedirginlikler yaşanmaktadır. Çocuğun ya da bebeğin kaç yaşında muayene olması gerektiği muallaktadır. Çocuk diş hekimi tarafından belirtilen bilgilere göre bebekler 6 ay – 1 yaş itibari ile diş hekimine gelmelidir. 1 yaşında yapılacak muayenede doğru diş fırçalama, dişi koruma, çürük önleme ve beslenme konusunda bilgiler verilmektedir.
Deneyimi bir çocuk diş hekimi olan Dr. Sevil Borbay, dişlerin ilk çıktığı andan itibaren bebeklerin diş kontrollerini gerçekleştirmekte ve gereken bilgileri ebeveynlerine vermektedir. Bebeklere ve çocuklara yönelik diş tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çocuk Diş Hekimi ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Çocuk diş hekimi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar şu şekildedir:
1 – Çocukların Dişleri İçin Hangi Doktora Gidilir?
Çocukların yaşamış olduğu diş rahatsızlıkları için ve rutin diş muayenesi için çocuk diş doktoru veya bilinen diğer adıyla pedodontiste gidilir. Hastanelerde bu bölüm, pedodonti olarak isimlendirilmiştir.
2 – Kaç Yaşına Kadar Pedodontiye Gidilebilir?
Pedodonti için diş hekimliği yaş sınırı 12, 16 ’dir. Hastalar, 16 yaşını doldurana kadar pedodonti bölümüne gidebilir.
3 – Çocuk Diş Doktoru Kanal Tedavisi Yapar Mı?
Çocuk diş hekimi tarafından kanal tedavisi yapılabilir. Tedavi süresinin uzun olması nedeniyle zorlanacak çocuklara genel anestezi veya sedasyon uygulandıktan sonra tedavi gerçekleştirilir.
4 – Pedodonti Ne Demek?
Pedodonti, çocuk diş hekimliği bölümü anlamına gelir. Bu bölümde, çocuk diş hekimi tarafından çocuklara uygun tedavileri uygulanmaktadır.