Çocuklarda, bebeklerde süt dişi çürükleri tedavi edilmeli midir?

Bebeklerde ve çocuklarda süt dişlerinin sağlıklı olması oldukça önemlidir.

Süt Dişlerinin Önemi

  1. Beslenme
    • Süt dişleri, çocukların beslenebilmesini sağlar. Dolayısıyla süt dişleri, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimine katkı sağlar. Süt dişlerinde çürükler, kırık ya da başka problemleri olan çocuklar ağrı ya da çiğneyememe problemleri nedeniyle yeterli ve sağlıklı beslenemez ve büyüme gelişimleri geri kalabilir. Yeterli çiğneme yapamama, uzun süre tek taraflı çiğneme çene eklemi problemlerine de yol açar.
  1. Çene Gelişimi
    • Süt dişleri, çene büyüme gelişiminin sağlıklı olmasını sağlar. Süt dişlerinde çürük, kırık, erken diş kaybı ya da farklı problemlerin olması dişlerde kayma, yamulma ve çene bozukluklarına neden olabilir.
  1. Kalıcı Dişlere Rehberlik
    • Süt dişleri kalıcı dişlere rehberlik eder. Kalıcı dişler gelene kadar süt dişinde oluşacak problemler zamanında tedavi edilmediğinde kalıcı dişlerde de gelişimsel anomalilere, dişlerin yamuk çıkması veya çıkamaması, gömük kalması gibi durumlara neden olabilir.
  1. Enfeksiyon Riski
    • Süt dişlerinde çürük, kırık veya diğer problemler nedeniyle enfeksiyon oluşabilir. Bu enfeksiyon genel sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Akut diş enfeksiyonu nedeniyle sık antibiyotik kullanımına maruz kalınabilir. Akut apse enfeksiyonu çocuğun vücuduna hızla yayılarak hastaneye yatış gerekebilir ve çocuğun sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir.
  1. Kalp Sağlığı
    • Özellikle kalp hastaları için diş çürükleri ve yetersiz ağız bakımı hayati tehdit oluşturmaktadır.
  1. Psikolojik ve Sosyal Etkiler
    • Süt dişleri nasıl olsa düşecek diye düşünerek süt dişi tedavilerinin zamanında yaptırılmaması, ihmal edilmesi çocuklarda estetik problemler nedeniyle akran zorbalığına ve ciddi psikolojik sorunlara, özgüven yetersizliğine neden olabilmektedir.
  1. Konuşma Gelişimi
    • Ayrıca süt dişleri, konuşmada bazı seslerin çıkarılmasına yardımcı olur ve çocukların konuşmasına da destek olur.

Diş Çürüğünün Bulaşıcılığı ve Önemi

  • Diş çürüğü bulaşıcı ve ilerleyici enfeksiyonel bir hastalık olduğu için zamanında müdahale çok önemlidir. Aksi halde önemsenmeyen süt dişi çürükleri diğer dişlere hızla bulaşarak problemler katlanarak artar. Maalesef ki bebeklerde ve çocuklarda diş çürüğü riski yetişkinlere göre çok daha yüksektir ve olumsuz sonuçları da çok daha şiddetlidir.

Sık Sorulan Sorular (SSS)

Süt Dişi Çürükleri Tedavi Edilmeli mi?

Evet, çoğunlukla tedavi edilmelidir. Her süt dişinin belli bir düşme yaşı vardır. Süt dişinin düşme zamanı gelmişse sallanıyorsa ve süt dişinin altındaki kalıcı dişi de ağız ortamına çıkıyor ise ve bu çürük dişin mevcut durumda bir zararı yok ise (enfeksiyon ağrı gibi), süt dişinin düşmesi beklenir ve düşmek üzere olan süt dişine tedavi gerekmeyebilir. Süt dişinin düşmesine az bir zaman kalmış ve risk yaratmayan durumlarda pedodontist muayenesi ile takip edilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki her sallanan süt dişinin ve düşen süt dişinin altında kalıcı dişi hemen gelmeyebilir. Diş çürükleri bazen süt dişi köklerinin erken erimesine ve süt dişlerinin erken düşmesine neden olabilir. Bazen de çene darlığı nedeniyle ya da farklı sebeplerden süt dişleri zamanından önce düşebilir. Bazı durumlarda diş kökü enfeksiyonu nedeniyle süt dişlerinde sallanma olabilir ve kalıcı dişinin yakında geleceği yanılgısına neden olabilir. Bazı durumlarda ise süt dişinin altında hiç kalıcı dişi oluşmamış olabilir. Her dişin çıkma yaşı farklıdır ve ebeveynler genellikle ilk alt ön 1. kesici dişlerin değişmeye başladığı 6 yaş döneminde, süt dişleri düşmeye başladı diyerek hepsi hemen değişecek zannederek yanılgıya kapılabilmektedir. Bu durumda süt dişi tedavilerine geç kalınmakta ve problemler büyüyerek daha zorlu ve daha maliyetli tedaviler gerekmektedir.

Süt Dişleri Nasıl Olsa Düşmeyecek mi?

Süt dişlerinin düşme zamanı gelmişse ve bu çürük dişin mevcut durumda bir zararı yok ise (enfeksiyon ağrı gibi), süt dişinin düşmesi beklenir ve düşmek üzere olan süt dişine tedavi gerekmeyebilir.

Süt Dişlerinin Korunması İçin Öneriler

  • Düzenli Diş Hekimi Kontrolleri: Bebeklik döneminden itibaren 4-6 ayda bir çocuk diş hekimi muayenesi yapılmalıdır.
  • Ağız ve Diş Bakımı: Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturulmalıdır.
  • Koruyucu Önlemler: Pedodontist ile birlikte gereken koruyucu önlemler alınmalıdır.

Çocuklarda Süt Dişi Çürüklerinin Tedavi Tablosu

Yaş Grubu Tedavi Yöntemi Neden Önemli?
0-6 Yaş Florid Uygulaması, Fissür Örtücü Çürük riskini azaltır, dişlerin korunmasını sağlar
0-10 Yaş Dolgu, Kanal Tedavisi, Diş Çekimi Çürüklerin yayılmasını engeller, ağrıyı azaltır
6+ Yaş Ortodontik Müdahale Kalıcı dişlerin sağlıklı gelişimini destekler

Bebeklik döneminden itibaren başlayarak 4-6 ayda bir düzenli çocuk diş hekimi muayenesi ile bebeğinizin ilk dişi çıktığı andan itibaren dişlerinin sağlık durumunu öğrenebilir, çürük riskini öğrenebilir, dişlerini nasıl koruyabileceğinizi öğrenebilir ve pedodontistiniz ile birlikte gereken koruyucu önlemleri alabilirsiniz.

En kıymetli varlıklarımız çocuklarımızın; sağlıklı büyüme gelişimi için, çene yüz gelişiminin düzgün olması için, ileride sırf bilmemek ya da ihmal nedeniyle büyük problemler yaşamaması için, bebeklik döneminden başlayarak, ilk dişler çıkmaya başladığında uzman çocuk diş hekimi muayenelerine başlanması ve 4-6 ay aralığında pedodontist kontrolünde olunması çok önemlidir.