Biberon çürüğü nedir?
Yetmiş bir aylık ve daha küçük çocuklardaki bir ya da daha fazla diş çürüğü, çürüğe bağlı diş kaybı ya da dolgulu dişinin olması erken çocukluk çağı çürüğü (EÇÇ) olarak tanımlanmaktadır.
Biberon çürüğü nasıl oluşur?
Bebeklerde özellikle uykudan önce ve uyku arasında beslemelerden sonra diş temizliğinin yapılmaması biberon çürüğü gelişimine neden olmaktadır. Biberona bal, pekmez gibi tatlandırıcılar katıldığı zaman biberon çürüğü oluşumu daha da hızlanır. Uyku sırasında tükürük miktarı azaldığı için dişleri koruma fonksiyonu da azalır. Süt ya da şekerli maddeler dişin yüzeyinde kalarak gece boyunca tüm diş yüzeylerini etkileyerek biberon çürüğüne neden olmaktadır.
Biberon çürüğü ilk etapta üst kesici dişlerin diş-dişeti sınırında beyaz-kahverengi bantlar oluşturur. Beslenme şekli aynı şekilde devam ederse köpek dişleri, 1. ve 2. süt azı dişleri de bu duruma dahil olur.
Biberon çürüğünü (erken çocukluk çağı çürüğünü) önlemek için neler yapılabilir?
- Bebeklerde ilk süt dişinin sürmesi ile (6 ay-1 yaş) bir pedodontiste muayene olunması gerekir. Bu muayenede ebeveynler dişler, beslenme ve ağız diş temizliği nasıl olmalı konularında bilgi edinebilir.
- Bebeklerin ilk dişleri çıktıktan sonra, dişleri sabah akşam mutlaka ıslak temiz bir gazlı bez veya parmak fırçalar yardımı ile temizlenmelidir.
- Gece beslemeleri arasında dişler mutlaka temizlenmelidir. Bunun için temizleme mendilleri ya da ıslak temiz gazlı bez kullanılabilir. Temizlenemiyorsa beslenmenin ardından su verilmelidir.
- 1 yaş itibari ile gece beslemesi kesilmeli ve gece bebeğe su dışında bir şey verilmemelidir.
- 5-6 yaşına kadar çocukların dişleri aileleri ile birlikte fırçalanmalı, sonrasında da çocuk alışana kadar ailelerinin kontrolünde diş fırçalamaya devam etmesi sağlanmalıdır. Dişler çıktıktan sonra 2 yaşına kadar macunsuz bebek fırçası ve su ile fırçalanmalı, 2 yaşından sonra ise mercimek büyüklüğünde florsuz çocuk diş macunu kullanımına başlanmalıdır.
- Ebeveyn bebeğin kaşığını ya da emziğini kendi ağzına sürmemelidir. Böylece anneden bebeğe çürük bakterisi geçişi önlenebilir.
- Biberon ya da emziğe bal, şeker gibi tatlandırıcılar katılmamalıdır.
Anneden bebeğe çürük bulaşır mı?
Yeni doğan bebeklerin ağızları sterildir. Dişlerin çıkması ile çürük yapıcı bakteriler de gelir. Bu bakteriler, ebeveynin bebeğin kaşığını ya da emziğini kendi ağzına sürmesiyle tükürük yolu ile bebeğe bulaşır.
Biberon Çürüğü Tedavi Edilmezse Neler Olabilir?
Biberon çürüğü oluşumu engellenmezse veya zamanında tedavi edilmezse bu çürükler ağrı, iltihaplanma, enfeksiyon gelişimine yol açar. Ağrı sebebiyle çocukların yemek düzeninde ve uyku düzeninde bozulmalara neden olur. Enfeksiyon uzun süre devam ederse süt dişlerinin altındaki kalıcı diş tomurcukları da zarar görebilir, kalıcı dişlerde renk ve şekil bozukluğu meydana gelebilir. Biberon çürükleri, en çok görünen üst çenedeki kesici dişlerden başladığı için çocuğun konuşmasında ve estetik görünümünde de sorunlara neden olur.
Biberon çürüğü olan çocuklar, çok küçük yaşlarda hazır olmadıkları tedaviler (kanal tedavisi, dolgu, çekim) yaptırmak zorunda kalırlar. Çok küçük yaşlarda bu tedavilerin çocuk uyanıkken yapılabilmesi mümkün olmayabilmekte ve genel anestezi ile uyutularak yapılması gerekebilmektedir.